İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Ertuğrul Şehitleri Topyanı’nda Anıldı

Ertuğrul Şehitleri Topyanı’nda Anıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ünye’de bulunan Türk- Japon Dostluğu Derneği’nin düzenlemiş olduğu Ertuğrul Firkateyni şehitleri, ölümlerinin 128. yılında Topyanı’nda anıldı.

1890 yılında Japonya’nın Oşima Adası açıklarında batan ve aralarında 9 Ünyelinin de bulunduğu 500 şehit, ölümlerinin yıl dönümünde unutulmadı. Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Şehitleri Derneği tarafından düzenlenen törende o gün yaşananlar aktarıldı.

Programda konuşan Türk Japon Dostluğu ve Ertuğrul Şehitleri Derneği Başkanı Sait Kapıcıoğlu: “Bugün burada Türk- Japon Dostluğu ve Ertuğrul Şehitlerini Anma Günü düzenliyoruz. Dünyanın en büyük deniz facialarından biri olan Ertuğrul kazasındaki şehit askerlerimizi anmak ve onları toplumun hafızasına kazımak istiyoruz. Ayrıca Ertuğrul gemisinin batışı sırasında Koşino ve Oşima köylülerinin askerlerimize ve gazilerimize yaptıkları yardımı asla unutmuyoruz ve onları kalbimizde tekrar yaşatmak istiyoruz. Bilindiği gibi Ertuğrul faciasının olduğu tarih Japonya’da resmi tatildir, bütün Japonya bu kazayı anmaktadır. Bizde ise 124 yıl sonra Türkiye’nin ilk anıtını Ünye’de yapan Ünyeliler her sene geminin battığı tarihi anmaktadır” dedi.

“Tabyalar Restore Edilmeli”
Türk Japon Dostluğu ve Ertuğrul Şehitleri Derneği Başkanı Sait Kapıcıoğlu,” deniz savunması yapılan bu alanın tabyaları restore edilmelidir. Çalışmalarımızda Türk-Japon Kültür Merkezi yapılması planı vardır. Turizm Bakanı bu şehrin çocuğu iken programa alınmaması ve cevap verilmemesi talihsizliktir. Şimdi bu tabya restorasyonu ve kültür merkezi yapımını Ünyeliler özlemle beklemektedir” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Turgut ise konuşmasına: “Sel afeti yaşayan Ünyelilere geçmiş olsun dileklerini ileterek başlarken, “1890’lardan beri Türkiye ile Japonya arasında var olan dostluğun acıda ve sevinçte paylaşılmaya devam ettiğine tanıklık ediyoruz. Ünye’nin tarihi mekanındaki bu organizasyona büyük emek veren kadim dostumuz, gururumuz Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu ve Türk Japon Dostluğu Derneği yönetimini tebrik ediyorum. Sait hoca yıllarca insanlığa hekim olarak hizmet verdi. Ankara’da Samsun’da, Trabzon’da, ordu ve Ünye’de Türkiye’ye iz bıraktı Şimdi de Türk-Japon dostluğuna yönelik yaptığı çalışmalar ve ürettiği projelerle katkı sağlıyor hem de Ordu ve Ünye’mize uluslararası kardeşlik köprüleri inşa etmeye çalışılıyor.1890’da başlayan ve 11 ay süren yolculuk, facianın sonrasındaki Japon hassasiyeti ve ortaya çıkan çok acıklı öyküler Ertuğrul faciasını da film yapılabilir” dedi.

Programın sonunda plaketler verildi. Programa ayrıca Garnizon Komutanı Binbaşı Bünyamin Dönmez, Yavuz Gemisi Komutanı Timuçin Yıldıran, gemi komutanları, daire amirleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ertuğrul Şehitleri Topyanı’nda Anıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi