İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. İKİZCE’DE FINDIKTA VERİMİ ARTIRMA ÇALIŞMALARI

İKİZCE’DE FINDIKTA VERİMİ ARTIRMA ÇALIŞMALARI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İKİZCE’DE FINDIKTA VERİMİ ARTIRMA ÇALIŞMALARI ORDU İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ KEMAL YILMAZ: "FINDIKTA LİDER, VERİMLİLİKTE SONUNCUYUZ"

ORDU İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ KEMAL YILMAZ:yunus_emre-21-214x30044

“FINDIKTA LİDER, VERİMLİLİKTE SONUNCUYUZ”

Fındıkta verimi arttırmaya yönelik İkizce Ziraat Odası’nın başlattığı ve Giresun Fındık Araştırma İstasyonu, Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İkizce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün de desteklediği projenin sonuçları örnek bahçede değerlendirildi.

Fındıkta verimliliği artırmaya yönelik İkizce Ziraat Odası tarafından 6 dönümlük fındık bahçesinde başlatılan çalışmaları incelemek ve değerlendirmek üzere program düzenlendi. Programa İkizce Kaymakamı Yusuf Turan, Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ziraat Odası başkanı Uğur Cörüt, İkizce Ziraat Odası Başkanı Hasan Çalık, ziraat mühendisleri ve üreticiler katıldı.

DÖNÜM BAŞINA ALINAN ÜRÜN 100 KG
Programda ilk açıklamayı yapan Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, fındıkta Türkiye’nin lider ülke olduğunu ancak verim konusunda lider ülkeye yakışmayacak düzeyde olduklarını belirtti. Yılmaz; “Fındığın ilimiz, ilçemiz, bölgemiz ve ülkemiz için ne ifade ettiğini biliyoruz. Dünya Fındık üretiminin yüzde 75’ini ülkemiz gerçekleştiriyor ve fındık ihracat geliri 2,7 milyon dolar olan bir üründür. Ordu ilinde ise 120 bini aşkın üreticimiz fındıktan geçimini sağlıyor. Bu yüzden fındık bizim için son derece önemli ve vazgeçilmez bir ürün, bizlerde sorumluluk ve yükümüzün ne kadar ağır olduğunun farkındayız. Bu konuda gerek Ziraat Odalarımız ve müdürlüklerimizle çalışmalar yürütmekteyiz. Biz bunları yaparken her zaman üniversitemizi ve Giresun Fındık araştırma İstasyonu’ndan destek almaktayız. Fındık üretilen diğer ülkelerde, dönümden alınan ürün 400 kilogramı bulmuşken, ilimizde ve ülkemizde 100 kilogramlardan bahsediyoruz ve hatta 100 kilogram ürün aldığımız bahçelerden iyi ürün aldığımızı düşünüyoruz. Kesinlikle bu verimin arttırılması gerekiyor. Bunu da Giresun Fındık Araştırma İstasyonu, Üniversitemiz ve Ziraat Odalarımız ile beraber yaptığımız çalışmalarla kalite ve verimliliği arttıracağız. Nasıl ki fındık üretiminde Dünya üretiminin yüzde 75’ini gerçekleştiriyorsak, lider ülke konumundaysak, verim ve kalitede de lider bir ülkeye yakışır seviyeye gelmek için çalışıyoruz” dedi.

“ÜRETİMİ VERİMLİLİKLE ARTTIRMALIYIZ”img288
Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı ise fındık mahsulünün pazarlanmasında bir sıkıntı olmadığını belirterek, ihtiyacı karşılamak için yeni alanlara fındık dikmek yerine mevcut bahçelerde verimin arttırılarak fazla mahsul alınması gerektiğini belirtti kızılcı açıklamasında, “Fındıkla ilgili en büyük sorunumuz verim düşüklüğü. Fındıkta ülke ortalamamız 88 kilogram, ancak bu Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde 72 kilograma kadar düşüyor. Fındık üretiminde Dünya birinciliğimiz var ancak verimlilikte ise dünya sonunculuğumuz var. Biz ülkemizde fındık alanlarını arttırmadan, verimliliği arttırarak bu üretimimizi arttırmak istiyoruz. Biz bu projeyi çok önemsedik çünkü bizim çiftçimiz, tarımdaki yenilikleri komşusunun bahçesinde görerek kabulleniyor sonrasında ise kendisi de yapmak istiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüz ve Ziraat Odamız bize böyle bir talepler geldiğinde seve seve her türlü yardımı yapacağımızı ifade ettik” diye konuştu.

İLK YAPILMASI GEREKEN TOPRAK TAHLİLİ
İkizce’deki örnek bahçeden sorumlu Giresun Fındık Araştırma İstasyonu personeli Ziraat Mühendisi Ömür Duyar, programa katılanlara verimliliği arttırmaya yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Ömür Duyar yaptığı bilgilendirmede, “Bahçemize ilk olarak toprak tahlili yaptık. Yaptığımız tahlil sonuçlarında bahçemizde 9 tane bitki besin elementinin eksik olduğunu gördük. Biz bunları diğer gübre kombinasyonları ile toprağa verdik. Burada ki bahçemizde dal sayımız oldukça fazlaydı. Her bir dal için yaşam alanı oluşturmaya çalıştık. Biz bunları yaparken aynı zamanda bundan sonrası için yaprak analizleri ile bunu destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda protokol üyeleri bahçeyi gezerek fındık topladı.

İKİZCE’DE FINDIKTA VERİMİ ARTIRMA ÇALIŞMALARI
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi