VİDEO HABER
29.04.2015 tarihinde Ziraat Odasında, Ünye Muhtarlar Derneği tarafından Ünye Mahalle Muhtarlarına yönelik, 2- B arazilerinin vatandaşa satışı ile ilgili kamuoyu oluşturulması hakkında toplantı düzenlendi.
Soru cevap şeklinde geçen bu toplantıda, Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet EKİCİ, Sahil Köyü Muhtarı Mehmet ŞENSOY ve Güzel Yalı Mahalle Muhtarı Ahmet ÇALIŞKAN diğer mahalle muhtarlarını, çok uzun zamandır vatandaşın elinde bulunan ve bu araziden üretim yapan çiftçilerin bu arazileri devletin yüksek bir fiyat zerinden satışa çıkarmaması gerektiğini ve bu konu hakkında kamuoyu oluşturarak vatandaşların duyarlılık göstermesi konusunda bilinçlendirdi.
Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet EKİCİ;
”Baktığımız zaman bölgemizdeki 2 – B arazilerinin %80’i tarım arazisi. Parselasyon yemiş villa yapılacak olan arazilerin fiyatları ile tarım arazisi olan yerlerin fiyatları mutlaka birbirini tutmayacaktır. Bunun için burada yapacak olduğumuz şeyler birlik beraberlik içerisinde bölgelere yayılan fiyatları kontrol altında tutup müdahale etme şansımız daha iyi olur.” diyerek sözü Sahil Köyü Muhtarı Mehmet Şensoy’a bıraktı.
Ünye Sahil Köyü Muhtarı Mehmet ŞENSOY;
”Bundan bir kaç yıl önce Türkiye^de 2 – B satışları başladı. İlk etapta alt yapısı, tespitler ve tescilleri yapılmış orman arazilerinin 29 ilde satışına başlandı. Bize yakın olarak ta Samsunun Akçay ilçesinden itibaren satışlara başlandı. Bu satışlar bildiğiniz gibi sorunsuz bir şekilde seyir ediyordu. Fakat sonradan bir sorun yaşandı. Antalya’nın Alanya ilçesinde rayiçlerin çok yüksek belirlenmesinden dolayı bir sorun yaşandı. Akabinde çiftçilerin ve vatandaşların karşı çıkması sonucunda oradaki sorun da tatlıya bağlandı. Yani bu orman özelliğini yitirmiş ve en az 35 yıldır vatandaşın elinde olan arazilerin vatandaşa hukuken teslim edilmesi olarak algılanacak bir şey. Buradaki esas amaç, devletin mal sahibi olarak birilerine mal satması değil, vatandaşın kullanımında bulunan ve hali hazırda üretim yaptığı arazilerin makul bir fiyat karşılığı vatandaşa tapusunun verilmesi.
Fakat öyle görülüyor ki fiyatların daha belli olmamasına rağmen devletin yaklaşımının bu yönde olmadığına yönelik kaygılarımız var. Bu da nedir ? Devlet elinde bulunan bir malı vatandaşa pazarlık usulü satıyor gibi yüksek fiyatlandırma politikası izleniyor.
Bizlerde bu konuda böyle bir duyarlılık yaratmanın gereğini gördük.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Güzel Yalı Mahalle Muhtarı Ahmet ÇALIŞKAN;
”Bizim sıkıntımız sadece taktir kıymet komisyonunun vereceği karar ile ilgili. Bizim bu toplantıyı düzenlemedeki amacımız, sadece bir kamuoyu oluşturmak ve bu kamuoyunu oluştururken de taktir kıymet komisyonundaki arkadaşlarımızın biraz daha taşınmazların tespiti sırasında makul rakamların üzerinde durmalarını sağlamak. Bu komisyonda görev alacak olan arkadaşlar, İlçe Mal Müdürü sonra Milli Emlak Müdürü, İlçe Tarım Müdürü, Ziraat Odasından görevlendirilecek Teknik Ekip, Belediye İbare İşleri Müdürü veya görevlendirilecek herhangi bir şahıs, Tapu ve Kadastro Müdürü, Emlak Komisyon Derneğinden bir şahıs ve bir de Mahalle Muhtarı’dır. Bu komisyon, arazinin başında, arazinin verimi, sulanabilir olup olmadığı, yıllık verim sayısı ve bütün kriterleri göz önüne alarak bir fiyat belirlenecektir. Bizlerin almış olduğu bilgilere göre fiyatların yüksek bir şekilde geleceği bekleniyor. Bu sebepten dolayı da insanlara biraz daha duyarlı davranmaları konusunda bir kamuoyu oluşturarak bu fiyatları satın alınabilecek makul bir düzeye çekmeye çalışacağız.” diyerek açıklamalarına son verdi.