Tüm Köy Sen: “ Üreticiyi beklentiye sokarak oyalıyorlar.”
Tüm Köy Sen Ordu Şubesi, TMO kendini fiyat açıklamak zorunda hissedeceğini ancak açıklayacağı fiyatın yetersiz olacağını iddia etti.
Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Sekreteri Tuncay Zengin yaptığı açıklamada, “Hep söyledik yine söylüyoruz ki, iktidar üretici köylüyü ve ülke tarımını yerli ve yabancı tekellere teslim etti. Bu politikadan vaz geçmeye niyeti de hiç yok. Ekonomik krizin yükünü işçiye, üretici köylüye yıkmak için tasarruf adı altında tekellere, şirketlere kolaylıklar tanımaya devam ediyor.”dedi.
Fındık fiyatı tasarrufa takıldı
Zengin, “İktidar tasarruf paketi ile halkın gereksinimi olan alanlardaki harcamaları kesti. Bunlardan biri de üretici köylünün ürününe verilen fiyat olacak. Alır gibi yapıp almamamın gerekçelerini yaratacak. Yerli – yabancı tarım ve gıda tekellerinin verdiği fiyata yakın bir fiyat verip randıman, nem, temizlik gibi akla hayale gelmeyecek gerekçeler yaratacak. Alım yapmamanın yollarını arayıp üretici köylüyü serbest pazar canavarının kollarına teslim edecek. “dedi ve geciken fiyat açıklama politikasını eleştirerek 18 TL’den aşağı fiyatın üreticinin zararına olacağını vurguladı.
Milletvekilleri ofsayta düştü
Ordu milletvekillerinin görevlerini yapmadıklarını belirten Zengin, “ Ordu milletvekillerinin gazetelerde, televizyonlarda açıklamalarını okuyoruz, dinliyoruz. Bunlar yeterli değil. Milletvekillerinin asıl yapacakları iş, Meclis’e üreticilerin mağduriyetini giderecek yeni bir tarım yasası tasarsı teklifi sunmaktır. Bu konuda hiçbir çalışma yapmadan konuşmanın inandırıcılığı yoktur. Bunun adı ofsayta düşmektir.” diyerek milletvekillerini eleştirdi.
Nasıl bir tarım yasası istiyoruz?
Tüm Köy Sen Ordu Şube Sekreteri Tuncay Zengin yıllardır dilendirdiğimiz nasıl bir tarım yasası istediğimizi yeniden vurguluyorum diyerek şunları söyledi: “Serbest pazar politikası kabul edilemez. 4572 sayılı yasa iptal edilmeli ve birlikler (Fiskobirlik) yeniden üreticilerin kooperatifi haline gelmeli ve devlet desteği yeniden sağlanmalı. Kooperatiflerin geleceğine üreticiler karar vermeli; hükümetler eskiden olduğu gibi karar verici değil, koruma görevini üstlenmelidir. GSMH’ın yüzde biri olan tarıma destek şirketlere değil üreticilere verilmeli. Alan Bazlı Destek, ürün bazlı desteğe dönüşmeli. Kooperatiflerin yurtdışı satış hakkı olmalı, ihracatçılar alacağı fındığı kooperatiflerden temin etmelidir. Köylerden göç nedeniyle yaşanan olumsuzluk köy kooperatifleriyle giderilmeli, toprakların, tarım arazilerinin tarım ve gıda şirketlerinin eline geçmesine izin verilmemelidir. Üretici köylünün bağımsız örgütlenmesi olan sendikalaşma hakkı desteklenmelidir. Yani yeni tarım yasasında serbest pazar yerine üreticilerin örgütlenmesi ve kooperatifleşmesi temel alınmalıdır.”