eskort samsun

ÜNYENETHABER

Tüccarın Aldığı Fındığı , TMO Neden Almaz?

Tüccarın Aldığı Fındığı , TMO Neden Almaz?
20 Kasım 2018 - 1:08

“Uzun bir aradan sonra Kaptan Köşkü köşesinde tekrardan sizlerle beraberiz. Bugünkü konumuz uzun süredir gündemi meşgul eden TMO şikayetleri üzerine olacak. Bilindiği gibi geçen hafta gündemde TMO yetkililerinin Üreticiden şikayetleri vardı. TMO depolarında yaşanan tatsızlıkları Ünye Ziraat Odası Başkanı açıklık getirdi  ve TMO yetkililerini zorlamayın, tartışmayın, onlar da işlerini yapıyorlar diyerek çiftçileri uyarmıştı.

Çiftçilerin Şikayetlerini Araştırdık

Ancak bizim haber merkezimize ulaşan şikayetler ise tam aksini göstermekte. Biz bu konuyu iyice araştırdık, TMO’ya fındık götüren birçok üreticiye ve çiftçiye sorduk. Çiftçilerden aldığımız cevap ise sudan sebeplerle ve bahanelerle kendileriyle ilgilenilmediği, fındıklara bile doğru dürüşt bakılmadan  geri yollandığı, küçük şeyleri büyütüp fındıklarının alınmadığını, mağdur edilerek tüccarın eline bırakıldığını söylediler.

TMO Çiftçilerden Ürün Almamak İçin Ellerinden Geleni Yapıyor

Araştırmalarımızın neticesinde şöyle bir sonuç çıktı. TMO bilindiği gibi devlet destekli ve devletin bir ofisidir. Buradaki amaç hangi ürün olursa olsun üretici ve çiftçiyi destekleyen bir kurum olarak biliyoruz. Fakat çiftçilerden gelen iddialar sonucunda görüyoruz ki TMO çiftçilerden ürün almamak için ellerinden geleni yapıyor.

İşte TMO’nun Fındık Almak İçin Koyduğu Şartlardan Bazıları

Elimizde TMO’nun satın alma şartları var. Bu şartları okuduğumuzda TMO’nun fındık almamak için ellerinden geleni yaptığı ortaya çıkıyor. Buradaki şartlardan bazılarını sizlere anlatıyorum. “Kabuklu fındıklar 2018 yılının mahsulü olacaktır.” Geçen seneki mahsul ne olacak? Geçen seneki mahsul bu ülkenin milli serveti değil mi? Sen geçen seneki fındığı almazsan, şart koşarsan o zaman da tüccar fındık başına 1-2 lira düşük fiyattan fındık alır tabi… Bu şartlardan bir kaç tane daha okumak istiyorum. “Ürün kendine özgü doğal renk, koku olacak. Dış yüzeyi ıslak olmayacak. İç fındık rutubet oranı %6’dan fazla olmayacak.” Şudur budur diye burada yaklaşık 11 tane satın alınamaz diye madde var.

Senin Almadığın Ürünleri Kar Amacı Güden Özel Sektör Nasıl Alıp Değerlendirecek?

Biliyoruz ki fındığın hiçbir hali ziyan olmuyor. Kabuğundan ,üzerindeki zarına kadar değerlendirilen fındık, gerek kozmetik ,gerek gıda, gerekse ilaç gibi birçok alanda değerlendirilen bir ürün.

Özel sektör kar odaklı çalıştığı için akıllara ister istemez şu soru geliyor; Kardeşim sen devletin bir kurumu olarak fındıkta bahaneler üretip satın alma şartları koyarak almadığın ve değerlendirmediğin ürünleri, özel sektör kar amacı güderek nasıl değerlendirecek? Sen değerlendirmiyorsan, senin elinde bu ürün zarar ediyorsa özel sektör enayi mi,  senden geri gelen fındığı neden alsın?

 

Sizin işiniz halkın, çiftçinin işini kolaylaştırmak, zorlaştırmamaktır. Buradaki yapmış olduğunuz hareket inanın çiftçiyi mağdur ediyor ve çiftçiyi tüccarın eline bırakıyor. Tüccar da o zaman kılıcı istediği yerden vuruyor ve istediği fiyata ürünü alıyor.

TMO’nun Sahaya Geç Girmesi Zaten Bir Hata İken Bir de Şartlar Koyup Fındık Almıyorlar

Sizin TMO olarak sahaya geç girmeniz bile başlı başına bir hata iken , yapılanlar reva mı?. İhtiyacı olanlar zaten ürünlerini sattı. Bu iş bundan sonra elinde fındığı olan zengine veya köylünün elinden karnesini alıp size fındık götüren tüccara yarayacak.

Sen bir de üstüne üstlük yok bunları almam, yok şöyle yapmam diyorsan söyleyecek hiçbir şeyimiz yok. TMO burada sadece bir tiyatro oynuyor.Ama halk olanların farkında. Böyle küçük hesapların peşine düşmeyin. Zengin zaten yeterince zengin. Burada tarım ölmüş durumda ve tarımı kalkındırmak lazımdır. Eğer TMO bu işi güzellikle ve adam gibi yapacaksa yapsın.

Kar Güden Özel Sektörün Aldığı Fındığı, TMO Neden Almıyor?

Bana bu durumun açıklamasını TMO yetkilileri verirse çok memnun olacağım. Kar güden özel sektörün aldığı fındığı siz TMO neden almıyorsunuz? Bize bu sorunun cevabını versinler, bizde ona göre halkımıza ve üreticimize cevap verelim. Yoksa fındık alıyoruz diye sadece lafta ve sadece 3-5 ton alarak, göz boyayarak bu işler yürümez. Kimse de size durup dururken kötü laf etmez, hakaret etmez. Bence şapkanızı önünüze koyun ilk önce buna bir açıklık getirin, bizde sizlerin cevabını Çakır Medya aracılığıyla üreticimize ve halkımıza iletelim.

Bizlerden şimdilik bu kadar. İnşallah başka seferde Kaptan Köşkü’nde yeniden sizlerle birlikte olmak dileğiyle, esenlikle kalın.

Çakır Medya Genel Yayın Yönetmeni Cihan Çakır

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-