eskort samsun

ÜNYENETHABER

TARIM VE HAYVANCILIKTA (KKKA ) TEHLİKESİNE DİKKAT

TARIM VE HAYVANCILIKTA (KKKA ) TEHLİKESİNE DİKKAT
15 Nisan 2015 - 23:56

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı(KKKA) hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

DSC_0054

 

Kenelerden bulaşan ve ölümlere yol açan virüs konusunda Ordu’nun da riskli iller arasında olduğunu söyleyen Ünye Toplum Sağlığı Merkezi görevlisi Ahmet Yıldırım, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanların çok dikkatli olmasını istedi.

Ünye Ziraat Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi görevlisi Ahmet Yıldırım, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili bilgi verirken “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, virüslerin meydana getirdiği, kenelerle bulaşan, şiddetli seyir gösteren bir hastalıktır. Hastalık hayvanlarda daha sık görülür, ancak hayvanlarda belirti vermeden seyreder. Sığır, koyun, keçi, yabani tavşan, tilki gibi hayvanlar bu hastalığın etkenini taşıdıkları gözlenmiştir. Bu hastalığı taşıyan kene türleri özellikle bozkır iklimi ile diğer iklim kuşaklarının kesiştiği, bol yabani hayvanı barındıran ve meşelik ormanların yoğun olduğu kırsal alanlar başta olmak üzere ülkemizin birçok yerinde görülebilir. Ülkemizde ilk olgu, Mayıs 2002’de Tokat’ta tespit edilmiştir. İlimizde ilk vaka 2004 yılında Vezirköprü ilçesinde görülmüştür. Bütün keneler hastalık virüsü taşımaz, bu yüzden insanı her ısıran kene hastalık yapmaz. Hastalık yapabilmesi için kenenin mikrobu başka bir hayvandan almış olması gerekir. Keneleri doğal hayattan tamamen yok etmek mümkün olmadığından korunma yolları öğrenilmelidir” dedi.

Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunma yollarını da anlatan Yıldırım, “Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur. İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaşma önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak ya da kısa giysiler ile gidilmemelidir. Bu alanlara av yada görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları, Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske v.b. giymeleri gerekmektedir.

Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar (repellent) olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. (Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir.) Haşere kovucular hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkartılır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur. Diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, haşere ilacı (insektisit) ile uygulamanın uygun görüldüğü durumlarda çevre ilaçlanması yapılabilinir” diye konuştu.

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-