Tarım ve Orman Bakanlığı Ordu Şube Müdür Vekili Kadir PİR “2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Hayatın kaynağı su ve suyun kaynağı sulak alanlar yeryüzünün sadece %3’ünü kapsamasına rağmen çevresel anlamda çok önemlidirler.Bilindiği üzere, Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen Sulak Alanların Korunmasına Dair Sözleşme, 1971 yılında İran’ın Ramsar kentinde imzalanmış ve ülkemiz bahse konu sözleşmeye 1994 yılında taraf olmuştur. Ramsar Sözleşmesi, taraf ülkelerin her birini en az bir sulak alanı uluslararası öneme sahip sulak alan olarak ilan etmelerinin yanı sıra bu sulak alanları korumak ve akılcı kullanımlarını sağlamakla yükümlü kılmaktadır. Sözleşmenin imzalandığı 2 Şubat tarihi ise sulak alanların korunmasının önemine dikkat çekmek maksadıyla 1997 yılından itibaren ‘Dünya Sulak Alanlar Günü’ olarak tüm dünyada kutlanmaya başlanmıştır.
Dünyanın tabii zenginlik müzeleri olan sulak alanlar bulundukları bölgenin su kalitesini yükselten ve fazla miktardaki suyu emip depolayan bir sünger vazifesi görerek su rejimini düzenleyen ekosistemlerdir.
Sulak alanlar bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik, estetik, rekreasyonel işlevlerinin yanı sıra ekolojik döngüdeki önemli işlevleriyle zengin biyolojik çeşitlilik sunan kaynaklardır.
Sulak alanların korunması ve gelecek kuşaklara en sağlıklı şekliyle iletilebilmesi için Ulusal Sulak Alan Stratejisini hazırlayan ilk ülkelerden biri olan ülkemiz, sulak alanların korunması çalışmalarında uluslararası boyutta önemli başarılara imza atmıştır.
Yenilenen Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ile ilgili bütün tarafların temsilcilerinden oluşan Ulusal Sulak Alan Komisyonu’nun yanı sıra illerde de mahalli sulak alan komisyonlarının kurulması sağlanmıştır.
Sulak alanların devamının sağlanması içinse birçok sulak alanda çalışmalar yürütülmektedir.
Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra bu günün ülkemizin sulak alanları için verimli ve hayırlı olmasını diliyorum.”