eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ünye’nin iki Tarihi Değeri Daha Tescillendi

Ünye’nin iki Tarihi Değeri Daha Tescillendi
21 Mart 2019 - 21:56

Ünye Kent Konseyi’nin Ünye Ve Bölgemiz tarihine armağanı açıklamasında bulunan konsey Başkanı Adnan Sobi, tarihi müjdeyi kendi sosyal paylaşım sitesinden şöyle duyurdu.

İki tarihi değeri daha tescillendi

Ünye Kent Konseyi ve Tarih Araştırma Grubu tarafından tescillenmesine karar verilen Güzelkale Köyü Kabristanlığı ile Kızılkaya Saklı Kiliseler bölgesinin tescillenmesi kararlaştırıldı.

Ünye Kent Konseyi ve Tarih Araştırma Grubu’nun geçtiğimiz yıl yaptığı inceleme ve araştırma sonucu koruma altına alınması için tescillenmesi gerektiğine karar verilen Güzelkale Köyü Kabristanlığı ile Kızılkaya Saklı Kiliseler bölgesinin tescillenmesi kararlaştırıldı.

Ünye’deki tarihi alan, mekan ve değerlerle ilgili koruma çalışmaları kapsamında iki tarihi alan, değer ve eserler tescillendi.

2018 yılı içinde Ünye Kent Konseyi ve Tarih Araştırma Grubu’nun Ünye’de yaptığı saha çalışmaları kapsamında tarihi değer olarak yaşatılması gerektiğine karar verdiği Güzelkale Köyü Kabristanlığı ile Çatalpınar Mahallesi Ordulular Mevkisindeki Saklı Kiliselerin bulunduğu alanın korunması kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne yaptığı tescil talebi kabul edildi.

Edinilen bilgiye göre Güzelkale Köyü’ndeki 106 ada 9 parseldeki kabristanlık, içinde bulunan tarihi mezar taşlarının tarihi değer taşıması nedeniyle Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla 25.01.2019 tarih, 5949 sayılı kararı ile tescili yapıldı.

Kabristanlığın mahalleye ait aile kabristanlığı olmasından hareketle defin işlerinin bundan böyle de devam ettirilmesinde bir sakınca olmadığı belirtildi.

Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, 21.02.2019 tarih ve 5987 kararı ile de, Çatalpınar Mahallesi Kızılkaya Mevkisinde bulunan Saklı Kiliseler bölgesini tarihi önem arz eden alan olarak değerlendirdi, bu özelliği ile tesciline karar verdi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-