eskort samsun

ÜNYENETHABER

Tavuk Neden Yok Satıyor ?

Tavuk Neden Yok Satıyor ?
01 Nisan 2019 - 23:45

Tavuk sektöründe son zamanlarda yaşanan olumsuzluklar sektör içindeki işletmecileri kötü yönde etkiliyor.

Yaklaşık 20 yıldır tavuk işiyle uğraşan Çobanoğlu Has Tavukçuluk İşletmecisi Rahim Çobanoğlu tavuk sektöründe yaşanan ciddi sıkıntıları gazetemize aktardı.

Çobanoğlu, 2-3 aydır sektörde büyük bir krizin olduğunu ve ürünleri istedikleri sayıda teslim alamadıklarını bunun sebebinin de üretimin az maliyetlerin yüksek olduğundan kaynaklandığını belirtti.

Yaz ayında oluşması beklenen fiyatların üretimdeki azalma sebebiyle şimdiden etiketlere yansıdığını ve bu zamların tüketiciye yansıtılmadığı için kendilerine zarar ettirdiğini ifade eden Çobanoğlu yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu;

Çobanoğlu Has Tavukçuluk İşletmecisi Rahim Çobanoğlu: “Yaklaşık 20 yıldır tavuk sektörünün içerisindeyim ve son 2-3 ay içerisinde tavuk sektöründe ciddi anlamda bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntının sebebi yurt dışından ithal edilen yeme bağlanıyor ve Türkiye’deki önde gelen tavuk firmalarından ciddi anlamda tavuk sıkıntısı yaşıyoruz. Yaklaşık 15 gündür ürünlerimizi istediğimiz şekilde teslim alamıyoruz, ürünlerimiz eksik geliyor. Bayideki arkadaşlarımız bize üretimin az olduğu, maliyetlerin yüksek olduğundan bahsediyorlar.

Zamlar Gizli Olarak Yapılıyor ve Tüketiciye Duyurulmuyor

Maliyetler bu kadar yükselmişken seçim öncesinde bir zam yapılmasına izin verilmiyor. Bunu seçim öncesi yapılan bir politika olduğunu düşünüyorum. Durum böyle olunca da firmalar yeterli üretimi yapamıyor, arz talep meselesi de karşılanmıyor. Ürünlere zam geliyor ancak biz bu zamları tüketiciye yansıtamadığımız için büyük sıkıntı yaşıyoruz. Zam yapılıyor ancak gizli zam yapılıp insanlara duyurulmuyor. Tüketici gelip bizden ürün aldığında kendi tüketimine göre ürünü parçalamamızı istiyor. Bunlar için biz çeşitli malzemeler kullanıyoruz ve artı poşet veriyoruz. Ancak Bakanlık gıda ürünlerinden poşet ücreti alınmasını uygun görmediği için biz bunları ücretsiz bir şekilde müşterilerimize sunuyoruz.

Yaz Sezonunda Fiyatların Daha Çok Artmasını Bekliyoruz

Tavuk sektöründe ciddi bir gerileme var ve üretim azalmış durumdadır. İhracat ürünleri ve yerli ürünlerin fiyatları ve kaliteleri çok farklılık gösteriyor. İhracat tavukları birinci sınıf, iç pazardaki ürünler ikinci sınıf olarak ülkeye yayılıyor. Şuanda tavuğun üzerinde yazan birim fiyatı 10 lira 65 kuruştur. Tabiki bizim müşterilerimize yansıttığımız fiyat bu değildir. 9 lira 50 kuruş ile 10 lira arasında bir serbest piyasa var. Normal zamanlarda yaz sezonunda tavuk fiyatları 10-11 lira aralığında seyrederken, daha yaz gelmeden sezon başlangıcında bu fiyatlarla karşılaştık. Yaz ayına girdiğimizde bu fiyatların daha da artmasını bekliyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-