eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜNYE OTİZMİN FARKINDA!

ÜNYE OTİZMİN FARKINDA!
02 Nisan 2019 - 13:54

Ünye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünce, “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında el ele verilerek, toplumda farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. 

Otizmde farkındalık oluşturmak amacıyla Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinliğe Kaymakam Ümit Hüseyin Güney, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Belediye Başkan Vekili Orhan Gürel, İlçe Jandarma Komutanı Esat Can Öztürk, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Aksu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Özgür Tokgöz ve daire amirleri katılarak katkıda bulundu.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü kapsamında yapılan etkinlik, protokol konuşmasından sonra Fehmi Cerrahoğlu Özel Eğitim okulu öğretmenlerinden Devrim Kat ve ekibinin müzik dinletisi, Ticaret Borsası Özel Eğitim Uygulama okulu öğrencilerinin resim sergisi, ‘Otizme Bir İz Bırakalım’ etkinliği ve ardından Meydanda balon uçurma etkinliği ile devam etti.  

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ergin Yiğit günün anlam ve önemini belirten konuşmasını şu şekilde tamamladı;

-2013 yılında 88 çocuktan birine bu tanım koyulmuş bulunmaktadır

“Nisan ayı Birleşmiş Devler Tarafından Tüm Dünyada Otizm Farkındalık ayıdır. 2 Nisan ise Otizm Farkındalık günü olarak ilan edilmiştir. Nisan ayı boyunca tüm dünyada otizm konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Otizm doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk 3 yılında fark edilen karmaşık bir gelişim bozukluğudur. Otizm olan bir çocuğun çevresiyle yeterli sosyal ilişkiler kuramaması bir iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış takıntılı davranış biçimlerinin sahip olması ile bilinmektedir. Otistik bozukluğun tüm ırklarda ve iki gruplarda ya da sosyal statüsü farklı gruplarda görünebileceği, ailenin gelir durumu, yaşam biçimi, eğitim düzeyi ve otistik bozukluk arasında herhangi bağ olmadığı vurgulanmaktadır. Otizmin görülme sıklığı hızla artmakta 1985 yılında her 2500 çocukta birine otizm tanımı koyulmuşken 2001 yılında 250, 2013 yılında 88 çocuktan birine bu tanım koyulmuş bulunmaktadır.

Günümüzde ise doğan her 68 çocuktan biri otizm olarak dünyaya gelmektedir. Otizmin erkek çocuklarda ki yaygınlığı kız çocuklardan 4 kat daha fazla görülmektedir. Dünya da son yıllarda şeker, kanser ve AİDS dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha fazla sayıda otizm teşhisi konulmaktadır. Biz bugünün kurtlanan değil otizmi bireylerin toplumsal sorunların konuşulacağı bir gün olması amacı ile özellikle etkinliğimizi Cumhuriyet Meydanında yapmayı uygun bulduk. Burada ki resmi törenden sonra gün boyunca Cumhuriyet Meydanında etkinliğimiz devam edecektir. Halkımıza otizm ile ilgili açıklamalarda bulunacağız. Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam diliyorum.”

Ünye Milli Eğitim Müdürü Özgür Tokgöz;

-Otizmli çocukların mutlaka eğitim sistemi için yer almaları gerekmektedir.

“Bilgi toplumlarında eğitimin görevi önce insan anlayışı ile bireyleri kendi güçlerini fark ettirmek ve değerli olduklarını hissettirmektir. Otizm sendrom bozukluğu olanların toplumsal hizmetlerden eşit oranda yararlanmasını sağlamak ve bağımsız biçimi toplumsal yaşamı her anında katılmalarını kolaylaştırmak ve hepimizin ortak sorumluluğudur. Otizm bir zekâ sorunu değildir bu nedenle erken tanım çok önemlidir. Otizmli çocukların mutlaka eğitim sistemi için yer almaları gerekmektedir çünkü eğitim otizmli bireyler için her şeyden önce tedavi anlamına gelmektedir. Otizmi diğer engel gruplardan ayıran en önemli fark erken tanı ve erken bireysel kaynaştırma eğitimi ilke otizmli çocukların sorunlarını büyük oranda tedavi edilebilir olmasıdır. Unutmayalım ki otizm bir eksiklik değil farklılıktır. Toplumda bu bilincin oluşturması otizmli aileler için kritik önem taşımaktadır. Bu yüzden otizmin kamuoyunda bilginliğinim artması için hepimiz el ele vermeliyiz. Bizler bilginliğin artması ve farkındalık oluşturmak için Sayın Kaymakamlığımızın önderliğinde tüm paydaşlarımızın bu etkinliği hazırladık. Etkinliğimiz bir ömür boyu devam edecektir.”

Özel Eğitim Öğretmeni Neriman Fedakar;

-Ülkemizde 2,5 – 3 yaşına kadar sağlık sistemimizde tam bir tanım bulunamamaktadır

“Hayatımızda ve hayatımızın bir bölümünde otizm kelimesini ve otizmli birey kelimesini mutlaka duymuşunuzdur. Otizm nedir? Otizm spektrum bozukluğu olarak geçmektedir. Bilgilendirme aşamasında daha anlaşılır olabilmesi için otizm şeklinde bilgilendirme vereceğim. Otizm beynin yapısını veya işleyişini etkileyen bazı sinir sitemi sorunlarından kaynaklandığı belirlenmiştir. Günümüzde otizmin nedeni bilinmemektedir. Otizmde erken tanım çok önemlidir. Çocukta 12. Ve 18. Aydan itibaren ortaya çıkan bazı belirtiler otizmden şüphelenmemize neden olmaktadır. Belirtilerin büyük bir kısmını gözlemleriz. Ülkemizde 2,5 – 3 yaşına kadar sağlık sistemimizde tam bir tanım bulunamamaktadır.”

Ticaret Borsası Özel Eğitim Uygulama Okulu Velilerinden Seynur Keçeci;

-Çocuklarına acıyan gözlerle bakmayın onlarla sizde savaşın ve hayata tutunun

“Benim oğlum otizm hastalığı taşımaktadır. Size nasıl anladığımı anlatmak isterim. Sıkıntısız bir doğum yaptım. Tek sıkıntımız doğumdan sonra Kaan’ın kilo almamasıydı. Tesadüfen babaannesinin hastaneye gelmesi ile Kaan’ı da kontrole götürdük. Doktorun Kaan’ın kalp ritmini dinlemesi ile yüz şekli değişti. Doktor Bey Kaan’ın kalbinde sıkıntı olduğunu ve acil olarak ameliyata girmesi gerektiğini söyledi. Kaan ameliyattan sonra günlerce yoğun bakımda tedavi gördü. Ameliyattan sonra 9. Gün Kaan kendine geldi ancak bir sıkıntı vardı. Kaan beni tanımıyor, tepki vermiyor ve anlamadığım hareketler yapıyordu. Tekrar hastaneye gittik ve Kaan’a bir takım testler yapıldıktan sonra otizm teşhisi konuldu. Otizmi araştırdıktan sonra eğitim ile aşılabileceğini anladık. Kaan şuan 9 yaşında ve arada sırada da olsa göz göze geliyoruz. Çocuklarına acıyan gözlerle bakmayın onlarla sizde savaşın ve hayata tutunun.” şeklinde konuştular.

 

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-