eskort samsun

ÜNYENETHABER

EHLİYETTE YENİ DÖNEM

EHLİYETTE YENİ DÖNEM
01 Mayıs 2015 - 23:54

CCC

Yunus Emre Sürücü Kursu Müdürü Kenan Selim ARGAN, sürücü adayları için stajyer ehliyet yasası hakkında bizlere yapmış olduğu açıklamada, stajyerlik sürecini kapsayan trafik suçlarından da bahsetti.

İlk olarak stajyerlik sürecini kapsayan trafik suçları hakkında bilgilendirme yapan Sürücü Kursu Müdürü ARGAN  açıklamalarına şu şekilde devam etti.

“Stajyerlik yasası Kara Yolları Trafik Yönetmeliği ile beraber entegre edilmek suretiyle başlanacak olan bir yasaydı.Sürücü kurslarını ve sürücü eğitimlerini kapsayan bu yasa yürürlüğe girdi fakat başlangıç tarihi 1 Ocak 2016 olarak belirlendi.

Yönetmelikle birlikte 1 Ocak 2016 tarihinden;

itibaren ehliyet alacak olan vatandaşlar stajyer sürücü sayılacaklar. Stajyer sürücülük süresi 2 yıl olacak ve bu süre içerisinde 3 kez kırmızı ışık ihlali, uyuşturucu madde alarak araç kullanma, 3 kez hız limiti ihlali, 3 kez kavşaklarda dönüş manevralarını yanlış yapma, 3 kez koruyucu tertibat olarak nitelendirilen emniyet kemeri takmama ve 0,20 yunus_emre (2)promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanılması gibi trafik kurallarının ihlali durumunda vatandaşların sürücü belgeleri iptal edilecek.Ehliyeti iptal edilen ve yeniden sürücü belgesi almak zorunda olan kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için, psiko-teknik ve psikiyatri uzmanı raporu almaları zorunlu hale getirilecek.

Stajyerlik yasasının getirmiş olduğu bir başka değişikliklerden biride,

önceden de ağır vasıta diye tabir etmiş olduğumuz C, D ve E sınıfı ehliyetlerimiz vardı.Bu ehliyetlere yaş artı bir değer sağlıyorsa sürücü adaylarımız bu ehliyetleri alabiliyorlardı.Fakat 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren sürücü adayları kurslara yazıldıklarında biz  3 yıl B sınıfı ehliyeti olması şartı arayacağız.

C, D ve E sınıfı diye tabir ettiğimiz, ağır vasıtalı ehliyetlere her 5 yıl da bir sürücüler ve sürücülerde aranacak, sağlık şartlarına ilişkin yönetmelik hükümlülüklerine uyup uymadığına dair sağlık raporu ve bu sağlık raporlarını bağlı bulundukları emniyet müdürlüklerine vermeleri istenecek.Verilmediği takdirde de ehliyetleri mükellef duruma düşmüş oluyor.

B sınıfı ehliyetler içinde bu süre 10 yıl olarak belirlenmiş durumda. 10 yıl içerisinde sürücünün sağlık durumunu kaybedip kaybetmediği, Sağlık Bakanlığının hazırlamış olduğu yönetmelik doğrultusunda tespit edilecek.

11 tane olan ehliyet sayısı 17’ye çıkacak ve ülkemizde alınmış olan sürücü belgeleri bazı yerlerde süreli geçiyordu bu da stajyerlik yasasıyla beraber her ülkede geçerli sayılacak.

Entegrasyonun sağlanması sürücülerimizin trafik kurallarına biraz daha hassas davranmaları için etkili bir uygulama olacağını düşünüyorum.Tüm sürücü ve sürücü adaylarımıza kazasız, belasın ve cezasız bir ömür diliyorum”.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-