eskort samsun

ÜNYENETHABER

Su Kabağından Sanat Yapıyor

Su Kabağından Sanat Yapıyor
08 Mayıs 2015 - 2:02

Emekli Talip Aydın, su kabakları ile sanat yapıyor.

AdsızXDXSX

Kabağı süsleyebilmek için 1 yıl boyunca yetişip kurumasını bekleyen Talip Aydın, daha sonra boya, ışık ve elektrik kapsamı gibi materyallerle su kabağını şekillendiriyor.

Talip AYDIN yapmış olduğu açıklamalarda;

“Bu yöremizde çok eskiden beri yetişen ama az miktar da görünen su kabağı, diğer adıyla süs kabağı. Bu kabak süs olarak kullanılmasının yan sıra insanlar tarafından su taşımak için kullanılmış. Önceden buzdolabı olmadığı için bazı tohumların saklanması amacıyla da kullanılmış. Bu kabağın bir özelliği, en sıcak günlerde bile içinin soğuk olması.

Ben uzun zamandan beri görmemiştim, tesadüfen amcamlar’ın kapısında gördüm. Kendilerinden rica ettim, aldım ve eve getirdim. Daha sonra ne yapabilirim bu kabakla diye düşündüm. Tesadüfen ilk kabakla Ay Yıldızlı Türk bayrağı şeklinde işleme yaptım. Daha sonra su kabağının tohumunu alarak çoğalttım. Neler yapabileceğimi ise İnternet’ten araştırdım ve sonucunda şuan elimdeki ürünler ortaya çıktı” dedi.

Kabağın bahçede yetiştirilmesinden son aşamasına kadar bütün yapımının kendisine ait olduğunu belirten Talip AYDIN;

“Bu yapmış olduğum sanat benim bir hobim oldu. Maddi boyutunu hiç düşünmedim fakat yine de bana maddi kazançta sağladı. Şuan kurs vermek gibi bir düşüncem var. İnşallah bu düşüncemi gerçekleştirebilirim ve Ünyelilere yunus_emre-21-214x300ve bu sanatı seven insanlara öncülük etmiş olurum. Severek yaptığım için işin maddi tarafını hiçbir zaman düşünmedim. Tabii ki her gelen çok güzel olmuş diyor. Bazı insanlar kabağı bile tanımıyor. Ürün kaybolmasın, daha çok tutulsun, daha çok kişi bundan istifade etsin istiyorum. Hem yeniliyor hem de süs olarak kullanılıyor. Canlı bir ürün olduğu içinde insanları cezbediyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kabağı yetiştirme ve süsleme konusundaki incelikleri de anlatan Talip AYDIN;

“Bu kabakları evimin yanındaki bahçede yetiştiriyorum. Ek olarak yetiştirme konusunda bir maliyet olmadı ve severek yetiştiriyorum ancak yetişip kuruması için 1 yıl beklenilmesi gerekiyor. Daha sonra temizlik aşaması var.

Kabağın dışını temizliyorum, eğer lamba avize olarak kullanılacaksa iç kısımlarını da temizliyorum. Daha sonra matkap gibi aletlerin yardımı ile delme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Boyalarla şekiller çiziyoruz ve bu son haline getiriyoruz.

Aslında maliyetini kurtaracak bir ürün değil. Ben ürünüm rağbet görsün ve çok güzel olsun istiyorum. Belki pahalı gelebilir sattığım ürün hiç önemli değil ama ben güzel olsun istedim. Belki daha ucuza mal edilip para kazanılabilir ama ben ikinci yolu tercih ettim. İleride istekler olursa ucuz olması konusunda yapabiliriz, ancak ben daha çok olaya sanatsal bakıyorum bu nedenle maddi boyutunu fazla düşünmedim” dedi.

 

 

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-