eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜNYE ORTA CAMİ’DE GELENEK SÜRÜYOR

ÜNYE ORTA CAMİ’DE GELENEK SÜRÜYOR
30 Mayıs 2019 - 2:48

 

İslam Alemi Ramazan’ın gelişiyle birlikte bu ayı ibadet ederek geçirmeye devam ediyor.Ramazan Ayında Müslümanlar için önemli olan konulardan biri de Teravih Namazı olmuştur.

Hatimle teravih namazları sadece il merkezlerinde veya büyük camilerde kılınmıyor.

Ülke genelinde çok sayıda ilde müftülük tarafından belirlenen camilerde hatimle teravih namazı kılınırken Ünye’de  de hatimle teravih namazı kılınıyor.

Hatimle teravih namazına, ilçede yaşayan erkek ve kadın cemaat yoğun katılım sağlıyor.

Ünye Saray Cami İmamı Şükrü Saylan’da Ramazan Ayında kılınan Teravih Namazı ve Ünye Orta Cami’de kılınan Hatimle Teravih Namazı’nın önemine ilişkin gazetemize bilgiler verdi.

Teravih ve Hatimle Teravih Namazı’nın geçmişi ve önemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Saylan, Ünye Orta Cami’de Çömlekçi Cami İmam Hatibi Musa Arslan ile birlikte Hatimle Teravih Namazı geleneğini sürdürdüklerini belirterek şunları ifade etti;

Ünye Saray Cami İmamı Şükrü Saylan: “Ramazan Gecelerinin sevabını Cenabı Allah’tan umarak, inanarak ve Allah rızası için Teravih Namazı kılarak değerlendirmek, geçmiş günahların affolunacağını Peygamber Efendimizin hadisi şeriflerinden bizlere buyurulmaktadır. Bu hadislerden biri “Kim Ramazan-ı Şerif ayının faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Teravih Namazını kılarsa, geçmiş günahları affolunur” denilmektedir. Teravih Namazı’nın önemi ilk zamanlarda Ramazan geceleri kalabalık cemaat halinde geçmekteydi. Peygamber Efendimiz öncelikle Teravih Namazı’nın tek başına kılıyordu. Günümüzde Hz. Ömer döneminden başlayarak cemaat halinde kılınmaya devam etmiştir.

Teravih Namazı Nafile Ancak Kuvvetli Bir Sünnettir

Teravih Namazı’na Ramazan Namazı da denmektedir. Cemaatle kılınan Teravih Namazları farz bir ibadet değildir, Peygamber Efendimizin kılmış olduğu nafile bir sünnettir ancak kuvvetli bir sünnettir. Öncelikle Peygamber Efendimiz Teravih Namazı’nı kendi başına kılmaya başlamıştır. Onu gören cemaat de bu namazı kılmaya başlayınca Peygamber Efendimiz namazı cemaatle birlikte kıldırmıştır. Daha sonra farz kılınır da Müslümanlar bu namazı yerine getirmekte güçlük çekerler endişesiyle cemaatle kılmayı terk etmiştir. Teravih Namazı’nın cemaatle kılma adedi ise Hz. Ömer halifeliği zamanında mescitte 20 rekat olarak kılınmaya başlanmıştır. O günden bu yana Teravih Namazı cemaatle birlikte kılınmaktadır.

Hatimle Teravih Namazı Kılınması Geleneğini Sürdürüyoruz

Hatimli Teravih Namazı ise Peygamber Efendimizin bir gün mescit ziyaretleri sırasında namaz kılan insanları görünce namaz kılanlardan birisi Peygamber Efendimize “bunlar Kur’an’ın tamamını ezberleyememiş kimselerdir. Ubeyy Bin Kab onlara hatimle namaz kıldırıyor”. Her gece her rekatında birer sayfa olarak namazı kıldırıyor ve onlara Kur-an’ı Kerim’i cemaat olarak hatmettiriyor. Hz. Peygamber Efendimiz bu durumu beğenerek hoş bir davranış olduğunu belirtiyor. O günden bu zamana kadar Teravih Namazı’nın hatimle kılınması hayatımızda önemli bir yer bulmuştur. Bizler de Ünye’mizde Orta Cami’de Teravih Namazları hatimle kılınmaktadır. Ben Saray Cami İmamı olarak ve arkadaşım Çömlekçi Cami İmam Hatibi Musa Arslan ile birlikte gücümüzün yettiğince bu geleneği sürdürmeye devam edeceğiz.”diyerek sözlerini tamamladı.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-