eskort samsun

ÜNYENETHABER

Kıranlı’dan 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü Mesajı

Kıranlı’dan 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü Mesajı
30 Eylül 2019 - 16:17

Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi Musa Kıranlı 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Tecrübeleri ile bizleri bugünlere hazırlayan ve geleceğe ışık olan büyüklerimizin 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nü kutlayan Kıranlı, açıklamasına şu şekilde devam etti;

“Gençlerimiz ne kadar önemli ise yaşlılarımızda o kadar önemlidir.

Yaşlılarımız,  toplumun hem geçmişi, hem hafızası, hem de kökleridir. Yaşlılarımıza saygı göstermek, onları toplumla bütünleştirmek ve hayata tutunmalarını sağlamak yarının yaşlıları olarak hepimizin görevi ve sorumluluğudur.

Geleneğimizde en saygın yeri olan yaşlılara değişen toplum yapısı içinde ve bilimin ışığında en iyi hizmeti verebilmek, Hükümetlerin öncelikli politikaları arasında olmalıdır. Ne mutlu bizlere ki, eğer yaşlılarımızın dualarını alabiliyorsak…

Bizleri bugünlere getiren yaşlılarımızı her zaman hatırlamayı, bugünlerimizi onlara borçlu olduğumuzu ve yarının yaşlı adayları olduğumuzu unutmamalıyız. Bu vesileyle Teknikerler Birliği Ordu Teknikerleri Temsilciliği Olarak Yaşam her yaşta güzeldir diyerek bizleri, tecrübeleri ile bugünlere hazırlayan ve geleceğe ışık olan yaşlılarımızın büyüklerimizin 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nü kutluyor, ellerinden öpüyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan hızlı toplumsal değişmeye paralel olarak çekirdek ailenin yaygınlaşması, geleneksel değerlerin zayıflaması, kentleşmenin artması ve kadınların giderek artan oranda istihdam piyasasında yer alması gibi nedenlerle yaşlıların aile üyelerince bakımı giderek güçleşmektedir. Toplumsal alanda yaşanan değişimlerle birlikte aile gibi geleneksel refah sağlayıcı kurumlarında fonksiyonu giderek azalmış ve geleneksel refah sağlayıcı yapıların yerini refah devletinin sosyal hizmet ve bakım kurumları doldurmaya başlamıştır. Başka bir deyişle refah devletinin bireyleri aileden bağımsızlaştırması yaşlılığın sosyal bir sorun olarak ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Bu anlamda dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden birisi olarak Türkiye’de de toplumsal değişmeyle birlikte profesyonel yaşlı bakım hizmetlerine ihtiyaçla birlikte yaşlılara yönelik bakım hizmetlerinin sunulmasında profesyonel bakım personellerinin yetiştirildiği yaşlı bakım programlarının da önemi giderek artmaktadır.

Şu bir gerçek ki teknikerler yaşamın her alanında ihtiyaç duyulmakta ve her taşın altında eli, emeği, alın teri olan nitelikli insanlardır. Türkiye’de hemen hemen her teknik branşlarda olduğu gibi yaşlı bakım programlarının ve bu programlardan mezun olan yaşlı bakım teknikerlerinin de bir takım yapısal sorunlarla karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Türkiye’nin Dünya ile yarışması için mutlaka bu potansiyel harekete geçirilmelidir. Hızla yaşlanan bir ülke olarak uygulanacak sosyal politikalarda, yaşlı bakımının öncelikli konu başlıklarından biri haline geleceğinden “Yaşlı Bakım” Programlarının öneminin ve niteliğinin artırılmasına yönelik istihdam açılmalıdır.

Yaşlılık döneminde iyi bir bakımın herkes için bir hak ve yaşamın saygınlığı için gereklidir. Hızla yaşlanan bir nüfusa paralel olarak artan yaşlı bakım personeli ihtiyacı büyük oranda nitelikli olmayan personel aracılığıyla karşılanmaktadır. Bu durum bir yandan bakım hizmeti alan yaşlıların nitelikli olmayan personelden hizmet almasına neden olurken, diğer yandan da yaşlı bakım programını bitiren mezunların istihdam sorunu yaşamalarına neden olmaktadır. Yaşlı Bakım Teknikerlerinin istihdam problemi yaşamamaları için huzurevlerinde, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, geriatri servislerinde ve evde bakım ve sağlık hizmeti veren kamu-özel sektör kuruluşlarında sadece yaşlı bakım teknikerlerinin istihdam edilmeleri zorunlu hale getirilmelidir. Böylelikle yaşlı bakım alanında ihtiyaç duyulan nitelikli personelden yararlanma imkânı elde edilecek ve yaşlı bakımı programını bitiren personelin istihdam sorunu büyük ölçüde giderilmiş, yaşlı bakım hizmetlerinin profesyonellerce sunulması sağlanmış olacaktır.

Belediyeler başta olmak üzere sosyal hizmet üreten tüm birimlerde, evde bakım hizmetlerinde ve kurum bakımında sadece yaşlı bakım teknikerinin istihdam edilmesi şartı getirilebilir.

Yaşlılara önem vermeyen, gelecekten söz edemez. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız, Ünye Belediye başkanımız ve diğer belediye başkanlarımızın bu yöndeki proje ve çalışmaları ile Ordu ilimiz Türkiye de huzurun, mutluluğun, uzun ömrün yaşamın kenti olacaktır.  

Yaşlılarımız, geçmiş yılların bilgi birikimi ve tecrübesini bizlere aktaran, milli ve manevi değerlerimizi yaşatarak ve bunları gelecek nesillere aktararak kuşaklar arasında bir köprü görevi üstlenen bizim en kıymetli hazinemizdir. Olmazsanız olmazdık diyerek, çocuklarımız gençlerimiz çekmesinler diye yaptığınız fedakarlıkları unutmayacağız, tecrübe ve birikimleriniz geleceğimize ışıktır. Tüm büyüklerimizin ellerinden öpüyor, en kalbi sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.” Dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-