eskort samsun

ÜNYENETHABER

Başkan Orta Çarşı Caddesine Uygulanacak Projeleri Açıkladı

Başkan Orta Çarşı Caddesine Uygulanacak Projeleri Açıkladı
16 Haziran 2015 - 16:57

VİDEO HABER

nvc

16.06.2015 tarihinde Ünye Orta Çarşı Arastasında Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Arif Ergün, Orta Çarşı Derneği Başkanı Bekir Şimşek  ve Orta Çarşı esnaflarının katılımı ile kahvaltı organizasyonu gerçekleşti.

Gerçekleşen bu organizasyonda Orta Çarşı Arastasına uygulanacak olan projelerden bahsedildi.

Ünye Kaymakamı Mustafa DEMİR;

yunus_emre-21-214x300”Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ve mesai arkadaşlarını, Orta Çarşı esnafını cani gönülden kutluyor ve tebrik ediyorum. Orta Çarşı esnafı buraya kalbini mi verdi diyeceğim fakat kalp bir süre sonra duruyor onun için buraya ruhlarını vermiş diyeceğim. Çünkü ruh hiç kaybolmuyor. Ondan dolayı ben haftada 1 – 2 gün buraya uğramadığım taktirde bir eksiklik hissediyorum. Fakat bugün biraz daha heyecanlandım. Çünkü Belediye Başkanımızla baş başa kaldığımızda bu bölge ile ilgili fikir jimnastiği yapıyorduk ve bunun çoğunluğununda hayata geçmek üzere olduğunun şahidi oldum.” diyerek herkese teşekkürlerini iletti.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet ÇAMYAR;

Baktığımız zaman arkamızda bir genel seçim geçirdik. Öncelikle bu seçim döneminde bizlere vermiş olduğunuz desteklerden dolayı ve göstermiş olduğunuz emeklerden dolayı hepinize çok teşekkür ediyoruz.  Yeni Ünye’nin, imarı ve inşası noktasında İlçe Başkanımız, Kaymakamımız ve siz değerli esnaflarımızla el ele vermek suretiyle devam ettiriyoruz. Orta Çarşı esnaflarımızın bizden bir aydınlatma isteği olmuştu. Bizlerde kendilerinin isteklerini hiç geri çevirmeyerek İstiklal Caddesini dahi kıskandıracak bir aydınlatma sistemi kurduk.  Şimdi yine Orta Çarşı için Stratejik Planlama Müdürlüğümüz bir proje hazırladı ve DOKA’ya Haziran ayının 12’si itibariyle teslim etti.

”4 Arasta 1 Orta Çarşı”

Orta Çarşı’da toplamda 2 tarihi eser ve 30 tane ev var. Bu 30 evin dış cephelerini Ünyemizin tarihi dokusuna uygun bir şekilde sanal ortamda giydirme çalışması gerçekleştirdik. Bu proje yaklaşık olarak 650  – 700 bin TL’ye mal olmaktadır. Bu projemizi DOKA’ya sunduk ve adının ”4 Arasta 1 Orta Çarşı” olmasına karar verildi. Ünye’nin Dünkü Çocukları, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Çekül Vakfı ve Ünye Belediyesi olmak üzere 4’lü bir grup halinde bu projemizi gerçekleştiriyoruz.

 Projede ki  temel amacımız 4 Arasta’da ki farklı ticari faaliyetleri bugün gün yüzüne çıkartmak

Bakırcılar Arastası

Kazancılar Caddesi ile ilgili zaten bir proje hazırlamıştık. Bu projemizin halesi yapıldı ve bir iki güne kadar müteahhit firma işe başlayacak. Arka tarafta bulunan Bakırcılar Arastası bu çalışma sonrasında kendi özgün günlerine tekrar dönmüş olacak.

Çarıkçılık (Çapulacılık) Arastası

Bizler hem görsellik hemde meslek açısından bu arastayı hayata kazandırmak istiyoruz.

Manifaturacılık Arastası. Her bir Arasta Osmanlı dönemindeki gibi bir noktaya bağlanması üzerine Orta Çarşı’ya aktarmak şartıyla, bu çarşıyı eski günlerindeki gibi cıvıl cıvıl günlere kavuşturmak istiyoruz.

Belirli sınırlar çerçevesinde herkes dükkanlarının önüne sandalyelerini koyabilecek

Belirli sınırlar içerisinde dükkanlarımızın önüne standart bir şekilde konulmuş olan ahşap masa ve sandalyelerimizin dışarıya konulmasına müsaade edeceğiz. Fakat şuan için bu karar sadece 3 ay geçerli olacak ve 3 3. ayın sonunda gidişata göre tekrardan devam ya da tamam kararı alınacak. Çünkü bu caddenin gece gündüz yaşayan bir cadde olmasını istiyoruz. Bir nevi bu caddeyi açık bir Alışveriş Merkezine dönüştürmek istiyoruz. Diğer saydığım faaliyetleri de canlandırdığımız da bu bölge bir turizm faaliyet bölgesi olarak kendi iç döngüsü içerisinde hayata geçmiş olacak. Bunu başarabilmek için Bakırcılar Arastasından başladık ve bu bölge ile devam edeceğiz.

 Kefeli Han’ın kamulaştırılmasını bitirip, mülkiyetini devraldık

Anıtlar Kurulundan geçtiğimiz hafta kazı izinini aldık ve Müzeler Müdürlüğüne yazılarımızı yazdık. Bugün görevli arkadaşlarımız Ordu’ya giderek, o yazıyı da almak suretiyle, Han’ın alt katı var mı, yok mu ? diyerek bir kazı yapmamız gerekmektedir. Varsa eğer toprağın altına doğru orijinali ile girilmiş olacak, yoksa eğer üstünde var olduğu şekliyle restorasyonu tamamlayıp Kültür Yolu projesini oradaki Han’dan başlatmak istiyoruz. Han’dan başlayacak yolculuk Orta Çarşı ve Bakırcılar Arastasını içine alacak şekliyle Kadılar Yokuşu, Müze Evi, Saray Hamamı restorasyonundan devam edecek. Oradan Yalı Kilisesi’ne bir uğrak yapıp, o bölgede de turistlerin malzeme satın alabileceği 4-5 dükkan inşa edeceğiz. Burada el işi ürünlerin satışı gerçekleştirilecek. Bu noktada da ÇATOM’daki Hanım kardeşlerimize çokça iş düşecek. O bölgede bir binayı kamulaştırdık ve diğer davamız Eylül ayına ertelendi. O projenin devamında Ada Bakkalın oradan Topyanına ve Çamlık’ın içerisine doğru devam edecek.

Bu proje için Ordu Büyükşehir 5 Milyon TL’lik bir ihaleye çıkacak ve Hidiv Kasrı tarzında bir proje olacak

”Hidiv Kasrı tarzında bir proje Çamlık’a uygulanacak. Son olarak bu proje Ayanikola Kilisesinde biten bir güzergah ile Turizm faaliyeti sergileyeceğiz. Her ne kadar Yalı Kilisesinde yapılan çalışmaları birileri eleştiriyor olsa da, bu Kültür ve Sanatsal faaliyetleri Yalı Kilisesinde yapmaya devam edeceğiz ve bu kervanı yürüteceğiz.” dedi.

Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Arif ERGÜN;

”Bu arastada doğmuş ve bu arastada büyümüş bir esnaf olarak sizlerden biriyim. Beni böyle kabul edin. Baktığınız zaman ben bu arastada çok eskiyim ve benimle birlikte çok az sayıda kişi kaldı eskilerden. Ünye Belediye Başkanımız Ahmet Çamyar, ”4 Arasta 1 Çarşı” projesinin başlangıç noktası olarak burayı seçti. Kendisi zaten açıklamalarını yapacaktır. Bu konu için kendisine şahsım ve sizlerin adına teşekkür ederim. Bu proje Ünye’ye örnek olacak bir projedir. İnşallah bundan sonrada Ünye’nin başka mahallelerinde ve caddelerinde de böyle projeler olacaktır.” şeklinde açıklamalarda bulundu ve sözü Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar’a bıraktı.

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-