eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÇOÇUKLARDA DİŞ SAĞLIĞI İÇİN YAZ TATİLİNİ DEĞERLENDİRİN

ÇOÇUKLARDA DİŞ SAĞLIĞI İÇİN YAZ TATİLİNİ DEĞERLENDİRİN
17 Haziran 2015 - 10:24

Adsız

Okulların kapanmasıyla tatilin başladığı bu günlerde çocukların tüm diş tedavilerini gerçekleştirmeleri içinde uygun bir zaman dili olduğunu söyleyen Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Müdürlüğü Diş Hekimi Seyfettin SARIÇAM çocuklara ve ailelere çağrıda bulundu.

Çocukların her yıl muayene olması yetişkinlere kıyasla daha önemli olduğunu belirten Diş Hekimi Seyfettin SARIÇAM;

“Çocukların bol bol dinlenecekleri, oyun oynayacakları, çeşitli kurslara gidecekleri, köylere akın edecekleri 3 aylık uzun bir süre olan yaz tatili aynı zamanda tüm diş tedavilerini yaptıracakları serbest bir zaman dilimi olarak düşünülebilir. Okul zamanında ailelerin “aman çocuğum derslerinden geri kalmasın” düşüncesi, çocukların acil olmayan tedavilerini de ertelemelerine sebep oluyor. Ayrıca başlayan tedavinin kaç seans süreceğinin belirsizliği, diş yunus_emre-21-214x300hekimine gitmeyi ailelerin gözünde daha da büyütüyor. Havaların soğuk ve yağışlı olması da işin cabası. Bu yüzden yaz tatillerini çocukların diş tedavilerini yaptırabilecekleri zamanlar olarak iyi değerlendirmek lazım. Ayrıca yazın diş tedavilerini yaptıran çocuklar bir sonraki öğrenim döneminde beklenmedik zamanlarda başlayacak ağrılar yönünden daha rahat olacaklar.

Sorun yok diye düşünmeyin

Çocukların ağrı ve sızıdan yakınmamaları, dişlerinde sorun olmadığı anlamına gelmez. Çürüklerin başlaması ve ilerlemesi uzunca bir süreçtir. Yeni başlayan bir çürüğün ağrı yapar hale gelmesi bazen 5 yıl sürer. Hatta dişler çok çok çürümesine rağmen hiç ağrı yapmayabilir. Ve siz diş hekimine gittiğinizde iş işten çoktan geçmiş olabilir, dişin çekiminden başka hiçbir yol kalmaz.Hekime giden bazı hastalar; ağızlarında sadece bir tane çürük olduğunu düşünüp giderler. Yapılan muayenede 7 veya 8 çürük tespit edildiğinde ise tam anlamıyla şoka uğrarlar. Çünkü çürük hissedilmeyebilir ayrıca birçoğu aynada baktığınızda görünmez.

Çocukların her yıl muayene olması yetişkinlere kıyasla daha önemlidir

Çocuklar 5-6 yaşlarında karışık dişlenme dediğimiz bir sürece girerler. Bu süreç 13 yaşına kadar devam eder. Bu süreçte çocukların ağızlarında hem süt dişleri hem de daimi dişler karışık olarak bulunur. Ağız açısından çok hareketli bir dönemdir ve gözlenmesi gerekir. Çünkü alttan çıkmaya çalışan daimi diş üzerindeki süt dişini her zaman başarıyla düşüremez. Hekim müdahale etmezse dişler çapraşık çıkar. Bazen de çürük süt dişinden arta kalan parçalar daimi dişler arasında sıkışıp kalır ve onlara zarar verir, çürütür. Diş hekiminin 5 dakikalık müdahalesi ilerde binlerce liralık tel tedavisinin yapılmasını önler. Bu yüzden çocuklarınızı 6 ayda bir, hiç olmazsa yılda bir diş hekimine götürün. Ayrıca çocuğunuzun ağzını sık sık takip edin. Bir zaman sonra gözünüz birşeylerin yolunda gidip gitmediğini fark etmeye başlayacaktır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

11337239_816697521771165_641438379_o

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-