eskort samsun

ÜNYENETHABER

Başkan Çamyar Kefeli Han Kültür Projesini İnceledi

Başkan Çamyar Kefeli Han Kültür Projesini İnceledi
30 Haziran 2015 - 4:55

11700838_1670718719816246_9176453782122733853_n

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ve beraberinde bulunan Başkan Yardımcıları Murat OCAK ve Erhan EREN ile birlikte Ünye’de yapımı 29.06.2015 tarihinde başlayan Kültür Projesinin ilk ayağı olan Kefeli Hanı yerinde incelediler.

İnceleme sırasında açıklamalarda bulunan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Kefeli Han’dan başlayacağımız bir kültür projesi olduğunu, devamında ise Bakırcılar Arastası, Kadılar Yokuşu, Müze evi, Saray Hamamı, Yalı Kilisesi, Çamlık Mevki ve Ayanikola Kilisesine kadar uzanan bir hat oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet ÇAMYAR;

”Kefeli Han diye nitelendirdiğimiz, basınımızda da zaman zaman yer alan ve mülkiyetini geçtiğimiz aylarda Ünye Belediyesine kazandırdığımız alandayız. Ünye’de Ünye Belediyesi iyi şeyler yapmaya gayret ediyor. Geçtiğimiz günlerde yalı kilisesinin restorasyon çalışmasını tamamlayıp Ünyeli hemşehrilerimizin kullanımına sunduk ve geçtiğimiz hafta kesin kabulunu yaptık. İnşallah orası Ünye kamuoyunun talepleri doğrultusunda sergi ve benzeri etkinliklere açık olması durumunda kullanım hakkı da Ünye Belediyesine devredildi. Şuan orada bir yol çalışması da yapmaktayız ve aynı şekilde yalı boyunda o alana geçiş için de kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Şuan için o yol üzerinde bulunan 2 tane ev var. Bunlardan birtanesini kamulaştırdık ve birtanesinin de duruşması Eylül ayına ertelendi. O alanda yeniden bir düzenleme yapılarak el emeği ürünlerin satılabileceği bir mekanı o bölgeye kazandırmış olacağız.

Oraya gitmemizin sebebi ise Kefeli Han’dan başlayacağımız bir kültür projemiz var. Devamında Bakırcılar Arastası, Kadılar Yokuşu, Müze evi, Saray Hamamı, Yalı Kilisesi, Çamlık Mevki ve Ayanikola Kilisesine kadar uzanan bir hat oluşturmak istiyoruz. Bugün de yapacağımız bu hattın başlangıç noktası olan Kefeli Handayız.

Kefeli Han’ın yapımı 1870’li yıllara denk geliyor ve yaklaşık 150 yıldır kemerleriyle dimdik ayakta duran bir yapı. Burası zaman zaman mahzen olarak kullanılmış, zaman zaman alt katında insanların seyahat aracı olarak kullandıkları hayvanlarını bağlayıp üst katında konakladıkları han, zaman zaman da cam atölyesi olarak kullanılmış. Biz öncelikle bugün itibari ile röleve çalışması için kazı işlemlerine başladık. Resmi olarak mülkiyeti aldıktan sonra hemen buradaki yapacağımız kazı işleminin ardından proje çalışmamızı bitireceğiz. Bu konu ile ilgili de başta ÇEKÜL Vakfı olmak üzere ekimiz çalışmalar hakkında bağlantıya geçtiler. Önümüzdeki ay kendi aralarında değerlendirmesini yaptıktan sonra ve oradan bir kaynak aktarılması durumunda buranında proje çalışmasını bitireceğiz. Aktarılmadığı taktirde ise Ünye Belediyesi olarak kendi imkanlarımız ile proje ihalesine çıkmış olacağız. Projenin bitimi ile beraber anıtlardan gerekli izinler alındıktan sonra çok hızlı bir şekilde buranın yapımını da tamamlayıp inşallah bu hattı komple bir şekilde bütünleşmiş hale getirmiş olacağız. Tarihe damga vurmuş olan eserlerimizi yaşatmaya devam edeceğiz.

Bizler tarihimize sahip çıkacağız ki gelecek nesiller de bizden örnek alarak tarihlerine sahip çıksınlar ve onlarda bu emanetlere sahip çıkarak bir sonraki kuşağa aktarsınlar istiyoruz. ” şeklinde açıklamalarda bulunarak emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-