eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ünye’yi Yok Farz Etmek Haddiniz Değil!

Ünye’yi Yok Farz Etmek Haddiniz Değil!
09 Temmuz 2015 - 13:02

kıkk

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın Altınordu ve Fatsa ilçesindeki limanları kapatarak Ünye Limanı’nı büyütüp geliştirerek Ordu’nun limanı olarak kullanılacağını açıklamasının ardından Ordu’da bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri farklı bir arayış içine girdi.

yunus_emre-21-214x30044
Ordu’nun limana ihtiyacı olduğunu ve yabancı yatırımcıların liman yapmak için merkeze yakın yer arayışı içinde olduklarını beyan eden Ordu’daki sivil toplum kuruluşu temsilcilerine Ünye’deki sivil toplum kuruluşları temsilcileri sert şekilde yanıt verdi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor, hala merkezcilik politikasını yürüten bir kesimin olduğunu söyleyerek “Ünye’nin başkente bağlandığı giriş kapısı Akçay’dır. Akçay’ı yok saymak, Ünye’yi yok farz etmek Ordu’da, Altınordu ilçesinde oturan arkadaşların hakkı ve haddi değildir” diyerek eski alışkanlıkların bırakılması gerektiğini belirtti. 

Bu bencilliklerin devam ettirilmesi durumunda Zor, “Hangi sivil toplum örgütü başı olursa olsun aklını başına alsın. Bakanım Ünye’ye bunu vermediniz desem, benim sivil toplum örgütü üyelerimi sokağa dökersem Altınordu ilçesindekiler bunun altında kalkabilirler mi?” diye sordu.

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, “Ordu’nun başka limana ihtiyacı olup olmadığını Enver Yılmaz’dan duymak, lazım ki Enver beyinde böyle bir açıklaması yok. Bunun ötesinde farklı bir şey olacağını sanmıyorum” dedi.

Diğer taraftan Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Ünye’ye büyük bir konteynır limanı düşünüldüğünü, bunun için çalışma içinde olduklarını açıklayarak, “Ünye Limanı Tokat ve İç Anadolu’ya açılması noktasında büyük bir kapı olacaktır. Çok ciddi beklentilerimiz var. Buradaki fizibilite raporu bittikten sonra yürütülecek çalışmalarla Ünye Limanı buranın ticaret ve sanayisinin gelişmesinde, yük taşımacılığı ve boşaltımında büyük bir liman olacak” açıklaması da Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Ünye Limanına bakışını ortaya koydu.

 

– Ordu’da STK’lar farklı arayış içine girdi –

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Servet Şahin’in merkeze yakın yerde liman yapmak için yer arayışı içinde oldukları yönündeki beyanatı, Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Kadir Engin’in de Ordu’nun liman ihtiyacı var şeklindeki Şahin’in açıklamasını destekler söylemleri Ünye kamuoyunun tepkisini çekti.

– Ünye nerenin limanı?-

Servet Şahin, “Ordu’da liman olmamasından dolayı işadamlarının liman düşüncesi vardı. Ordu’nun hem yük, hem konteynır limanı ihtiyacı var. Bununla ilgili Rus işadamlarıyla görüşme yaptık. Rusya’dan gelen işadamlarının merkeze yakın bir alana liman yapmak için yer arayışındalar, liman için harekete geçtik” şeklinde açıklamalarının yerel basında yer alması üzerine Ünye’deki sivil toplum kuruluşu temsilcileri açıklama yapanlara Ünye nerenin limanı diye sordu?

– Başkan Yılmaz 3 ilçede 3 ayrı liman olmaz demişti –

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor ve Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, gazetemize yaptıkları açıklamada, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın “Birbirine 20 km uzaklıkta 3 ilçede 3 ayrı liman istenmesi olası değildir. Avrupa’da iller arasındaki limanlaşma kilometresi 200. Yani bir kente en yakın liman 200 km uzaklıkta oluyor. Burada ise Altınordu-Fatsa arası 20 km, Fatsa-Ünye arası 20 km. Birbirlerine 20 km uzaklıktaki 3 ilçede 3 ayrı liman olmaz” açıklamasının devamında Ordu’nun limanının Ünye Limanı olduğu söylemini hatırlatarak Ordu sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ne yapmaya çalıştığını sordular.

img288– Hala merkezcilik politikası güdüyorlar –

“İşadamları bir liman yapmak için yer arayışındalarsa buyursunlar gelsinler, Ünye’de hali hazırda liman var, büyütsünler” diyen Zor, “Hala bazı kesimlerce merkezcilik politikası güdülüyor” diyerek tepkisini ortaya koydu.

– Altınordu, Ordu ilinin sahibi değil –

Zor, gazetemize yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Altınordu ilçesinde oturanlar eski alışkanlıklarındın vazgeçmediler. Altınordu’nun Ordu ilinin merkez ilçesi olduğunu unutuyorlar. Ordu ilinin sahibi Altınordu ilçesinde oturanlar değildir. Her sivil toplum örgütü bulunduğu ilçeyi temsil ediyor. Biz de Ünye Ticaret ve Sanayi Odası olarak Ünye, Akkuş, Çaybaşı ve bu bölgeyi temsil ediyoruz. Fatsa ve Altınordu’daki stklarda kendi üyelerini temsil ediyor.

– Eski alışkanlıklar bırakılmalı –

Eski alışkanlıklar artık bırakılmalıdır. Ordu’nun merkezinden tamamına hükmederiz, kamuoyu oluştururuz alışkanlıkları bazı kesimler tarafından sürdürülmeye devam ediyor. Eğer bu alışkanlıklar devam edecekse Altınordu ve Fatsa’da birer organize sanayi var, bir organize sanayi Ünye’ye kurulmadan Altınordu ve Fatsa’ya ikinci organize sanayi kurulmamalı. Ordu Büyükşehir ise, bütün il olarak algılanacaksa o zaman Ünye ilçesine organize sanayi kurmak zorunda.

– İlçelerin tamamına objektif yatırım planlamak zorundalar –

Bu şehri temsil eden Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu 724 bin kişiyi temsil ediyor. Doğru olan Valinin bakışıdır, Büyükşehir Belediye Başkanının bakışıdır. 20 ilçeyi temsil eden kişiler ilçelerin tamamına objektif yatırım planlamak zorundalar. Bu planlamanın içinde eğer o Altınordu’daki liman, yani iskele liman olmaktan çıkarılmış halkın hizmetine Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından açılmışsa, Büyükşehir Belediye Başkanının 20-30 k.de bir liman olmaz açıklamaları varsa bunlar dikkate alınmalıdır. Başkan Yılmaz, Ordu ilinin limanı Ünye Limanı olacaktır, büyütülecektir diyor.

– Bu bencilliklerinizi devam ettirecekseniz… –

Ordu’nun Altınordu ilçesinde oturanlar bu bencilliklerini devam ettireceklerse o zaman biz de soralım. Altınordu ilçesinde üniversite kampusü var, 8 fakülte var. Ünye ve Fatsa’da sadece 1 fakülte var. Bu nasıl adalet anlayışı? Altınordu’da 8 fakülte varken başka ilçeler verilmiyor, ketum davranıyorlar. Güneydoğu’da Türkiye’ye kafa tutanlar gibi Ünye olarak Fatsa olarak, arkamızdaki ilçeler olarak bizim de kafa mı tutmamızı istiyorlar. Bizden bunu mu bekliyorlar?

– Aklını başına alsın! –

Herkes nüfusuna oranla yatırımdan payı alır, doğru olan bu. Hangi sivil toplum örgütü başı olursa olsun aklını başına alsın. Biz şunu istiyoruz, bunu istiyoruz dediklerinde devlet yatırımları sınırlı. Dün bize vermediklerini o zaman biz de istiyoruz deriz. O zaman bu devlet ve yönetim ne yapacak? Bakanım Ünye’ye bunu vermediniz desem, benim sivil toplum örgütü üyelerimi sokağa dökersem Altınordu ilçesindekiler bunun altında kalkabilirler mi?

– Ünye’yi yok farz etmek haddiniz değil!-

Ordu ilinde bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri bazı yerel gazeteleri kullanarak kamuoyu oluşturmaya çalışabilirler. Altınordu ilçesinde oturanlar edepli düşünmeli.  Ünye’nin tarihi İpekyolu Tokat’a bağlanmazsa, Ünye’deki OSB tamamlanmasa o zaman bu bölgedeki siyasiler görevlerini yapmadı anlamına gelir. Bu bölge insanı bunu mu hak ediyor? Altınordu ilçesindekiler biz şunu şunu istiyoruz derse aynı bencilliği her fırsatta yapıyorlarsa o zaman Ordu ili büyük ve bütün olamaz. Eski günlerine dönenler. Ünye ve arkası, Fatsa ve arkası, Ordu ve arkasından sorumlu siyasiler haline dönülür. Bu dönüşümün sonuçlarının üstesinden Ordu’daki sivil toplum örgütleri gelebilecekler mi, göğüsleyebilecekler mi? Ünye’nin başkente bağlandığı giriş kapısı Akçay’dır. Akçay’ı yok saymak, Ünye’yi yok farz etmek Ordu’da, Altınordu ilçesinde oturan arkadaşların hakkı ve haddi değildir.”

– Büyükşehir, Ordu’nun limanı Ünye limanıdır dedi –

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu; “Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz bey birçok yerde Ordu’nun limanı Ünye limanıdır şeklinde telaffuz etti. Ordu’nun başka limana ihtiyacı olup olmadığını Enver Yılmaz’dan duymak, lazım ki Enver beyinde böyle bir açıklaması yok. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer sivil toplum kuruluşlarının bunun için kendi girişimleri ile çalışmaları olabilir. Ancak Büyükşehir tarafından Ordu’nun limanı Ünye limanıdır dendi. Bunun ötesinde farklı bir şey olacağını sanmıyorum” dedi.

– Ünye’ye konteynır limanı düşünülüyor –

Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Ünye’ye büyük bir konteynır limanı düşünüldüğünü, bunun için çalışma içinde olduklarını açıkladı.

Karadeniz Bölgesinde ciddi bir konteynır limanına ihtiyaç olduğunu belirten Çöpoğlu, Ünye Limanı’na yapılacak yatırımlarla bu ihtiyacı karşılayacak bir limana dönüştürülmesinin planlandığını söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

“Ünye Limanı Büyükşehir Belediyesine devredilmişti. Bizde devredilen hali ile limanın kör, topal oradan gelen geliri ile itti fa etmek yerine bu limanı nasıl geliştiririz noktasında araştırmalar yaptık. Bu anlamda yaptığımız ön araştırmalarda Ünye Limanı’nın hem Ünye’ye, hem de Ordu’ya ekonomik katkılar sağlayacağı yönünde elimize raporlar geldi. Bizde liman konusunda deneyimli, İstanbul’daki bir firmayla bu limana nasıl yatırımlar yapalım, bu liman hangi tür yüklere uygundur. Karadeniz’deki deniz taşımacılığında durum nedir, Ulaştırma Bakanlığı’nın bu konudaki projeksiyonları nelerdir, biz bu limanı katı yük limanı mı, konteynır limanı mı, sıvı yük limanı mı yapalım diye fikir alışverişinde bulunduk ve ilgili mercilerden bilgi aldık. Başbakan Yardımcımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tam olarak ilan etmese de Ünye’ye büyük bir konteynır liman düşünüyor. Hatta Samsun ve Trabzon Limanının mevcut talepleri karşılayamadığı yönünde bilgilerde ulaştı. Bu firmadan tarafımıza sunulan rapor ile gerek Ünye Limanına yapılacak ilave yatırımları, gerek bunun bağlantı yollarını ki Sayın Başbakan Yardımcımızın açıkladığı tren yolunun buraya bağlanması ve karayolu bağlantılarının da yapılmasıyla, Ünye Limanı hem Ünye’ye hem de Orduya ciddi ekonomik katkıları olacaktır. Hem istihdam açısından, hem de ticari faaliyetin gelişmesi açısından ve buranın Tokat ve İç Anadolu’ya açılması noktasında büyük bir kapı olacaktır. Çok ciddi beklentilerimiz var, bu işi bilen anlayan birçok uzman çağırdık. Hepsinin de görüşü aynı noktada, buradaki fizibilite raporu bittikten sonra yürütülecek çalışmalarla Ünye Limanı buranın ticaret ve sanayisinin gelişmesinde, yük taşımacılığı ve boşaltımında büyük bir liman olacak.”

– Ordu’nun limanı Ünye’dir –

Başkan Enver Yılmaz limanla ilgili daha önceki beyanatında şu ifadelere yer vermişti:

“Ordu’da en fizibil liman Ünye Limanı. Ünye Limanı’nın Altınordu’dan Samsun’dan ve Trabzon limanından farklı bir özelliği var. Natürel korunaklı bir liman. Bu limanı Büyükşehir Belediyesi olarak devraldık. Bu limanı hem Altınordu’nun hem Fatsa’nın ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyette büyüteceğiz ve geliştireceğiz. Yüksek tonajlı kruvaziyer gemilerinin yaklaşabileceği bir konuma getireceğiz. Şu anda Büyükşehir Belediyesi olarak uluslararası bir firmadan resmi bir fizibilite raporu istedik. Buranın 2020, 2025, 2030 önceliği nedir. Bize söylenen römork ağırlıklı bir liman olarak Karadeniz’deki pastadan hisse alınabilir şeklinde. Biz iki tane zarar eden fizibil olmayan limanı kapatıyoruz, tüm bunları Ünye limanı çatısı altında topluyoruz. Dolayısıyla Ordu’da liman vardır”

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-