eskort samsun

ÜNYENETHABER

ADIGÜZEL SMA HASTALARI İÇİN BAKAN SELÇUK İLE TARTIŞTI

ADIGÜZEL SMA HASTALARI İÇİN BAKAN SELÇUK İLE TARTIŞTI
18 Aralık 2020 - 13:55

2021 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurul görüşmelerinde Adıgüzel SMA hastalarının tedavilerinde kullanılan yeni tedavi seçeneklerinin SGK geri ödeme kapsamında olmaması nedeniyle Aile Bakanıyla tartıştı.

Adıgüzel “Anayasa’daki sosyal devlet ilkesine rağmen SMA hastalığındaki yeni tedavi seçenekleri geri ödeme kapsamında değil. Geri ödeme kapsamına yakın zamanda alınan ilaçlarda ise kriter ve tedarik engelleri nedeniyle aileler ilaçlarını alamıyor. Bu devlet her yere para buldu da 100-150 çocuğuna birkaç milyon lira bulamıyor.” dedi ve ekledi:

“Aileler yardım kampanyaları yaparak çocuklarına çare aramaya çalışıyor. Eğer kaynak sıkıntınız varsa size bir de önerim var Elektrik faturalarından kesilen TRT payını SMA hastalığında kullanılmak üzere ayrı bir fona aktaralım TRT’ye aktarmayalım. Zaten TRT AKP’nin borazanlığından başka bir şey yapmıyor. Biz zaten orada yokuz. Milletin parası ile AKP reklamı yapıp toplumun sinirini bozacağınıza hayırlı bir iş yapmış olursunuz.”

Adıgüzel’e cevap veren Aile Bakanı ilaçların çoğunun ödeme kapsamında olduğunu söyledi. Yeni tedavi seçenekleri ile ilgili Kasım ayında yapılan toplantıda bunların yeterli fayda gösterdiğine dair bilgi elde edilemediğinden şu aşamada geri ödeme kapsamına alınmasının bilim kurulunca uygun görülmediğini söyledi. Adıgüzel karşı çıkarak bakanlığa iki defa başvuru yapıldığını bu tedavinin Türkiye’de uygulanabileceğini söyleyip Bakana itiraz etti. Aile Bakanı konuyu doktorların bildiğini kendilerinin de onların dediğini yaptıklarını söylemesi üzerine Adıgüzel de “Ben de doktorum ben de biliyorum” diye cevap verdi.

SMA hastası çocukların aileleri kamuoyuna da yansıyan şekilde sürekli yardım kampanyaları ile son tedavi seçeneğine ulaşmak için çare arıyorlar. Aynı zamanda TBMM SMA ve diğer nadir hastalıklar ile ilgili komisyon üyesi de olan Adıgüzel, bu konuda daha önce yaptığı açıklamalarda bu tedavinin Macaristan ve İsrail’de bile uygulandığını, ülkemizde de uygulayabilecek altyapının ve hekimlerin olduğunu, bunun için Sağlık Bakanlığı’na iki defa başvuru da yapıldığını, ancak olumlu cevap verilmediğini söyledi. “Bu nedenle çocuklarımız ve aileleri yüksek maliyetlerle yabancı ülkelerde devlet desteğinden yoksun çare arıyorlar” dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-