eskort samsun

ÜNYENETHABER

COVID-19 VAKA SAYISI HER YERDE AYNI DÜZEYDE

COVID-19 VAKA SAYISI HER YERDE AYNI DÜZEYDE
07 Mart 2021 - 20:27

A52 TV ekranlarında her sabah saat 10:00’da yayınlan İlknur ile Çay Saati programına telefon ile canlı yayın konuğu olan Ordu Tabip Odası Başkanı Doktor Ali Coşkun Covıd-19 hakkında bilgiler verdi.

Ordu ilimizin kırmız bölge olması hakkında önemli bilgiler veren Doktor Coşkun konuşmasında şunları ifade etti;

“Türkiye’de Ordu’nun 1. olduğuna inanmıyorum. Ordu’da vaka sayılırı yüksek ama bence bütün Türkiye’nin vaka sayıları aynı düzeyde. Ordu’nun nüfusu yaklaşık 750 civarında biz 122.000 bin aşı yapmışız. Örnek olarak Hakkâri’ye baktığımız zaman nüfusu bizimle hemen hemen aynı ancak Hakkâri bizim kadar test yapsaydı ben inanıyorum ki onların da rengi kırmızı olacaktı. Gerçekten kritik bir noktadayız ve herkesin dikkat etmesi birde denetimlerin artması gerekiyor. Okulların açılması bence biraz erken oldu. İnsanlarımız bu normalleşme sürecinde de tedbirli davranırsa inşallah sıkıntı olmayacaktır.

2. AŞIDAN SONRA 2 AY BEKLENMESİ GEREKİYOR

Aşıların 2. Doz yapıldıktan sonra yani 1. Dozdan sonra üzerinden 2 ay geçmesi gerekiyor. 2 ay geçtikten sonra virüs size bulaşsa bile iki tane kriter oluyor. 1. Sizi asla hastaneye düşürmüyor 2. İse asla ölümcül olmuyor. 1. Aşının ardından 28 gün 2. Aşıdan sonra 2 ay beklenmesi gerekiyor. Bu aşılardan sonra size virüs bulaşsa bile siz soğuk algınlığı gibi geçiriyorsunuz.

COVID-19 TESTLERİ DAHA ÇOK İNCELENMELİ

Covıd-19 hastalığı bir insana bulaştığında %70 vakada antikor oluşturuyor. Bu antikor testlerinden sonra koronavirüs geçirmiş mi anlaşılıyor. Maalesef %30 vakada da siz kovid-19 hastalığını geçmiş olsanız da antikorunuz anlaşılmıyor. Ben başından itibaren hep şunu söylüyorum, bir kovid-19 hastalığına tespit etmek için sadece PSA testi ile ve antikor testi ile sınırlandırmamalı. Hastaların geçirmesi esnasında diğer hastalığın önemli vurguları mutlaka desteklemeleri lazımdır. Vatandaşları bir teste bakarak Covıd-19 değilsin diyerek göndermemeleri gerekiyor. Birçok kriteri ele alarak test etmeleri gerekiyor. Eğer tat alma gibi vurgular geçirmişseniz ve farkında olmadıysanız siz Covıd-19 geçirmişsiniz diyebiliriz.

GÜNDE 2 BİN CİVARINDA TEST YAPIYORUZ

Güncel olarak bizim vaka sayımız 300 civarında bundan yaklaşık 10 gün önce 200 civarındaydı. Böyle birden artmasının sebebi ise günde 2 bin civarında test yaptığımız için çıkıyor. Bizim kadar diğer İllerde test yapsaydı eminim onlarınki de yüksek çıkardı. Bu bizim Karadeniz Bölgesi’nde sağlık sisteminin çok iyi çalıştığını gösteriyor. Ben Dolayısıyla vaka sayılarının hemen hemen aynı olduğunu düşünüyorum. Biz bu aşılama hedef kitlemizin yarısını geçersek hastalığın buluşmasını ortadan kaldıracaktır. 1. aşıda 95 bin civarındayız 2. Aşıda ise 27 bin civarındayız. Burada şu da çok önemli ki virüsün mutasyon geçirmesi daha çabuk bulaştırıyor onu da aklımızdan çıkarmayalım. Vatandaşlarımızın daha çok tedbir alması gerekiyor.”

BU HABERİN DETAYLARI İÇİN 29 DK-40 DK ARASINI İZLEYEBİLİRSİNİZ
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-