eskort samsun

ÜNYENETHABER

BAŞKAN USLU’DAN DON VE REKOLTE AÇIKLAMASI

BAŞKAN USLU’DAN DON VE REKOLTE AÇIKLAMASI
11 Mart 2021 - 22:23

A52 TV ekranlarında her sabah saat 10:00’da yayınlan İlknur ile Çay Saati programına telefon ile canlı yayın konuğu olan Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu Fındık Bey ve rekolte hakkında bilgiler verdi.

Karadeniz’in orta kesim bölgelerinde fındık yanığının olduğunu belirten Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu yaptığı açıklamada şunları ifade etti;

“Biz aslında fındıkta çok sorun yaşamadık. Bizim sorunumuz biraz içeride oldu, dışarıya yaptığımız ihracatta sıkıntı yaşamadık. Çünkü sanayi kesiminde fabrikalar kapanmadı. İçeride ki kapanmalar satışları azalttı. Marketler açık olduğu için çikolata sektöründe çok fazla fark eden bir şey olmadı.

FINDIK BEY OLUMLU İLERLİYOR

Fındık Bey şu anda çalışıyor, yeni ürünlerimiz çıkacak onların çıkmasını bekliyoruz. Piyasa ilk izlenimini çok olumlu verdi. Biz başlangıç olarak kendi bölgemizde değerlendirelim dedik. Çalışmalarımız Ünye ağırlıklı devam ediyor. Diğer ürünlerimiz ile birlikte Türkiye’ye ihracata başlayacağız.

Fındığın fiyatı piyasada şu an 22 TL, pazara çok fazla fındık inmiyor. Bazı bölgelerde don oluştu ve havalar soğuk devam ediyor. Şu an ki satışlar emanet fındık olayından devam ediyor.

ORTA KESİM BÖLGELERDE YANIK VAR

Biz kendimiz bahçelere girip sayım yapmıyoruz ama biz ihracatçıların da sayılarını baz aldığımız için bizim bu dondan önce ihracatçılarımızın 900 ton civarında çiçek sayımı var. Şu an da geçen hafta sonu itibarıyla tekrar bir sayım bitti. Şu anda rakamı 750 bine çekti. Bu da demek oluyor ki 150 bin ton çiçekte azalma var. Ziraatçılarımız da bunu sık sık belirtiyor. Özellikle orta kesimde yanma var, yüksek bölgelerde yok. Karadeniz bölgesinde orta kesiminde bir sıkıntı var. Bu rakamlara yansımış gösteriyor. Kış henüz bitmedi ve havalar soğuk devam ediyor. Bu 150 bin ton rakamı iner mi? Düşer mi? Bilmiyoruz. İlerleyen günlerde göreceğiz.

MART AYI FINDIK İÇİN ÖNEMLİ

Yeni sezon fındığı konuşmak henüz çok erken, çünkü öncelikle havaların sıcak gitmesini beklemeliyiz. Rekolteye göre bir şey söyleyebilirim. Beklenti tamamen rekolte ile alakalıdır. Havalar hala soğuk gidiyor. Mart ayı fındık için çok önemli bir aydır. Bu ayı atlatırsak bahçelere girilir ve bakılır. Fiyat beklentisini ve rekolte beklentisini ondan sonra konuşmak lazımdır. Piyasada hala şu var, piyasa dona çok tepki vermedi. Fındığın dona uğraması bizim için çok iyi olmaz bazı üreticilerimiz yüksek fiyata mal olabilir. Bütün düşündüğümüz de hepimizin bir fındığı olması çok daha iyidir.

İL BAŞKANININ FINDIK AÇIKLAMASI YAPMASI DOĞRU DEĞİL  

İl Başkanın o açıklaması talihsiz bir açıklama olmuş. 30 Nisan’dan sonra tabi ki TMO elini çekeceği için fındığın düşmesi veya yerinde durması dalda ki fındık ile alakalı olacaktır. Normal şartlar altında bu donmalardan kurtulup normal fındığımız olduğu zaman fındık bugün 22 TL ise belki 21 düşer. Fındığın fiyatının 5-10 TL’ye düşmesinin açıklaması yapılması doğru değil. Ben fındığın çok düşeceğinin beklentisi içerisinde değilim çünkü geçen sene ki ihracatı baz almazsak örneğin fındığın ihracatı şu anda devam ediyor. Piyasa işini bir şekilde görecektir. Sezon başından itibaren üretici de çok ağır ilerliyor.

ÜRETİCİLERİMİZ DEVLETİN FAYDALARINDAN YARARLANMALI

Üreticimiz bu sene daha çok bilinçli, fındık da gerçekten bahçedeydi. Bu sene fındık güzel para etti vatandaşlarımız da memnun diye düşünüyorum. Üreticilerimiz bahçeden çıkmayıp kendi işini kendileri görürlerse fındıktan her türlü para kazanacaklarını düşünüyorum. Üreticilerimiz sigortalama konusunda da bilindiği üzere güzel şeyler yaptı. Üreticilerimiz devletin faydalarından yararlanmalı hem de bahçede işini gücünü bırakmamalıdır.” dedi.

HABERİN DETAYINI 14:07 DK VE 21:46 DK ARASINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-