İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. ATIK YAĞLAR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR…

ATIK YAĞLAR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

manset

Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, il genelinde ev ve iş yerlerinden bitkisel atık yağları toplayarak bunları tekrar ekonomiye kazandırıyor.

Atık yağların çevreyi kirlettiği ve bulunduğu ortamda canlılara zarar verdiğini belirten Ordu Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sürdürülen çalışma ile bu zararı ortadan kaldırırken, aynı zamanda ekonomiye de kazandırmak amacıyla il genelinde tüm ilçelerde belli noktalara elektronik bitkisel atık yağ toplama makineleri yerleştiriyor.

img288
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, 06.06.2015 tarih ve 29378 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında il genelinde bitkisel atık yağların (kullanılmış kızartmalık yağ) toplanması, taşınması ve geri kazanılması doğrultusunda çalışma başlatan yetkililer, 28.11.2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Çevre İzin ve Lisansı almış firmayla tüm il genelini kapsayacak şekilde “Bitkisel Atık Yağ Toplanması İşi Sözleşmesi” imzalandığını belirtti.

İŞLETMELERDE DENETİM…

Yetkililer, 60 işletmede kızartmalık yağda polar madde ölçümü yapıldığını ayrıca 312 işletmenin bitkisel atık yağ sözleşmeleri mevcut olduğunu, sözleşmeleri olmayan işletmelerin lisanslı firmalarla sözleşme imzalamalarını sağladıklarını ve sözleşmesi olan işletmelerin “Ulusal Atık Taşıma Formları” incelenerek, firmalar kanalıyla kendilerine atık yağ toplama bidonu verildiğini açıkladı.

EVLER VE İŞ YERLERİ İÇİN BAYTOM…

Evlerden kaynaklanan bitkisel atık yağların toplanması amacıyla; Altınordu, Ünye, Fatsa ve Gülyalı ilçelerine  13 adet BAYTOM (Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi) yerleştirildi. İl genelinde okullarda, talep edilen camilerde, iş yerlerinde ve belediyelerde 371 adet bitkisel atık yağ toplama bidonlarının mevcut olduğunu ve isteyen herkese atık yağ toplama bidonu temin edebileceklerini söyleyen yetkililer bu konuda tüm vatandaşları duyarlılığa davet ediyor.

BİTKİSEL ATIK YAĞ EĞİTİMLERİ…

Bitkisel atık yağ konusunda işletmelerde yapılan denetimlere paralel olarak; 19 ilçede, ilçe belediyeleri personellerine, kaymakamlık çalışanlarına, ilçe meclis üyelerine, diyanet işleri personellerine, muhtarlara ve ev hanımlarına, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine konu ile ilgili çevre bilincinin artırılması doğrultusunda eğitim verildiği belirtildi.

yunus_emre-21-214x300TOPLANAN ATIK YAĞLAR BİODİZEL YAKITA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR…

Lisanslı firmalarca toplanan bitkisel atık yağlar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca teknik esaslar doğrultusunda fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek biodizel yakıta dönüştürülüyor ve dizel motorlarda yakılarak imha ediliyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın izniyle sabun; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın izniyle yemlik olarak geri dönüştürülebiliyor. Geri dönüşümü yapılamayanlar ise çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılıyor.

Atık yağların toplanmasıyla ilgili alınan bilgide şunlar kaydedildi:

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketilmektedir. Yağ rafinasyon prosesi sonucu ve elde edilen yağın tüketimi sonucu yaklaşık 350 bin ton bitkisel atık yağ oluştuğu tahmin edilmektedir.

Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahip olmakla birlikte yeraltı sularını kirletmekte, sualtı canlı varlıklarını etkilemekte, kanalizasyon sistemlerinde ve atık su arıtma tesislerinde tıkanıklıklara ve kirlilik yükünün artmasına neden olarak işletim ve bakım maliyetini artırmakta ve toprağa döküldüğünde kirlenmelere neden olmaktadır. 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor ve 5 milyon litre suyu içilemez hale getiriyor. Yapılan araştırmalarda atık su kirliliğinin yüzde 25’ini kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların oluşturduğu anlaşılmıştır. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara ulaştığında suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açmaktadır. Ayrıca atık bitkisel yağlar özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplamakta ve oksijen transferini önleyerek su altı canlı varlığını yok etmektedir. Atık yağlar deniz anası oluşumunu da hızlandırır. Bu nedenle bitkisel atık yağların ilgili yönetmelik gereğince doğrudan alıcı ortama verilmesi yasaktır.

ATIK YAĞLAR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR…
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi