eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜNYE ÇİMENTOYA HAKKINDA İNANILMAZ İDDİALAR

ÜNYE ÇİMENTOYA HAKKINDA İNANILMAZ İDDİALAR
01 Şubat 2022 - 2:21

Gündem Arena Programında Ünye Çimento hakkında yapılan iddialar ve kamuoyunun  tepkilerini konu eden Karadeniz Radyo Televizyon Ve Gazeteciler Dernek Başkanı Cihan Çakır ve A52TV Genel Yayın Yönetmeni Yunus Zor yetkilileri kamuoyunu aydınlatmaya davet ettiler.

Programda konuşan yorumcuların Çimento değerlendirmeleri şöyle;

ÜNYE ÇİMENTODAN DOĞA SEVER PROJE BEKLİYORUZ

Bizi çimento ile ilgili birçok kişi aradı. Bunlardan birisi de Hasan Şimşek’tir. Onun çimento ile mücadelesini ben biliyorum. Ünye Çimento’ya geçen sene bir proje yapılmasını söyledik. Bu projede yeşillendirmeli, doğayla barışık bir proje olmasını ve aynı zamanda Ünye Çimento’yu Ünyelilerle barıştırsın diye teklifte bulunduk. Bunu yapın dedik. Çünkü Ünye’de sahilde oturduğumuzda direk karşıda rezil bir durum ortaya çıkıyor. Maalesef kendileri para her şeyden kıymetli olduğunu düşündükleri için mi bilemeyiz, proje yapmadılar. Para kazanılır ancak sağlığı, yaşayacak ortamı bulamazsan paranın hiçbir kıymeti yoktur.

ORTADA SADECE KLİNGER TOZU VAR

Ünye Çimento’nun kendi sitesinden bulduğumuz yazıda biz doğayla barışığız, doğaya zarar vermemek için klinker çalışmaları yaptıklarını söylüyorlar. Fabrikanın bacasından çıkan buhardır ancak mevcut binanın sol tarafında bulunan depolama alanında klinker tozu bulunmaktadır. Bu toz çok zararlıdır ve 2017 yılında bu konuyla ilgili proje yaptıklarını söylüyorlar. Ancak yeni çekilen görüntülerde tozu rahatlıkla görebiliyoruz.

YEŞİL YERİNE KEL TEPE DAĞ VAR

Ünye Çimento sitesinde yer alan ikinci yazıda ise Mutalar Hammadde Ocağı ile ilgili yazı vardır. Mutalar Hammadde Ocağı denilen yer ise orada bulunan kel dağdır. Burası ile ilgili 2017 yılında KTÜ ile bir proje hazırlanmış ancak 5 yıl geçmesine rağmen oraya bir ağaç dikildi mi yada yeniden doğaya kazandırıldı mı? Bunların yapıldığını hiç zannetmiyorum. Eğer yapıldıysa da kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.

HEYELANA YANLIŞ PATLAMA SEBEP OLDU İDDİASI

Yer altı suları nedeniyle orada heyelandan dolayı kayma meydana geldiği yazıda yazmaktadır. Ancak orada dikey ve yatay olarak dinamitleme olayı vardır. Dikey olduğunda belli bir kısım gidiyor, sonrası iş makineleriyle alınıyor. Yıktığınız yer sizin kontrolünüz altına giriyor. Ancak yatay olduğunda büyük bir kitle gelmektedir. Yer altı su kaynağı değiştiği için büyük toprak geliyor ve heyelan oluşuyor.

ÖNLEMLER YETERLİ Mİ?

Sokakta Ünye Çimento bu millete tozu toprağı yutturdu, parayı kendi  cukkaladı tepkisi var . Sitesinde yazan bu iki yazıda iyileştirme ve proje aşamaları nelerdir?. Geri dönüşüm oldu mu, doğaya kazandırıldı mı? Klinker tozu ile ilgili iyileştirme oldu deniyor ancak o kadar uzaktan bu toz görünüyor. Oradaki etkisi nedir bu tozun bir düşünün? İşçilerin sağlığı bu toz ile tehlikeye giriyor düşüncesindeyiz.

HABİTAT ZARAR GÖRÜYOR

Burada kurulan kapanlar olduğu şöyleniyor. Bu kapanlarla bölgedeki cins hayvanların ölümüne sebep olunuyor. Burası hem insana, hem hayvana, hem doğaya büyük zararları olan bir fabrikadır. Benim gibi düşünen birçok insan var. Biz bir anket yaptık ve anketin yarısından fazlası çimentonun Ünye’ye faydası olduğuna inanmıyor.

ÇÖP ANLAŞMASI NE DURUMDA?

Ünye Çimento’nun çöpten bile Ünye’ye borcu vardır. Çöpü yakıyorlar mı yakmıyorlar mı onu söylesinler. Ünye Çimento  Ünye’den milyar dolarlar kazanırken, Ünye’ye ne vermiştir, şuanda kaç kişi çalışıyordur? Eskiden çalışan vardı ancak şimdi kaç kişi çalışıyor?

İnsanların sağlığı için yeterli iş güvenliği var mı? Gördük ki fırın patlaması oldu, kaç kişi öldü. İşci sağlığı  iş güvenliği ne derecededir?

Fabrika içine girerken sıkı tedbir alınıyor gösterisi yapmakla olmuyor.

TOSUN,”ÜNYE ÇİMENTONUN ALTINDA TARİH YATIYOR”

Ünye’nin kaymağını siz yediniz, tozunu biz yuttuk. Ünye Çimento’nun derhal o topraklardan çekilmesi lazım.

 

Ünye’nin tarihine bakacak olursak Ünye ilk olarak o alana kuruldu. 1987 yılında İrfan Tosun’un Ünye ile ilgili çıkardığı kitapta kimlerin kendisine nasıl ricacı olduğunu açıkladı. Tosun “sakın o alanda tarih var deme, dersen Ünye Çimento’da ekmek yiyen Ünyelilerin ekmeğine kan doğrarsın” diye baskı yapılan dönemleri şöyledi. O alan Ünye’nin ilk kurulduğu yerdir ve altında müthiş bir tarih vardır. Turizme büyük değerler kazanabiliriz. Fabrikanın buradan kaldırılması gerekiyor. Ancak bu fabrika kaldırılırsa aşağısında ne rezillikler olduğu ortaya çıkacaktır. O alanın derhal arkeolojik sit alanı ilan edilip, Ünye’ye  kazandırılması lazım. Belki de neler bulundu da neler harap edildi bilemiyoruz.

ÇİMENTO HAKKINDA İDDİALAR VE MEKAT DİLEN  ÇOK FAZLA KONU VAR

İddia ediyoruz. Oradaki canlılara zarar veriliyor. Çok güzel su kaynakları var, zarar veriliyor. Çöpe ne yapıldı, suya ne yapıldı. Dinamitler nasıl atılıyor? içeride neler oluyor? Cezaevine bile giriliyor ancak oraya girilemiyor.

Kanunlara göre kullanılan taş ocağını tekrardan doğaya aldığı gibi bırakmak gerekmektedir.

BELEDİYE BAŞKANI KONUŞTUĞUNUN ARKASINDA DURMALI

Buradan Ünye Belediye Başkanına sesleniyorum. Çimento için ‘’Ünye’ye katkısı olduğunu söyleyemem’’ demiştiniz.

Sözünün arkasında dursun Ünye’ye bu zararın verilmesini önlesin. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Şube Müdürü Birol Daşkın’ı aradık ve görüntüleri gönderdik. Telefonla ulaşamadık, geri dönüş olmadı.

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-