eskort samsun

ÜNYENETHABER

KAR YAĞIŞI TOPRAĞA FAYDALI OLDU

KAR YAĞIŞI TOPRAĞA FAYDALI OLDU
22 Mart 2022 - 23:15

Bölgemizi etkisi altına alan kar yağışı ve don çiftçiyi kara kara düşündürürken , mahsulün etkilenip etkilenmediği konusunda meraklı bekleyiş başladı.

Ziraat mühendisi İbrahim Hakan Gün konuyla ilgili şöyle konuştu. Gün,”iki haftadan beri saha çalışmalarında en büyük sıkıntımız hava sıcaklıklarının düşmesi ve bu sıcaklıklara bağlı olarak donla yaşamış olduğumuz sıkıntılar .Tüm çiftçilerimizin aklına bu konu soru işareti bıraktı.

Bu ayın başında 790 bin tonluk bir rekolte açıklaması geldi. Bu rekoltenin açıklanması doğru olur mu? olmaz mı? soruları çok gündeme geldi. Aslında bu yıl palaz ve çakıldak yılı diyebiliriz. Azotlu gübreleri nasıl çözeriz diye düşünürken yağan kar bizi çok sevindirdi.

Bu kar yağışı gerçekten toprağın beslenmesi, korunması ve mikrobiyolojik faaliyetleri açısından oldukça önemli.

Önümüzdeki sezonda çok etkisi olacak bu kar yağışının, hava sıcaklıklarının bu denli oynuyor olması küresel ısınmayla alakalı olabilir.

DON TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

Ordu sahil bölgemizde yağlı ve palaz fındık çeşitlerimiz var. Orta kesimlere indiğimizde yağlı, palaz ve çakıldak çeşitlerimiz karışıyor. En önemli çakıldak fındık çeşidimiz . Yağlı ve palazın bulunduğu orta kesimde yaklaşık yüzde 7-10 civarında hasar olduğu konuşuluyor. Havalar ısındığında yapılacak tetkiklerle bir durum ortaya koymak mümkün olacak. Hava akımlarının durmasıyla birlikte ısısı eksi sekizlere çıktığı için de dere yatakları kenarlarında bulunan bahçelerimizde etkilenme daha fazla oluyor.

İlkbaharın ilk donları dediğimiz Mart ayı diğeri de ilkbaharın son donları dediğimiz Nisan ayının sonu ya da Mayıs ayının ilk haftasına kadar sarkan son donlar  bu bizi oldukça etkiliyor.

SONBAHAR HAZIRLIKLARI ÖNEMLİ

Kış çiçeklenmesi olan bitkilerde, fındıkta kışın çiçek açan bir bitkidir Şubat ayında açar. Döllenmenin başladığı tarihinden itibaren de ilkbaharın son donlarına kadar mutlak bir risk var. Bu riskin kontrol edilmesi, sonbaharda yapılması gerekenler var.

Soğukluklar etkisini bazı yerlerde gösteriyor, özellikle dere yataklarının olduğu yerlerde çotanakların üstünde buz sarkıkları, kardan sonra hafif erimeyle görünen görüntüler çiftçimizi rahatsız ediyor. Orta kesimde bir etkilenme üst seviyede değil.

Tarım sigortası bundan sonra çiftçimizin güvencesi, özellikle bu kurak ve don güvencesi için önemli bir katkı sağlıyor.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-