eskort samsun

ÜNYENETHABER

FINDIK FİYATI DÜŞÜŞTE

FINDIK FİYATI DÜŞÜŞTE
09 Eylül 2015 - 3:00

findigin_atesi_dustu_h403969

Yeni sezonda serbest piyasada 12,50 liradan başlayan fındık fiyatının düştüğü gözleniyor.

Halk Kurban bayramının gelmesi ve okulları açılacak olması nedeni ile endişeyle ve çaresiz şekilde fındık fiyatında yaşanan düşüşü izlediklerini belirtti. Vatandaşlar her gün fiyatta düşüş tereddütü içerisinde olduklarına dikkati çekerek, “Biz fiyatların yukarı doğru çıkacağını düşünürken, aksine fiyatlar günden güne düşüyor” dediler.

Yaşanan tablo üreticiyi  tedirgin ederken, “Üretici şu anda mağdur olmuştur. Serbest piyasada oluşan fiyat beklentilerimizin çok altında. Geçen sezon 22 liraya kadar yükselen fındık fiyatının, aradan geçen 2-3 aylık süre içerisinde 11 liraya kadar düşmesi çok üzücü” diye konuştular. Vatandaşlar , serbest piyasada fındık manavlarının kendilerine göre fiyat belirlediklerini savunarak, “Bu çok yanlış. Fındığın fiyatını bu kadar aşağı düşürmek kimsenin hakkı olamaz. Bu üreticinin alın terine, emeğine yazık” ifadelerini kullandılar.

“Emanete verilen fındık fiyatı düşüyor”

Üretici tarafından tüccarlara çok miktarda emanet fındık veriliyor ve bunun da fiyatın düşmesinde ekili olduğunu biliniyor. Üreticilerin bu konuda hassas davranmaları gerekiyor.  Arz ve talebin dışında aşırı miktarda fındık pazara iniyor. Bu iniş de fındık fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Fındık çok fazla inince manavlar da çok rahat hareket edebiliyor. Biz artık bu fiyatın 11 liranın altına düşmesini istemiyoruz. Aksine yukarı doğru çıkmasını istiyoruz. Bizim beklentimiz fiyatın bir an önce 15 liraya çıkması. Çünkü üretici olarak ürününün neredeyse yarısını çalıştırdığı işçiye veriyoruz. Bu sezon maliyetler çok yüksekti. Fiyatın 11 liranın altına düşmesi durumunda çok mağduriyet yaşarız. .Türkiye’de siyasi belirsizlik var. Bu siyasi belirsizlik ekonominin her kurumunda olduğu gibi fındık fiyatlarını da etkiledi. Fındık ticareti yapan kesimler bu siyasi belirsizliğin yaratmış olduğu ekonomik kur farkları yani döviz artışından dolayı olumsuz etkilendi dediler.

Diğer borsalarda fındık fiyatları ise şöyle;

Şube Gi̇resun Düzce Akçakoca Ünye
En yüksek 11,28 TL 11,50 TL 11,50 TL 11,50 TL
En düşük 10,28 TL 11,00 TL 11,00 TL 11,00 TL
Şube Fatsa Terme Ordu Trabzon
En yüksek 11,00 TL 11,00 TL  11,00 TL 11,50 TL
En düşük 10,50 TL 10,75 TL  10,75 TL 11,25 TL
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-