eskort samsun

ÜNYENETHABER

Bem-bir-sen Ordu İl Başkanlığından Kutlama

Bem-bir-sen Ordu İl Başkanlığından Kutlama
29 Eylül 2015 - 0:57

Adsız

İTFAİYE TEŞKİLATI’NIN KURULUŞUNUN 301. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN İTFAİYE TEŞKİLATI’NIN KURULUŞUNUN 301. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

İtfaiye teşkilatının kuruluşunun 301. yıldönümü vesilesi ile kutladığımız 25 Eylül – 1 Ekim İtfaiye Haftası’nda, yangınların yılmaz savaşçıları itfaiyecilerimizin haftalarını kutluyor, son derece zor, meşakkatli ve riskli meslek yaşamları boyunca Cenab-ı Hakk’ın yardımcıları olmasını temenni ediyoruz.

Bem-bir-sen Ordu İl Başkanı Rahmi ÇAKAR;

24 saat halkın emrinde olan İtfaiye çalışanlarımız büyük ve önemli bir görevi yerine getirmektedir. İtfaiye çalışanlarımız, insanımız ve tüm canlıları, başta yangın felaketi olmak üzere, deprem, sel gibi birçok doğal afete karşı koruyup onlara siper olmaktadır.

ÇAKAR; 7/24 sürekli görev başında olan İtfaiye Personeli’nin sorunlarının başında halen can güvenliklerinin sağlanamamış olması geliyor. Büyükşehir Belediyeleri ve bir kısım il belediyelerinde kısmen de olsa dünya standartlarında donanım ve yangın elbiseleri bulunuyor. Ama Türkiye’nin pek çok belediyesinde, itfaiye personeli yangınlara halen günlük giyilen gömleklerle müdahale etmek zorunda kalıyorlar. İtfaiye teşkilatlarının pek çoğunun teknolojik alt yapısının yeterli olmayışı, yeterli yangın söndürme araç-gereci bulunmaması, kimi belediyelerde ise itfaiye personelinin taşeron firmalar aracılığı ile işe yerleştirilen eğitimsiz elemanlardan oluşması zaman zaman faciaların yaşanmasına neden oluyor. Eğitimsiz ve donanımsız bu itfaiye personeli hem kurtarma yaptığı kişilerin, hem arkadaşlarının, hem de kendinin zarar görmesine neden olabiliyor. İtfaiye personelinin bir diğer önemli sorunu ise, bu grup çalışanlar arasında bir statü birlikteliği olmamasıdır.

3. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞMESİNDE İTFAİYECİLERE ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLADIK

10. yetki yılında Bem-Bir-Sen 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde yerel yönetim çalışanlarına çok önemli kazanımlar sağladı. İtfaiye çalışanlarımıza da büyük uğraşlar ve tartışmalar sonucunda çok büyük kazanımlar elde ettik. “31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı kanunun 71’inci maddesi hükmü, yangın söndürme çalışmalarına bilfiil katılmış olan ve bu çalışmalar sırasında ölen malul olan veya engelli hale gelen itfaiye personeli hakkında da aynı usul ve esaslar dâhilinde uygulanır” ibaresi ile; En yüksek devlet memurunun aylığının 100 katı oranından başlayarak 2016 yılı için 83 bin 665 liradan başlayan oranlarda ölüm ve %25-75 oranlarında oluşabilecek engellilikte 16 bin 733 lira ile 62 bin 749 lira arasında engellik tazminatlarının ödenmesi de karara bağlandı. Bunlara ilave olarak da itfaiye çalışanları da tüm kamu çalışanları gibi görevi başında hayatını kaybederse ve kalıcı engellilik hallerinde vazife malulü sayılarak şehitlik haklarından yararlanacak ve bir yakının devlet memuru olması sağlanacaktır. Ayrıca Şehit ailelerine yapılan tüm indirim ve haklardan da yararlanacaklardır. Emekli ikramiyeleri kaç yıl çalışmış olsalar da 30 yıl üzerinden ödenmesi ve emekli aylıklarının % 60’a varan oranda artışla bağlanması sağlandı. Bu kazanımlar itfaiye teşkilatlarımız uzun süredir beklediği önemli kazanımlardır. Bunun yanı sıra itfaiye çalışanlarının özel hizmet tazminatı 5 puan artırıldı. Bem-Bir-Sen’in Toplu Sözleşme Görüşmelerinde elde ettiği kazanımlardan İtfaiye çalışanlarının hem çalışırken hem de emekli olduklarında faydalanacakları şeklinde özel hizmet tazminatlarında 5 puanlık artış yapılarak 42 liralık artış sağlandı.

İTFAİYECİLİK MESLEK OLARAK KABUL EDİLMELİDİR

İtfaiye teşkilatı açısından önemli saydığımız bir diğer sorun, itfaiyeciliğin meslek olarak kabul görmemesidir. Meslek liselerinde itfaiyecilik bölümü bulunmasına, yüksekokullarından mezunlar verilmesine rağmen, itfaiyecilik halen kendi mesleki sınıfına kavuşmuş değil. Yani itfaiyecilik meslekten sayılmamaktadır. İtfaiye teşkilatı mensuplarının da tıpkı bir Silahlı Kuvvetler Mensubu, Polis teşkilatı mensubu gibi mesleki bir sınıfa kavuşturulmasını bekliyoruz.

YANGIN VARSA YIPRANMA PAYI VAR ANLAYIŞINI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Bütün girişimlerimize, ilgili tüm kurum ve kuruluşları bilgilendirmemize rağmen itfaiye personeline dönük yıpranma payı uygulamasında yaşanan sıkıntılar devam etmektedir. İlgili kanunda böyle bir hüküm olmamasına rağmen, çıkartılan keyfi bir genelge ile itfaiyeci arkadaşlarımıza sadece yangına müdahale ettikleri saatlerde yıpranma payı uygulanmaktadır. Oysa yapılan iş bir bütündür. Yangın çıkmasa da mesaide olan her itfaiyeci arkadaşımız teyakkuz halinde görevinin başındadır. Öte yandan itfaiye teşkilatı bünyesinde çalışan dalgıç ve balık adamlarımızı ilgilendiren bir başka konuda “dalış tazminatları” konusudur. Aynı görevi yaptıkları halde “Kurbağa Adam” sertifikası sahibi dalgıçlar “dalış tazminatı” alırken, bu belgeye sahip olmayanlar bu haktan yararlanamamaktadır. Bu belgenin alınabilmesi için gerekli olan kursları Emniyet Genel Müdürlüğü açabilmektedir. Son yıllarda bu kurslar açılmadığı için dalgıçlar arasında mağduriyet yaşanmaktadır. İtfaiye personeli arasında bulunan dalgıçların da bu tazminattan yararlanabilmesi için sertifika programlarının açılmasını talep ediyoruz. Taşra illerimizde, özellikle de küçük il ve ilçelerde, teşkilatın yemek, temizlik, çay gibi hizmetleri idari personel tarafından değil, bizzat itfaiye personelinin kendisi tarafından yapılmaktadır. Bu uygulamaya son verilmesi, itfaiye personelinin sürekli görevinin başında olması açısından büyük önem taşımaktadır. Geçmişte yapılan eleman alımlarında gerek alım sırasında gerekse sonrasında mesleki eğitimden geçirilmeyen pek çok çalışan, itfaiyeci olarak istihdam edilmiştir. Bu arkadaşlarımız mesleklerini ne yazık ki yangına, kazaya, afete müdahale ederken öğrenmeye çalışmaktadırlar. Zaman zaman da bu durum son derece üzücü olaylarla sonuçlanmakta, bu bedel itfaiyecilerin canıyla ödenmektedir. O bakımdan itfaiye personelinin görevi sırasında sadece kendi işini yapması, başka işlerle görevlendirilmemesi gerekir. Yöneticilerin bu anlayışlarının sona ermesini bekliyoruz.

BEM-BİR-SEN olarak kurulduğumuz günden bu güne kadar, itfaiye personelinin sorunlarını her platformda savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Bugün itfaiyeci arkadaşlarımızın çözülmemiş sorunlarının takipçisi de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da BEM-BİR-SEN olacaktır. İtfaiye Haftanızı yeniden kutluyor, Ateşin Yürekli Kahramanlarını her zaman olduğu gibi Cenab-ı Hakka emanet ediyoruz.

img288 yunus_emre-21-214x300

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-