eskort samsun

ÜNYENETHABER

İNŞAATCILARDAN ÇİMENTO KARTELİNE TEPKİ

İNŞAATCILARDAN ÇİMENTO KARTELİNE TEPKİ
30 Temmuz 2022 - 1:52

“Çimento Karteli” inşaat sektörüne dolayısıyla “Ekonomik Büyüme”ye büyük darbe vuruyor.

Çimento kartelinin pazar paylaşımı, birlikte fahiş fiyat belirleme ve hakim gücünü kötüye kullanarak rekabet ihlali günlerdir gündemde.

Yükselen faiz ve dolar kuru nedeniyle pandemi dönemini sancılı atlatan inşaat sektörü, 2022 yılına fahiş çimento zamlarıyla girdi.Kartelin başını Ünye çimento çekerken , fahiş fiyatlardan Ordu Büyükşehir Belediye başkanı Dr.Hilmi Güler’de şikâyetçi olmuştu.

 

İLKKEZ BAŞKAN GÜLER ÜNYE ÇİMENTO’NUN FAHİŞ FİYATLARINI GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Ordu Büyükşehir Belediye başkanı Dr.Hilmi Güler, Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı toplantısındaki konuşmasında, “Yakınımızda bir çimento fabrikası var ama Ordu en pahalı çimentoyu kullanıyor. Ama bu bizim gündemimiz de bu hiç konuşulmuyor” diyerek Ünye çimentonun piyasayı nasıl maniple ettiğini dile getirmişti.

Ordu Büyükşehir Belediye başkanı Dr.Hilmi Güler’n açıklamasının ardından yaptığımız araştırmada sonucunda sayın Başkan’ı doğrular bilgiler edindik.

 Ünye çimento’nun ve beraberindeki sektör firmaları ,İnşaatçılar mı batmış, sektör iflas mı etmiş, hükümetin enflasyonla mücadele programı altüst mü olmuş umurlarında değiller.

ÜNYE ÇİMENTODAN 6 KAT ZAM

TÜİK  tarafından açıklanan yıllık %72  enflasyon oranına rağmen ürünlerine  % 600 zam yapan Ünye çimento, bir yılda 6 kat zam yaparak dikkatleri üzerine çekti. Ünye çimento 2021 Haziran ayında torbası 15 liradan çimento satarken ,bir yıl sonra 2023Temmuz ayında satış rakamını  90 liraya çıkardı.

Fahiş fiyat artışları nedeniyle sık sık Rekabet Kurumu’nun gündemine gelen ve inşaat sektörünün en büyük sorunu haline dönüşen çimento sektöründe özellikle Karadeniz’de Ünye Çimento’nun pazarı belirlediği diğer firmalarında onu takip ettiği belirlendi.

Ünye Çimentonun başı çektiği,Kavak kavcim,Ladik akcansa,Samsun votarantim,Trabzon g hane÷ askale çimento’nin tekelleşerek fiyat birlikteliği yaptığı iddia edildi.

Kurulan kartele ilişkin değerlendirmede fabrikaların tonaj bazında pazar paylaşımına gittikleri, fabrikaların bulunduğu merkezlerin ve yakın çevresinin yöre fabrikasına terk edilmesi suretiyle pazarı coğrafi olarak da paylaştıkları, sürekli toplantılar düzenlemek suretiyle fiyatları piyasa koşullarının dışında tespit ettikleri, belirlenen fiyat düzeyini korumak amacıyla kapasite artışlarından kaynaklanan ve yıllık olarak tespit edilen satış tonajlarını aşan miktardaki ürün fazlalığının belli bir bölümünü zorunlu olarak ihracata tabi tutmak suretiyle bir ihracat karteli oluşturdukları ve ihlalleri karşılıklı anlaşmalar suretiyle gerçekleştirdikleri bize ulaşan şikayetler arasında.

FAHİŞ ZAMLAR TEKELCİLİĞE GİRER

İnşaat müteahhitleri, çimentodaki bu fahiş fiyat karşısında inşaatlarını durduracaklarına yönelik açıklamalar gazetemize gelirken, zamların kontrol altına alınması için Rekabet Kurumu’nu göreve davet ettiler.

İnşaat Müteahhitleri,”bu yıl da belli maliyetlerden dolayı artış yapma hakları vardır. Ancak bu zamların makul bir değer çerçevesi içerisinde yapılması gerekmektedir. Yüzde 10 olur bilemedin yüzde 15 olur veya en fazla  yıllık enflasyon oranı olur ama şuan ki zamlar  tekelciliğe girer. Burada Ünye çimento düşmanı olarak algılanmak istemiyoruz. Sadece piyasanın rahatlaması arzusundayız.Sektör durma noktasına geldi” dediler.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-