eskort samsun

ÜNYENETHABER

HALKTAN MADEN TEPKİSİ: “İSTEMİYORUZ”

HALKTAN MADEN TEPKİSİ: “İSTEMİYORUZ”
12 Ağustos 2022 - 17:52

 

Ünye’nin Çakmak Mahallesinde bulunan yaklaşık 70 vatandaş, bahçelerinin ve köylerinin maden arama sahasına girmesine tepki gösterdi.

Fatsa’da özel maden şirketi tarafından köyün kırsal alanında yapılması planlanan sondaj çalışmasına tepki gösterdi. Tepkilerini muhtarları öncülüğünde dile getiren vatandaşlar yaşadıkları alan içerisinde bir çalışma istemediklerini belirterek, makinelerin firma tarafından kaldırılmasını istedi. Gelen firma yetkilisiyle görüşen vatandaşlar makinelerin çalışmasına engel olarak alandan çekilmesini isterken, diğer taraftan yetkili kişinin ise firma sahipleriyle görüşerek mahalle halkını bilgilendireceğini söyledi.

“Biz Mahallemizde Çalışma İstemiyoruz”

Oluşan duruma mahalleli olarak tepki gösterdiklerini söyleyen Çakmak Mahallesi Muhtarı Tevfik Tokaç, “Biz mahallemize Fatsa’dan gelecek yetkilerin burada çalışma yapmasını istemiyoruz. Biz köyümüzün doğallığı ile memnunuz. Firma burada bir sondaj yaparak çalışma yapmak istedi. Burada görülen ağaçlarımız ve içme sularımız zarar görecektir. Burada bahçelerimiz bizlerin gelir kaynağı. Biz burada geçiniyoruz. Biz burada kil yada altın araması istemiyoruz. Biz köylü olarak bir şey istemiyoruz. Buradaki arazi bizim mahalle içerisinde olan bir arazi. Biz istemiyoruz. Buradaki bizim oksijenimiz nefesimiz. Biz nefesimizin kesilmesini istemiyoruz. Fındık bahçelerimiz var. Toprak su var. Herşey var. Onun için mahallemizde bir şey istemiyoruz. Yetkili kişi buraya geldi ama bizi tatmin etmedi. Bizimle bir şey paylaşmadılar. Maden için yapacaklarmış.” dedi.

Çakmak Mahallesi Sakinlerinden Halil Al,”Ben bu mahallede yıllardır varım. Bu bahçelerde ormanlarda ömrüm geçti. Ben bu bahçemin dibinde toprağımın yok olmasını istemiyorum. Bizim bu ormanımız yıkılırsa biz nereye gideceğiz” diye konuştu.

Sondaj çalışmasının yanında arazi bulunduğunu söyleyen mahalle halkından Süleyman Tokaç, “Benim burada fındık bahçem var. Ben kendimi düşünmüyorum da çocuklarımı düşünmeye başladım. Benim burada çocuklarım nereye gidecek. Burada maden arayacaklar ama burası kaç metre aşağı gidecek. Bu köy ne olacak o zaman. Devlet bizi nereye yollayacak. Biz alışmışız buraya. Biz Suriye’ye mi gidelim. İstemiyoruz. Burada bir şey istemiyoruz. Bahçelerimizde oksijen çekiyoruz. Buradaki alanımıza kimse karışmasın” şeklinde konuştu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-