eskort samsun

ÜNYENETHABER

FINDIKTAKİ KAYIPLAR ‘FİLE ÖRTÜ’ İLE ÖNLENECEK

FINDIKTAKİ KAYIPLAR ‘FİLE ÖRTÜ’ İLE ÖNLENECEK
13 Ağustos 2022 - 13:42

 

Fındık hasat sezonunun başlaması ile bahçe sahipleri fındık toplama işçisi bulmakta ve bulduğu işçi ile de fiyat konusunda anlaşmayınca yeni uygulamalara başvurmaya başladılar.

Ağustos ayının ilk haftasından itibaren fındık hasadı için bahçeler şenlenmeye başladı. Bahçe sahipleri toplama konusunda iş gücünü kolaylaştırma ve maliyeti düşürmek için değişik yöntemler aramaya da devam ediyor.

Son dönemde ise revaçta olan uygulama bahçe zeminine file serme uygulaması. Ünye’ye bağlı Yavi Mahallesi’nde üretim yapan İsmail Karagöz, yevmiyeci bulamama ve özellikle bu sene yevmiye fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bahçede file serme yöntemini uyguladığını söyledi.

Her yıl toplama işinde sıkıntı yaşadığını söyleyen üretici İsmail Karagöz, fındığı temiz ve uygun maliyetle toplamayı hedeflediğini belirtirken,

“Bölgemizde fındığı bir ay içinde topluyoruz. Bu zaman zarfında da yağmur olabiliyor. Yağmur yağınca da otlar büyüyor fındık toplamak zorlaşıyor. Fındığın taneleri otun arasında kaybolduğu için zarar oluyor. 15 dönüm bahçede 100 kilo fındık kalsa geride zarar 5000 TL ye geliyor. Bu file sistemiyle bu sıkıntının önüne geçmiş olacağız. Filenin masrafı bir yılda kendini çıkarıyor sonrasında da kar elde ediliyor.

Fındık fiyatı iyi açıklandı ama bunun beraberinde herşeyin fiyatı da arttı. Burada önemli olan tüccarın fındık fiyatını yüksek belirlemesi. Çünkü herkes TMO’ya fındık veremiyor. Üreticiler mağdur olmasın.” dedi.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-