eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Uyardı

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Uyardı
09 Ekim 2015 - 1:24

AdsızToplum sağlığının korunması, su ve besinlerle bulaşan bulaşıcı hastalıkların engellenmesi ve hastalıkların yayılımının önlenmesi konusunda   açıklama yapan Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Saliha YEŞİLDUMAN,  su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda etken genellikle ağız yoluyla alınır, sindirim yoluna yerleşir ve enfeksiyona yol açar dedi.

En sık karşılaşılan belirtiler karın ağrısı, ishal ve kusma olduğunu ifade eden Dr. Saliha YEŞİLDUMAN; su ve besinlerle bulaşan hastalıkların korunma yollarına ilişkin olarak ise şu şekilde açıkladı.

*Eller su ve sabunla yıkanmalıdır.

*Sağlıklı ve yeterli su temin edilmelidir. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak soğutularak veya klorlanarak kullanılmalıdır.

*İnsan atıklarının uygun şekilde uzaklaştırılması gerekir. Ayrıca tuvalet kağıdı kullanıldığında parmakların kirlenmemesine dikkat edilmelidir.

*Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir.

*Bebekler anne sütü ile beslenmelidir

*Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler temiz su ile yıkandıktan sonra yenilmelidir.

*Pişirilerek yenen yiyecekler güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır.

*Seyyar satıcılardan çiğ yenen gıdalar alınmamalıdır.

*Kabuklu deniz ürünleri temiz yerlerden temin edilmelidir.

*Kişide karın ağrısı,ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa hekime başvurmalıdır. Kişiler hasta oldukları  dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel korunma yöntemlerine özen göstermelidirler.

*Su kesintilerinden sonra şebekeye su verildiğinde, su berraklaşıncaya kadar akıtıp ondan sonra kullanılmasının önemine dikkat çekti.

yunus_emre-21-214x30044img288

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-