eskort samsun

ÜNYENETHABER

Fındık İleride Daha Çok Fazla Para Eder

Fındık İleride Daha Çok Fazla Para Eder
23 Eylül 2022 - 0:39

Arzanoğlu Tarım Ürünleri Sahibi Ersin Şahin Arzanoğlu, son dönemde Ferrero firmasını eleştirenlerin aksine fındığın en büyük alıcısının Ferrero firmasının olduğunu söyleyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin yıllık fındık üretiminin % 70’ini Ferrero firmasının aldığını ve firma tarafından piyasaya ziraat mühendislerinin sahaya salınmasıyla üreticinin eline daha çok para geçmek için çabalandığını ifade eden Ersin Şahin Arzanoğlu, bir takım senaryoların devrede olduğunu söyleyerek gerekirse üreticilerin fındığını satmaması konusunda uyarıda bulundu.

“Köylü Güçlü Olsa Ve Satmasa Fındık İleride Daha Çok Fazla Para Eder”

Üreticinin kısa sürede fındığını satmaması ve bu anlamda fındığın önümüzdeki döneme doğru artış göstereceğini ifade eden Ersin Şahin Arzanoğlu, “Fındık vahim bir olay. Her sene fındıkla alakalı farklı bir senaryo yaşıyoruz. İki ay önce Toprak Mahsulleri Ofisi 44 liradan fındığı satışa sundu. Ama alıcı olmayınca elinde kaldı. Seçimden dolayı Toprak Mahsulleri Ofisi fındığı 52 lira olarak açıkladı. Baktığımızda ihracatçı arkadaşlarımızın fındığı bu fiyatlarda mümkün olmadığını ve onlar kendilerine göre 45 liradan alıyordu bizden. Bununla beraber spotajla beraber işlem görüyordu. Toprak Mahsulleri Ofisi piyasadaki arz ve dengeyi sağlamak için mal alır. Okulların açılması, gurbetçilerin dönüşü ve temel ihtiyaçlar gibi sebeplerle fındığın yarısı hemen hemen el değiştiriyor. Fındığın ileride fiyat eder düşüncesindeyim. Önemli olan burada Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasadan aldığı fazlalık fındık. TMO ile bizim aramızda randımandan farkı, rutubet ve hamaliye farkı var. Götürme bekletme farkı var. Yani burada farklı bir senaryo yazılmış gibi bir durum var. Köylü güçlü olsa ve satmasa fındık ileride daha çok fazla para eder” dedi.

“Ferrero Mühendisleri Sayesinde Üreticinin Eline Para Geçmesi İçin Çabalıyor”

Ferrero firmasının ziraat mühendislerini sahaya çıkarmasıyla aslında üreticilerin para geçmesini sağlamak olduğunu söyleyen Arzanoğlu, “Daha önceden bazı kesimler Ferrero firmasını eleştiriyor ancak ben şahsi görüşüm olarak Ferrero firması olmasa biz fındığı nereye satacağız. Çünkü Türkiye’de fındığın % 70 kadarını bu firma alıyor. Daha önceki yıllarda devlet dönüm başına 100 dolar para veriyordu fındığını sökene. Ama burada Ferrero şimdi ziraat mühendislerini piyasaya saldı ve daha fazla kaliteli fındık elde edip daha fazla üreticinin eline para geçmesini sağlamak için uğraşıyorlar. Söylediğimiz gibi burada senaryolar çok. İhracatçı arkadaşlarımız satamadıklarından şikâyetçidir” diye konuştu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-