eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜTSO BAŞKANI İRFAN AKAR, “ÜNYE İÇİN GÖREVE TALİBİZ”

ÜTSO BAŞKANI İRFAN AKAR, “ÜNYE İÇİN GÖREVE TALİBİZ”
06 Ekim 2022 - 0:50

A52 TV ekranlarında yayınlanan “Başkanla 52 Dakika” programının bu haftaki konuğu Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar oldu.

Yaklaşan Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri öncesinde mevcut başkan konumunda olan ve yeni seçimlere de adaylığını koyan Ünye Ticaret Odası Başkanı İrfan Akar, “Başkanla 52 Dakika” programında Karadeniz Radyo Televizyon ve Gazeteciler Derneği Başkanı Cihan Çakır’ın sorularını yanıtladı.

Yaklaşık bir buçuk saat boyunca göreve geldiği günden bu güne yapılanları ve yeni dönemde yapılacak çalışmalarını anlatan Başkan Akar, Ünye için önemli projeler hakkında bilgiler de verdi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar programda yaptığı açıklamalar ise şu şekilde oldu;

İlk Günden Bu Güne Ciddi Mesafe Kat Ettik

Göreve başladığımdan itibaren yönetim kurulumuz, meclisimiz ve büyüklerimizle birlikte Ünye için çalıştık. Ünye’deki eksiklikleri ve Ünye’ye katabileceğimiz değerleri düşünerek bir takım faaliyetlerin içine girdik. Görevi aldığımız yer ile şuandaki durum arasında ciddi mesafe kat ettik. Biz bu mesafeyi daha da arttırmak ve hizmetlere devam etmek için bu göreve yeniden talibiz.

HİSER Projesi İle Bölgemize Turist Kazandıracağız

“HİSER” turizm, hizmet sektörü ve eğitim için destek projesidir. Bu proje ile ilgili yaklaşık 40 tane turizm şirketini Valiliğimizin de desteğiyle bölgemize davet ettik. Ünye ve Ordu bölgesinde turizme katkı sağlayacak destinasyonları sunduk. Onlar da sunumlarımızdan etkilendiler ve şuanda da iki, üç tane turizm şirketi bölgemize hizmet vermektedir. Buradaki tek sıkıntımız yeterli oda ve yatak kapasitesidir. Ben her fırsatta iş adamlarına Ünye veya yakınlarına 400-500 yataklı bir otel yatırımı yapılması adına çağrıda bulunuyorum. Bu bir ihtiyaçtır ve bu konuda yapılan yatırım kısa sürede karşılık bulacaktır. “HİSER” projesinin asıl amacı karşılıklı etkileşimle yurt dışından turist çekmektir. Bu programa katılan 20 firmamız var. Bunları fuarlarda veya tanıtımlarla bölgemizi daha fazla tanıtım turist çekmek asıl gayedir. Bu kademe kademe ilerleyen bir projedir. Şuanda broşür ve tanıtım aşamasındayız. Bu aşamadan sonra bir kafile yurt dışına, bir kafile ise burada ağırlamak planlanıyor. Ticaret Bakanlığı’nın yaklaşık 3 Milyon Euro’ya kadar bir desteği var. Yapılan harcamanın %75’i Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Bu program Pandemi’den dolayı sonuçlanamadı. Ancak bir sonraki dönemde bu projeyi kaldığımız yerden devam edeceğiz.

40 Yıllık Hayal Gerçeğe Dönüştü

Ünye için OSB 40 yıllık bir hayal olarak karşımıza geldi. Biz bütün kurumlarla, siyasilerle ve iş adamlarımızın desteğiyle çok önemli noktalara geldik. 33 tane firmamızın yer aldığı 300 dönüm alanımızı doldurmuş durumdayız. Yaşanılan alt yapı sorunları da halloldu ve müteahhit firma hızlı bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Çok güzel bir çalışma var ve altyapı son aşamalara gelmiş durumdadır. Üretime başlayan fabrikamız var. Yakında üretime başlayacak, inşaatı devam eden, altyapı çalışması devam eden firmalarımız var. Organize sanayide işler yolunda ve her şey güzel devam ediyor.

OSB’ye Çok Yoğun Bir Talep Oldu

OSB’ye çok yoğun bir talep oldu. Alanımızdan dolayı yerimiz yok ve bu bizi rahatsız ediyor. Bizim ikinci bir organize sanayi yapmanın yoluna bakmamız lazım ancak bunun belli kriterleri var. İkinci bir organize sanayi için şehirdeki organize sanayilerin %70’inin doluluk oranına ulaşması lazım. Ordu ve Fatsa’daki doluluk oranları düşük olduğu için bizim ikinci organize sanayi açma imkanımız yok. Ayrıca bizim coğrafi olarak da sıkıntımız var. Eğer Ünye il olursa ve Terme sınırına gidilirse oradaki düz arazilerden faydalanıp bu organize sanayi konusu daha rahat çözülür.

Doğduğun Yer Değil Doyduğun Yer Olsun

Büyükşehirlerde hayat şartları zorlaştı ve insanlar doğduğu şehirlere dönmek istiyor. Bunu yapabilmek için de belli iş şartlarının oluşması gerekiyor. Bizim bu çevrede nüfusu iki katına çıkarmaktır. Hem sanayici iş gücüne rahat ulaşacak hem de büyükşehirler rahatlayacaktır. Şehrimiz bu şekilde daha kalkınacaktır. Nüfusun yükselmesi herkese fayda getirecektir. Fındıktaki en büyük maliyet işçiliktir. Bu maliyetinin büyük kısmı şehir dışına gidiyor. Bu dışarı çıkan para bölgemizde kalırsa biz kazanırız. Şehir dışındaki gurbetçileri bölgemize katabilirsek hep birlikte kalkınırız. Gençlerimiz için de sosyal alanlar oluşturmamız lazımdır. Herkese hitap edebilmemiz gerekmektedir. Herkesin bu işe değer katması lazımdır.

Nitelikli Eleman İçin Mesleki Okul Yapılmalı

Geçtiğimiz seçimde sahada nitelikli eleman ve finansman sorunu olduğunu anladık. Finansman konusunda mücadelemiz oldu. Nitelikli eleman konusunda da göçü sağlayıp meslek lisesine destek vermemiz gerekiyor. Biz meslek lisesiyle sürekli istişare halinde olduk. Motor bölümü, boya atölyesi gibi yerler kuruldu. Bizim gayemiz organize sanayi bölgesinde güzel bir kampüs havası yaratılarak mesleki okul yapılırsa oradaki fabrikalarımızın da ara eleman sorununu gideririz. Biz nitelikli insanları bu okullarda yetiştiririz.

Eğitime Destek Verdik

Pandemi sürecinde hep sahadaydık. Pandemide çocuklarımıza tablet desteği sağladık ancak internetin de olmadığını gördük. Elimizdeki imkanlarla desteği sağladık ancak bize yeterli gelmedi. Bizde güçlü sanayi kuruluşlarına çocuklarımıza tablet desteği verir misiniz diye yazı yazdık. Birkaç firma hariç bizim çağrımıza kulak verdiler onların sayesinde çocuklarımıza katkı sağladık.

12 Milyon Liraya Yakın Ekstra Kredi Sağladık

Göreve ilk geldiğimizde bir ekonomik kriz başlamıştı. Faizlerde artış, banka kredilerinde donma yaşanmıştı. Özellikle inşaat ve enerji firma kredileri kapanmıştı. Akabinde düşük faizli nefes kredisi gündeme geldi. Vatandaşlardan aldığımız katkı paylarını misli olarak kredi haline çevirdik. O paralarını da geri iade ettik. İki partta yaklaşık 12 Milyona yakın ekstra kredi imkanı sağladık. Bu parayı ihtiyacı olmayanların almasına karşı da müdahale ettim ve durumu açıkladım. Bunun için biraz geç kalındı. Mevcut limitin çoğunu ihtiyacı olmayanlar kullandı.

HERKESİN AKLINDA “YENİ ASGARİ ÜCRET”

Sene ortasında askeri ücret artışı yapıldı. Sene ortası olması ve yaz dönemi olması münasebetiyle çoğu firmamız bu yükün altından bir şekilde kalktı. Ama önümüzdeki artışın kış dönemine denk gelmesi iki tarafa da ciddi rahatsızlıklar verecektir. Hem işveren hem işçi açısından devletimizin alacağı karar iki tarafı da dengede tutması gerekir. Tabiki bir ailenin yaşaması ayakta kalması için gereken bir bedel var ama diğer taraftan firmanın sürdürülebilirliğini sağlaması içinde ödemesi gereken bir bedel var.

Ne Yapılabilir?

Burada hükümetimiz vatandaşını korumak durumunda ama işverenin yükünü de bazı noktalarda düşürebilir. Sigorta priminde destek sağlayabilir veya başka methodlar üreterek iki tarafında memnun edebilir. Açıkçası bu sigorta primlerinde destek gerekiyor. Devletimizin her iki tarafı düşünerek karar vermezi lazım.

İşçi Fabrikasını Fabrika Sahibi De İşçisini Düşünmeli

Hukuki yönden esnaf ve sanayide çok para kazanan ve işçiyi sömüren bir mantık var gibi görünüyor. Halbuki esnafta sanayicide çok zor durumda. Bankalarla mücadele ediyor. Krediyi döndürmenin, çekini ödemenin hesabını yapıyor ama diğer taraftan da ortada işçisini sömüren bir görüntü var. İşçi fabrikasını düşünmeli fabrika sahibi de işçisini düşünmeli ama şuanda iki tarafta birbirinden uzaklaşıyor. Burada hükümet devreye girerek ve desteklerini arttırarak iki tarafında barışmasını sağlaması gerekir

Biz devamlı toplantılara katılıyoruz. Her gittiğimiz toplantının bize direkt olarak katkısı yok. Gittiğimiz toplantılarda  sanayi bakanlığından biriyle görüşme fırsatı oluyor, hukukla ilgili biriyle görüşme fırsatı oluyor, her konuda logo olarak sunuyoruz. Bu sunumların da bir yerde toplandığına eminiz. 5 yıl önce gezdiğimiz ve bu yılki gezdiğimiz hep aynı yere dayanıyor. İş yetiştireceğim elemana ihtiyacım var, iş yetiştireceğim ham madde finansmana ihtiyacım var sorunlarımız aynı çokta aşamamışız.

Küçük Sanayi Artık Ünye’ye Hizmet Veremiyor

Belediyenin ve Büyükşehir’in ciddi çalışması var küçük sanayiye gittiğin zaman yetersizlik olduğu bir aşikar, mevcut taşıma araçlarının küçük sanayilere gidip hizmet alması çok zor. Alan olarakta çok kötü bir alanda kaldı. Bununla ilgili çevreyolu üzerinde belediyemizin yaptığı bir faaliyet var sahanın kamulaştılırlması, işkolla tahsil edilmesi gibi süreçler uzuyor. Hala çalışmalar devam ediyor. Artık küçük sanayi Ünye’ye hizmet veremiyor ne esnafımız memnun ne de hizmet alan bir an önce bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Sonuç hep bir alanda kalıyor.

Ünye’ye Yapılacak Hizmetler İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Üniversitemizin devamı için çalışmalar devam ediyor. İl konusunda herhangi bir bulunduğumuz alanda ilerlemeye çalışıyoruz. Bizim bugün kültür merkezinde, adliyemizde, limanımızda yatırıma ihtiyacımız varsa artık bir karar vermemiz lazım.

Bu yıl hep seçimle geçti. Bu yıl seçimlerle alakalı kayıp bir zamanımızın olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıl bu STK’lar, siyasetçiler, partiler bir araya gelip istediğini almalı, genel seçim bittikten sonra herhalde uzun bir süre seçim olmayacak.

Herkes İstediğine Oy Vermekte Özgürdür

Her Seçimin Kendi Özelliği Var.Bu kampanya farklıydı. Seçimi bir taraf kesinlikle kaybedecek bir taraf kazanacak, burada amaç hizmet vermek olmalı. Vatandaşımız o gün sandığa gittiği zaman beni başka yerde başkası istedi diye değil de, kim Ünye’ye değer katacak, kim Ünye’ye değer verecek ona göre düşünsün. Herhangi birinin ricasıyla bu işler artık dönmemeli çünkü artık seçmeler zarar görüyor. Ben o yüzden hiçbir seçmenimden oy istemiyorum. Örneğin geçen seçimde çok sevdiğim bir abimiz bana açık açık başkasına sözü olduğunu söyledi. Onun göstermiş olduğu dürüstlük, o insana karşı saygımı kat kat arttırdı. Herkes istediğine oy vermekte özgürdür.

Seçimler Birbirini Etkiler Mi?

Borsa seçimiyle Ticaret Odası seçimi birbirini etkiler mi bilemiyorum. Etkilememesi gerekiyor herkesin bir ailesi çevresi var. Herkes Ünye de yönetimde bir yerlerde söz sahibi olur bunda bir sakınca yok.

Bize Neden ‘Dörtlü Çete’ Diyorlar?

Hakkımızda neden dörtlü çete diyorlar inanın bilmiyorum Bu kadar güzel anlaşmak çeteliğe neden girsin ki. Hakkımızda duyduğunuz her herhangi bir konuda bir soruşturma veya bir şahsi çıkar var mı varsa bu çeteliği kabul ediyorum. Bizim tek derdimiz hizmet şunu da söyleyeyim bu dörtlü ekibin herhangi bir siyasi beklentisi de yok

Seçimi Kaybetsek De Başladığımız İşi Bitireceğiz

82 konusunda belli bir aşama kaydettik. Ünye’nin il olmak istediğini artık herkes biliyor. Bununla ilgili platform çalışmamızı bitirdik. Yine Ankara’da bununla ilgili bir sunumumuz vardı. Seçimden dolayı biz bu işi erteledik. Seçim bittikten sonra sunumumuzu Ankara’da yapacağız. Seçimi kaybetsek de başladığımız işi bitireceğiz. Ünye’nin il olma konusuna herkesin sahip çıkacağına adım gibi eminim.

Toplu Konut Projesinde Bir Haksızlık Söz Konusu

Altınordu’ya verilen konut sayısı diğer ilçere verilen sayının toplamından daha fazla. Burada adil davranılacaksa eğer nüfus oranına göre eşit bir şekilde konut verilsin.

Bizim Derdimiz Ünye

Ünyespor bizim için bir değerdir bu değeri imkânlarımız yettikçe destekliyoruz. Maddi manevi her zaman takımımızın arkasındayız.

Yatırımcımız OSB de kendi öz kaynağından para ayırarak bir yer satın aldı. Daha sonra burasıyla alakalı farklı alanlarda hizmet verilmesi üzerine farklı firmalardan bağış adı altında destek istenmiş. O günün şartlarına göre yüksek rakamlardı hatta o konuyla alakalı bazı sürtüşmelerde oldu.

Uzun yollarda kullanılan dijital ehliyet var. Bu ehliyetlerin 5 yılda değişimi ile ilgili bir çok şikayet aldık. Bunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine ilettik fakat sonuç hızlı ilerlemiyor. Ankara’ya ziyaretimizde sevgili Rıfat başkanımızı ziyaret etmiştik. Kendisine bu konudan bahsetmiştik dün itibariyle sayfamız açıldı. Biz bu konuda artık bölge halkına hizmet verebiliyoruz. Biz çok memnun kaldık önümüzdeki günlerde halkımızda memnun kalacaktır.

1000 Kişiye İstihdam Sağlayacak

İçimi yaralayan bir konu var, Hayat kimyanın 200 dönümlük arazi talebi için bu günde bir görüşme yaptım. Onu tahsil edip bölgemize kazandırmamız lazım. Eğer tahsil edemezsek ben kendimi başarısız sayacağım. Bununla alakalı belediye başkanıyla görüşmelerimiz oldu ve bitti. Şimdide çevrelerden bir yer arayışı içerisindeyiz. Fakat orada da doğalgaz elektrik gibi sorunlarımız çıktı. Eğer istediğimiz olursa 1000 kişiye yakın istihdam olacak. Günlük 45–50 aracın fabrika çıkışı olacak.

Şuanda siyasete katılmak gibi bir amacım yok. Ben sadece Ünye’ye ne katkı sağlayabilirim ona bakıyorum. Tek hedefim Ünye. Olduğum konumdan memnunum .

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-