eskort samsun

ÜNYENETHABER

MEME KANSERİ UYARISI

MEME KANSERİ UYARISI
12 Ekim 2015 - 17:41

Adsız

TIBBİ ONKOLOJİ UZMANI DR. CENGİZ AKOSMAN:
MEME KANSERİNE ERKEN EVREDE TANI KONMASI, TEDAVİNİN BAŞARIYA ULAŞMASINI VE HAYATTA KALMA ŞANSINI ARTTIRIR”

Medical Park Ordu Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Cengiz Akosman, meme kanserinin erken teşhis ile tedavi edilebilir bir hastalık olmasından dolayı risk altındaki bireylerin tarama programlarına başvurması gerektiği uyarısında bulundu.

Meme kanserinin oluş nedeninin tam olarak bilinmemekle birlikte bazı faktörlerin riski arttırdığını ifade eden Uzm. Dr. Cengiz Akosman, ailede meme kanseri sıklığının fazla oluşu olarak nitelendirilen ‘genetik yatkınlık’, radyasyon maruziyeti, doğum yaşının gecikmesi, emzirme sürelerinin kısalması, hormonal doğum kontrol yöntemleri, hormon replasman tedavileri, erken adet görme, geç menopoz, stres, yaşam şartlarının zorlaşması, dengesiz beslenme, aşırı alkol ve sigara tüketimi gibi faktörlerin meme kanserinin daha sık görülmesine neden olduğuna dikkat çekti.

“ERKEN T??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????EŞHİS ÖNEMLİDİR”
Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunma da, erken teşhisin çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Cengiz Akosman, şöyle konuştu: “Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarının uygulanması çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşmasını ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken evrelerde kanser vakalarını yakalamak için test ve muayeneler yapılmaktadır. Ayrıca kadınların birçoğunun kendi kendilerine yaptıkları muayenelerle de, meme kanserini erken evrede yakalayabilme şansı yüksektir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup, olmadığı araştırılır. Eğer bir değişiklik tespit edilirse derhal konusunda uzman bir hekime başvurulmalıdır. Bir değişiklik saptanmasa bile, yılda bir kez hekim tarafından muayene ile gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılması önerilmektedir.”

“MEME KANSERİNE KARŞI BİLİNÇLENİN”
Meme kanserinin oluşumuna neden olabilecek bazı risk faktörlerinin kişilerin kontrolü altında olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Cengiz Akosman, şu açıklamalarda bulundu: “Genel sağlık durumunuzu koruma amaçlı dengeli beslenme, zayıflama veya kilonuzu koruma, sigara içmeme, alkolü sınırlandırma, düzenli egzersiz gibi faaliyetlerde bulunma riski azaltacaktır. Ancak bunlar meme kanserine yakalanma riskini tamamen yok etmeyecektir. Bu nedenle meme kanserine yakalanmışsanız bile bunda hiçbir şekilde sizin veya başkasının suçu yoktur. Kendinizi suçlu hissederek neden ben veya ne yaptım ben demek; yanlış olduğunu düşündüğünüz şeyleri veya kişileri suçlamak meme kanserinin tedavisinde en önemli iki ilacımızdan; zaman ve moralden çalacaktır. Bu hastalık önünüzde bir engeldir ve engel ne kadar küçükse o kadar kolay kaldırılabilir. Moralinizi yüksek tutun, artık bu kanserlerin yüksek başarılarla tedavi edilebilir olduğunu bilin ve korkmayın. Tanı almaktan değil tanısız kalmaktan korkun, sadece farkında olun ve beraber erken tespit için gerekenleri yapalım, unutulmamalıdır ki erken tanı bu savaşta en büyük silahtır, hem hastanın hem de doktorun işini çok fazla kolaylaştırmaktadır.”

img288 yunus_emre-21-214x30044

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-