eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜNYE’DE KETEM FAALİYETE BAŞLADI

ÜNYE’DE KETEM FAALİYETE BAŞLADI
15 Ekim 2015 - 12:36

Adsızff

Ünye de KETEM’in faaliyete geçmesiyle ilgili olarak açıklama yapan Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr.Saliha YEŞİLDUMAN; İlçemizde  (KETEM) Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinin   Liseler Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Caddesi 3.Sokak No:10 adresinde faaliyete geçtiğini ifade eden Dr.Saliha YEŞİLDUMAN ; KETEM birimimiz tarafından meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri ve kendi kendine meme muayenesi konularında eğitim faaliyetleri düzenlenerek duyarlılık ve farkındalık sağlanmaya çalışılacak, kanser taramaları ile  ilgili olarak  30-65 yaş arası kadınlara yönelik olarak rahim ağzı (serviks) kanseri  taraması  ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere yönelik olarak kolorektal (kalınbağırsak) kanseri taraması yapılacaktır.

    Kanser Taramaları

Bütün kanserlerde kanser sıklığının ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından en önemli konu kanserin erken tanısı ve tedavisi, hatta hastalık başlamadan önce kansere dönüşebilecek hücrelerin saptanmasıdır. KANSER TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR. Ancak, kanserin tedavi edilebilir olmasını sağlayan en önemli faktör KANSERİN ERKEN TANISIDIR.

 

Meme,Serviks kanseri Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olup, kadınlarda en sık rastlanan kanserlerdendir. Bu kanseri erken evrede yakalayabilmek için,     kanser mortalitesini azalttığı düşünülen ve etkinliği kanıtlanmış tarama yöntemleri kullanılmaktadır. Taranmadaki temel amaç;  kanser gelişim sürecini, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evrede iken tespit etmek ve kadınlarda meme ve serviks kanserine bağlı mortalite hızını düşürmektir.

Kadın kanserleri arasında önemli bir orana sahip olan serviks (rahim ağzı) kanseri için, ülkemizdeki 30-65 yaş arasındaki kadın nüfusunun serviks kanseri tarama programlarının desteklenmesinin amacıyla HPV (İnsan Papilloma Virüsü) sıklığı ve genotiplerinin ortaya konması için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde serviks kanseri taramalarında ücretsiz HPV numune alımına başlanmıştır.

20 yaşından sonra  Bayanlar; Meme Kanseri için her ay adet tarihlerinden 7 gün sonra veya her ayın belirli bir günü periyodik olarak Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmalıdırlar.
Serviks ( Rahim Ağzı ) kanseri için serviks smear testi yaptırmalı ve 5 yılda bir bu testi tekrar ettirmelidirler

Erken teşhisin hayat kurtardığını ifade eden Dr.Saliha YEŞİLDUMAN,  İlçemiz  (KETEM) Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezin’de 20  yaş sonrası bayanlara meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri ve kendi kendine meme muayenesi konularında eğitim faaliyetleri düzenlenecek olup ayrıca 30-65 yaş arası kadınlara yönelik olarak rahim ağzı (serviks) kanseri taraması ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere yönelik olarak  kolorektal (kalınbağırsak) kanseri taramasının  ücretsiz olarak yapıldığını ifade ederek, yaş gruplarındaki kişileri taramalarını yaptırmak üzere İlçemizde faaliyete geçen (KETEM) Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine davet ediyoruz.

Vatandaşlarımız bilgi almak amacıyla 0452 310 02 40 numaralı telefondan Ünye (KETEM) Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine ulaşabilirler.

yunus_emre-21-214x3004417 img28837

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-