eskort samsun

ÜNYENETHABER

DÜZCE’DE DEPREM

DÜZCE’DE DEPREM
23 Kasım 2022 - 8:31

Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğünde deprem birçok ilde yaşayan vatandaşları panikletti. Düzce’nin Gölyaka ilçesinde depremin derinliği 6.81 KM olarak kaydedildi. Düzce depremi ile ilgili son dakika yapılan bilgilendirmelerde can kaybı olmadığı belirtildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AFAD Başkanı Yunus Sezer saha tarama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Öte yandan; Düzce Valisi Cevdet Atay, deprem nedeniyle kentte eğitim öğretime bir gün ara verildiğini açıkladı.

BAKAN KOCA: 35 YARALIMIZ VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce depremine ilişkin “Gölyaka’daki depremde Düzce’de 1’i ağır 32, İstanbul’da 1, Bolu’da 1, Zonguldak’ta 1 kişi olmak üzere şu anki bilgilere göre yaralı sayısı 35’tir.” ifadesini kullandı.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Düzce Gölyaka merkezli, birçok ilimizde hissedilen 5,9 büyüklüğündeki depremde; Düzce’de 1’i ağır 32, İstanbul’da 1, Bolu’da 1, Zonguldak’ta 1 kişi olmak üzere şu anki bilgilere göre yaralı sayısı 35’tir. Sağlık kurumlarımızdaki yaralıların tedavileri devam ediyor.” bilgisini paylaştı.

BAKAN KOCA: ŞEHRE DESTEK EKİPLERİ GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, “04.08’de Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde şu anki durum yaralılarımız, 1’inin durumu yüksekten atlama sebebiyle ağır. Şehre gerekli ambulans ve UMKE timi görevlendirmeleri yapılmıştır. Yeni bilgileri paylaşacağız. Geçmiş olsun.” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK İLDEN HİSSEDİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi BaşkanlığI’ndan (AFAD) alınan bilgiye göre Düzce merkezli depremde İç Anadolu ve Marmara bölgesi sallandı.

Zeminden 6.81 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, başta Düzce olmak üzere Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Edirne illeri ile ilçelerinde hissedildi.

SON DAKİKA! Düzce’de kuvvetli deprem! İstanbul’dan ve çevre illerden de hissedildi! İşte ilk görüntüler | Video

Sabaha doğru 04.08’de yaşanan ve merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki deprem birçok ilde ve uzun bir süre hissedildi. Büyük paniğe neden olan depremle ilgili çarpıcı bilgiler geldi. Düzce’de yaşanan deprem hakkında son dakika açıklamalarında bulunan uzmanlar bölgedeki fayların adeta bilime ezber bozdurduğunu duyurdu. İşte 2 büyük deprem üreten bölgede böylesi bir şiddette sarsıntının olmasına ilişkin çarpıcı noktalar.

Fet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 04.08’de merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. 6,81 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtilen deprem İstanbul ve Ankara’da da hissedildi. Depremin ardından irili ufaklı 70 kadar artçı yaşandı. Bilim insanları Düzce’de yaşanan bu depremin ezberbozan bir tarafı olduğunu ve bunun ilk kez görüldüğünü duyurdu.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Prof. Dr. Şükrü Ersoy Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Jeoloji Mühendisi Şerif Barış’ın deprem ile ilgili çarpıcı tespitleri oldu.

ARTÇILAR DEVAM EDECEKTİR

Deprem sonrası Düzce ve bölge fayları hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan “Bu depremin artçıları gelecektir. 5.1’lik gibi artçılar olabilir. Yıkım yaratmaz bu ama Düzceliler yine de evlerine girmesin” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan şunları söyledi:

“Sakarya Çukuru diye andığımız bu bölüm, Marmara’nın deprem sibobu gibi. Marmara’ya daha fazla gerginlik birikmesi gerekirken, o gerginlik birikmeden kırılıyor. Ana nedeni de bu bölgede kabuğun daha gevrek olması. Yani gerginliği sürekli olarak biriktirmeye yatkınlığı yok. Dolayısıyla Sakarya Çukurundaki depremler Marmara Çukurundaki depremlerden daha sıkça oluşur. Bu deprem de bunun sonucu. Bu orta büyüklüğünde bir depremdir. 13 saniyelik bir deprem iyi çalkalar. Düzce Ovası oldukça sulak bir yer. 12 Kasım 1999 depreminden sonra Düzce’de yıkım çok fazlaydı. Ancak deprem sonrası Düzce’nin arkadaki dağlık kesime doğru kaydırılmasını önermiştik. Düzce’deki yeni yapılarda dağlık kesime doğru yeni yapılar oluşturuldu. Ama bu yerleşim alanı oluşturulurken, eski yapılar da onarıldı. Yani şehir büyütüldü. Düzce’nin çok iyi bir yapılaşma durumu var.

“EVLERE GİRMEYİN” UYARISI

Geleneksel yapılar yıkılmadı. Bu depremin normalde yıkım yapmaması gerekiyor. Daha önceki depremi gören yapılar yorgun yapılardı. Bazı yıkımlar görülebilir ama sadece eski yapılarda. Özellikle 99 depreminden sonra yapılan yapıların yıkıldığını tahmin etmiyorum. Bunlar gerçekten yapı denetim kuruluşlarının çok iyi denetimindeler. Ve yapı demirleri çok güvenliklidir. Bu depremin artçıları gelecektir. 5.1’lik gibi artçılar olabilir. Yıkım yaratmaz bu ama Düzceliler yine de evlerine girmesin.”

“DEPREMİN İLGİNÇ YANI ŞU; ORASI 99’DA KIRILMIŞ OLARAK GÖRÜNÜYORDU”

Prof. Dr. Hasan Sözbilir de konuyla ilgili “Düzce’nin etrafında geniş bir düzlük var. Alüvyon dediğimiz zemin var. Oralarda çok şiddetli hissetmişlerdir sarsıntıyı. O şiddete dayanmayan binalar olabilir o bölgelerde. Dikkatli olmakta fayda var. Güçleri dayanımları düşük binalar var o bölgede. İlginç olan şu. Orası 99 depreminde kırılmış olarak görünüyor. Kırılmış bir fayın yeniden kırılması çok görülen bir şey değil. Bu beklenen bir deprem değil. Başka bir faydan söz ediyor olabiliriz” dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-