eskort samsun

ÜNYENETHABER

Müftü Başsan’dan Muharrem Ayının Fazileti

Müftü Başsan’dan Muharrem Ayının Fazileti
21 Ekim 2015 - 1:08

video haber

Adsız

Bu ayda yapılacak olan salih ameller diğer aylara göre farklıdır. Bu ayda yapılacak olan en güzel salih ameller ise oruc, sadaka vermek ve dua etmektir. Bu ay içerisinde yapılan günahlar diğer aylarda yapılan günahların cezasından daha şiddetlidir. Aynı zamanda bu ay içerisinde yapılan salih amellerin sevabı da diğer aylarda yapılan amellerin sevabından daha fazladır.

“Gerçekten, Allah yanında gökleri ve yeri yarattığından beri ayların sayısı, Allah’ın Kitabında onikidir. Onlardan dördü haram aylardır. İşte en doğru din budur.” (Tevbe /36)

“Onlardan dördü” bunlar, arkasında başka bir haram ay gelmeyen Recep ile arka arkaya gelen Zulkade, Zulhicce ve Muharrem aylarıdır. Bunlara “haram” niteliğinin verilmesi saygınlıklarının fazla oluşu ve bu aylarda savaşmanın haram kılınmasıdır.

Müftü Başsan’dan Muharrem Ayının Fazileti

Ünye Müftüsü Vedat Başsan, Aşure Ayı olarak bilinen Muharrem Ay hakkında gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Muharrem Ayı sadece Müslüman toplumunu değil, İslam öncesi Arabistan’da yaşayan Yahudilerin ve diğer din mensupları insanların da önemsediği bir aydır. Çünkü özellikle 10 Muharrem Kameri Aylar dediğimiz Hicri Takvimin yani Peygamberimizin 622 yılında kendi yaşadığı topraklar olan Mekke’den, Medine’ye gitmesine hicret deniyor.

Bu baz alınarak Hz Ömer döneminde takvim olarak kabul ediliyor. O takvim ki Hz Ömer(sav)’den itibaren İslam toplumu tarafından kullanılmaya başlanmış.Kameri takvim ayın hareketlerini baz alarak yaptığımız ibadetlerimiz ,hac gibi ,ramazan gibi bu ibadetler ayın hareketlerine göre tespit edilir. Müslümanların hayatında Hicri Takvim önemlidir.

Burada öyle bir Muharrem Ayı var ki, Hicri Takvimin ilk ayı ve tarihin seyrini değiştirecek hadiseler vardır. Bütün Müslümanlar için önemli olan, Alevi kardeşlerimiz in çok daha fazla ısrar ile üzerinde vurguladığı Kerbela’da Peygamberimizin çok okşayıp sevdiği torunu Hz. Hüseyin ve ailesinin orada katledilmesi, şehit edilmesi vardır. Bu olay bütün Müslümanlar açısından önemlidir. Bizim de çocuklarımızın isimleri Hasan ve Hüseyindir. Yaşanan bu hadise Müslümanlar açısından ders çıkarılması gereken bir hadisedir. Onları öldüren kişiler de Müslüman’ız diyen kişilerdi. Bu yüzden Muharrem Ayı Hz. Hüseyin (Sav)’in şehit edildiği bir ay olduğu için çok önemlidir. Bu ayada bir de Aşure var. O günde veya daha öncesinde yapılan bir tatlıdır. Değişik gıdalar ile yapılan bir besleyici bir gıdadır. Ama burada asıl bahsedilmek istenen Muharrem Ayında oruç tutulur. Peygamberimiz de bu ayda oruç tutmayı Ramazan orucu farz kılınana kadar tavsiye etmiştir. Muharrem Ayı’nın 9-10. veya 11-12. Günlerinde oruç tutmalarını tavsiye etmiştir”dedi.

img288374 yunus_emre-21-214x30044174

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-