eskort samsun

ÜNYENETHABER

15 YILLIK GELENEK BOZULMADI

15 YILLIK GELENEK BOZULMADI
25 Ekim 2015 - 11:58

VİDEO HABER

ggg

2 BİN KİŞİYE AŞURE DAĞITILDI

Ünye Belediyesi ve Ünye Fahri Çalışanlar Derneği’nin geleneksel hale getirdiği “Aşure Şöleni”nde yaklaşık 2 bin kişiye aşure dağıtıldı. 

Birlikte organize edilen geleneksel Aşure Şöleni’nin 15.si Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. İlginin yoğun olduğu şölene Ünye Belediye Ahmet Çamyar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Aşure şöleninde konuşan Fahri Çalışanlar Derneği Başkanı Fahrullah Beyzade, geleneksel hale getirdikleri bu uygulamayla insanlar arasındaki sevgi, dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Beyzade, “Aşure Günü’nü yapmamızdaki gaye kültürümüzü ve geleneğimizi yaşatmaktır. Bu günün anlamına uygun olarak da enerji kaynağı aşurenin dağıtımını yapmak, bu güzel günde insanlarımıza bu güzelliği yaşatmak, birlik ve beraberlik köprüsü oluşturmak istedik. Bilindiği gibi 2000 yılından bu yana aşure dağıtımını geleneksel hale getirdik. İlk kez geçen sene vatandaşların ayağına kadar aşure götürdük. Ondan önceki senelerde sadece meydanda dağıtılıyordu. Yaklaşık 20 bin kişiye yetecek kadar aşure bulunmakta. Her sene bu organizasyonu kendi imkanlarımızla yapıyorduk ancak bu sene Ünye Belediyesinin talebi üzerine bu organizasyonu birlikte gerçekleştirdik. Emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Duaların okunmasıyla başlayan programda vatandaşlara kendi elleriyle aşure dağıtan Başkan Çamyar, muharrem ayının önemine değindiği konuşmasında, “Muharrem ayının 10. günü dünya tarihinin hatta kâinatın en önemli günüdür. Çünkü Cebrail, Mikail, İsrafil (a.s.), Arş, gökler, yerler ve cennet ayrıca Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva aşure günü yaratılmıştır” dedi.

“Aşure Günü Paylaşma ve Refaha Erme Günüdür”

Aşure gününün duaların kabul edildiği, kurtuluş kapılarının açıldığı gün olarak niteleyen Başkan Çamyar konuşmasını şöyle sürdürdü, “Aşure günü iyilik yapma, paylaşma, birlik ve beraberlik içerisinde refaha erme günüdür. Aşure günü Allah’ın ihsanının bol olduğu, sonsuz ikramına kavuşma günüdür. Muharrem ayına mahsus güzelliklerden birisi de, Hz. Nuh (a.s.)’dan bugüne yaşattığımız Aşure tatlısı geleneğidir. Muharrem ayının 10. gününden itibaren Aşure tatlısı pişirilerek dağıtılma geleneği, paylaşmanın, birlikteliğin, sevindirmenin güzel bir vesilesidir. Muharrem ayı, maalesef İslam tarihinde meydana gelen bazı üzücü olayları da bizlere hatırlatmaktadır. Ancak bize düşen bu olayları hatırlayarak gereken dersleri almaktır. Kerbela olayından bizler gerekli dersi çıkararak fitne ve tefrikanın nelere mal olduğunu bir kez daha hatırlamalıyız. Fitne ve ayrımcılığa asla prim vermeden, Allah ve Peygamber sevgisi etrafında kenetlenmeliyiz. Bu duygularımla Rabbimden bu mübarek ayın Müslümanların birliğine, beraberliğine, dayanışmasına vesile olmasını, aşure gününün günahlardan kurtuluşa erdiğiniz ve dualarınızın kabul olduğu bir gün olmasını diliyorum.”

Ardından yaptığı konuşmada Muharrem ayının ve aşurenin önemine değinen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, katılımlarından dolayı tüm halka teşekkür etti.
Yapılan konuşmaların ardında sıra aşure dağıtımına geldiğinde alanda uzun kuyruklar oluştu. Yoğunluk nedeniyle dağıtımı gerçekleştiren dernek çalışanları zor anlar yaşarken, yaklaşık 2 bin kişiye kaseler içinde aşure verildi.

 

yunus_emre-21-214x30044 img288

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-