eskort samsun

ÜNYENETHABER

DÜNYA LİMANI OLACAĞIZ

DÜNYA LİMANI OLACAĞIZ
08 Kasım 2015 - 13:33

1445337715871Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, milletvekili adayı olduğu bir önceki seçimlerde açıkladığı 5 Mega projeden 1 olan  ‘Dünya gönderiyor, Ordu dağıtıyor’ projesi fizibilite çalışmalarında sona gelindi.Liman tamamlanıp faaliyete geçtiğinde Karadeniz Bölgesinin en büyük konteyner limanı olacak .Yıllık konteyner hacminin artırılması ve deniz ticaretinin geliştirilmesi açısından önemli bir katkı sağlayacak.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ‘5 mega proje’ adıyla kente yapılacak hızlı tren, raylı sistem, konteyner yunus_emre-21-214x3004419limanı, yaylalara teleferik ve Karadeniz- Akdeniz ulaşım yolunu birbirine bağlayan demiryolu hattı yatırımlarının açıklamış ve bu gün gelinen noktada Ünye’ya yapılacak liman projesi için geri sayım başladı.

OR-Gİ’den 4 kat daha büyük bir yatırım

Dünya gönderiyor, Ordu dağıtıyor’ projesinin ön hazırları bitirildi ve son halinin tanıtım görselleri iki  hafta  önce Ordu Büyükşehir Belediye Başkanına OSB için teşekküre giden Ünye heyetine tanıtıldı.Heyet tarafından hayranlıkla izlenen liman projesi aynı zamanda kamuoyunda da merakla bekleniyor.Sır gibi saklanan ve sadece Ordu’nun kaderini değil ,Türkiye ve dünyanın kaderini değiştirecek  Dünya gönderiyor, Ordu dağıtıyor’ projesini sizler için araştırdık.

Büyük konteyner limanı olacak olan liman başta belirtelim,dünya projesi denilen OR-Gİ havalimanından 4 kat daha maliyetli bir proje yaklaşık 1 milyar dolar civarında maliyet söz konusu.Dev vinçlerin ve ambarların olacağı limanda konteyner gemilerinin yanı sıra cruvasier gemileri de yanaşabilecek.Böylelikle hem yük hemde insan taşımacılında devasa ve bir şehir büyüklüğünde olan cruvasier gemileride bölge turizmine katkı sağlayacak.Bölgedeki diğer limanlara göre yıllık kullanımı 56 gün daha elverişli olan yeni yapılacak Ünye Limanında çok sayıda kişi istihdam edilecek.Liman Bölgeye ve karadenize kıyısı olan Ülkelere açılan kapı olacak.Rusya’nın böyle bir liman için biz yapalım teklifi olmuş ,fakat şuan devlet tarafından projelendirilmiş olması da yatırımın önemini ortaya koyuyor.

img28839Entegre bir proje

Projeye ek olarak  Karadeniz-Akdeniz karayolu ve demiryolu bağlantıları gerçekleşecek.Bunun yanına bir de demiryolu yapıp kısmen var zaten ,bunları birleştirerek entegre bir proje üretmek amaçlanıyor. Örneğin, Çin’den gelecek mallar demiryolu ile Karadeniz’e çıkacak ve buradan Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere dağıtımı sağlanacak.kısacası eski bir liman kenti olan Ünye eski günlerine muhteşem bir şekilde dönecek.

Şuan fizibilitesi yapılan ve sır gibi saklanan liman projesinin lansmanını kamuoyu merakla bekliyor,Biz buradan sizleri aydınlatma adına Türkiye’de bulunan diğer limanların teknik ve istatistik bilgilerini paylaşıyoruz.

 

Türkiye’nin en büyük limanlarının özellikleri

Mersin Limanı: 21 tane rıhtımı bulunan limanda, büyüklüğüne göre aynı anda 30’a yakın gemiye yükleme- boşaltma hizmeti veriliyor. Yılda ortalama 15 milyon ton yük elleçlemesi yapılıyor.

Ambarlı Limanı: Türkiye’nin en büyük limanı olma özelliğini koruyan Ambarlı Limanı’nda 2009 yılında konteynerli yük hareketi 1.9 milyon TEU’ya ulaştı.

Bandırma Limanı: Halen özelleştirmesi gündemde olan limanı’nın yük elleçleme kapasitesi 2 milyon 771 bin ton. 2 bin 788 metre rıhtım uzunluğuvar. Yılda 4 bin 280 gemi kabul edebiliyor. TMO’ya ait 34 bin ton kapasitesi bir hububat silosuna sahip.

İskenderun Limanı: 1.426 metre rıhtım uzunluğuna ve yılda 640 gemi kabul kapasitesine sahip bulunuyor.

Samsun Limanı: Bin 756 metre rıhtım uzunluğuna sahip liman yılda bin 130 gemi kabul edebiliyor. Rıhtım kapasitesi ise 2 milyon 380 bin ton/yıl olarak biliniyor.

İzmir Limanı: Batı Avrupa ile Kuzey Afrika arasında bulunan İzmir Limanı’nda altyapı, ekipman, karışık eşya, dökme katı, sıvı yük yükleme ve boşaltma, Ro-Ro ve yolcu hizmetleri veriliyor. 2 bin 959 metre rıhtım uzunluğu bulunan İzmir Limanı yılda 3 bin 640 gemi kabul edebiliyor.

Derince Limanı: İzmit Sanayi hinterlandının ithalat ve ihracat kapısı olarak kabul edilen Derince Limanı’ndan Romanya’nın Köstence Limanı’na da taşımacılık yapılıyor. Bin 92 metre rıhtım uzunluğu var. Yıllık gemi kapasitesi ise 862. Liman otomotiv sektörünün bulunduğu bölgeye yakınlığı ile de dikkat çekiyor.

Trabzon Limanı: Yıllık 5 milyon ton kapasite ve 3.5 ton depolama alanıyla Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük limanı. 2009’da bin 242 gemiye hizmet verildi. Yine 2009’da limandan 21 bin adet konteyner yüklemesi ve boşaltması yapıldı.

Haydarpaşa Limanı: Türkiye’nin Mersin ve İzmir Limanı’ndan sonra üçüncü büyük limanı olan Haydarpaşa Limanı, Marmara Bölgesi’ndeki en büyük konteyner limanı özelliğini koruyor. Limandaki konteyner kara terminalinin alanı 55 bin m2, yıllık tutma kapasitesi ise 52 bin 800 TEU.

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-