eskort samsun

ÜNYENETHABER

Avustralya: Christmas Adası’ndaki gözaltı merkezinde ayaklanma

Avustralya: Christmas Adası’ndaki gözaltı merkezinde ayaklanma
09 Kasım 2015 - 15:33

christmas-640x360

Avustralya’nın Christmas Adası’ndaki gözaltı merkezinde alıkonan şahısların ayaklanma çıkardığı ve olayların halen sürdüğü bildiriliyor. Göçmenlik dairesi yetkileri “güvenlik nedeniyle” gardiyanların geri çekildiği haberini doğruladı.

Ayaklanma sırasında sağlık merkeziyle, eğitim ve spor alanları tahrip edildi. Resmi açıklamada mülteci ve sığınmacıların alıkonduğu merkezde “büyük çaplı bir ayaklanma olduğu” haberleri yalanlandı; ancak durumun gergin olduğu kaydedildi.

Christmas Adası’ndaki gözaltı merkezinde Avustralya’dan sınır dışı edilecek, suç sicili bulunan ve vizeleri yenilenmeyen Yeni Zelandalılar da alıkonuyor.

Merkezdeki olayların, gözaltındaki bir grup İranlının, Cumartesi günü kaçan İranlı Kürt Fazıl Çegeni’nin ölümünü protesto etmesiyle başladığı açıklandı.

Çegeni’nin cesedi Pazar günü bir uçurumun dibinde bulundu. Adli tabip, ölümle ilgili raporunu hazırlamaya başladı.

Göçmen Eylem Koalisyonu Grubu’ndan Ian Rintoul, Sydney Morning Herald gazetesine yaptığı açıklamada, İranlı Kürt Çegeni’nin uzun süre boyunca keyfî tutuklama altında olmanın etkilerini yaşadığını anlattı; “Diğer tutuklulara, ‘daha fazla gözaltında kalmaya tahammül edemeyeceğini ve dışarı çıkmak istediğini’ söylemiş” dedi.

Mülteci merkezi yetkilileri, “Barışçı gösterilere izin veriliyor olsa da, diğer tutuklular durumu fırsat bilerek, maddi zarar ve genel huzursuzluk yaratmaya yöneldi. Merkezin çeşitli yerlerinde ufak çaplı yangınlar çıkarıldı. Vizeleri iptal edilmiş olduğuna inanılan bir grup tutuklu huzursuzluk yaratmaya ve tesislerde tahribat yaratmaya devam etmekte. Halen diğer tutuklular veya personel arasında herhangi bir yaralanma olayı meydana gelmedi.” dedi.

ABC News, önceki saatlerde 25 yaşındaki Matej Cuperka’nın, “güvenliğimden korkuyorum, her yerde yangın başlatıyorlar. Kantine de girdiler. Binaların etrafında polis taşıtları dolaşıyor ama sadece pencereden bakıyorlar. Kimse bize yardım etmiyor.” dediğini aktarmıştı.

Yeşiller Partisi’nden SenatörSarah Hanson-Young, Christmas Adası’ndaki gözaltı merkezinin tam bir çöküş noktasında olduğunu; merkezde mahsur kalan kişilerde konuştuğunu ve içerde yaygın ayaklanma olduğunu, yangınlar çıkarıldığını söyledikleri aktardı. Hanson-Young, sığınma başvurusunda bulunanların, diğer tutuklularla birlikte alıkonmasının, bu insanlarının hayatını tehlikeye attığını kaydetti.

Avustralya, ülkeye girişleri engellenen sığınmacıların bir kısmını, Perth’in 2.650 km. kuzeybatısında yer alan Christmas Adası’nda bulunan gözaltı merkezine sevk ediyor.

yunus_emre-21-214x30044 img288

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-