eskort samsun

ÜNYENETHABER

YUMURTA ARTIK LÜKS OLDU!

YUMURTA ARTIK LÜKS OLDU!
18 Nisan 2023 - 12:23

 

Ordu Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, yumurta fiyatlarının arttığını belirterek, bunun temel sebebinin akaryakıt ve özellikle de yeme gelen zamlar olduğunu belirtti.

Ramazan ayının helmesiyle beraber yumurta da zamlandı. Kolisi 80 lira olan çiftlik yumurtasının, 100 lirayı bulurken, köy yumurtasının kolisi ise 130 liraya yükseldi.

Serbest sistem yumurta tavukçuluğu diye bilinen köy yumurtası üretiminin artan maliyetlerden dolayı ülke genelinde olduğu gibi Ordu’da da azaldığını aktaran Uzunlar, bundaki en büyük nedenin girdi maliyetlerinin her geçen gün artması olduğunu dile getirdi.

Dar gelirli için lüks haline geldi

Yumurtaya Ramazan ayı öncesinde de zam geldiğini belirten Uzunlar, şunları kaydetti;

“Ancak bu zammı üreticileri yapmıyor. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Akaryakıt ve yeme zam geldikçe yumurta fiyatlarının da sabit kalması beklenemez. Son zamanlarda akaryakıta olmasa bile yeme sürekli zam geliyor. Mecburen bu zam da yumurtaya yansıyor. Yumurta, herkesin ihtiyaç duyduğu temel besinlerden biri ve en ucuz protein kaynaklarından biri. Ancak geldiğimiz bu süreçte dar gelirli vatandaş için yumurta almak lüks haline geldi. Diğer taraftan yumurta üreticileri zor durumda. Burada olan üretici ve vatandaşlara oluyor”

Böyle giderse daha da zamlanacak

Ramazan ayı öncesinde köy yumurtasının tanesini 3 ila 3.5 liradan sattıklarını ancak girdi maliyetlerine gelen zamla birlikte bu rakamın 3.5-4 lirayı bulduğunu söyleyen Başkan Uzunlar,

“Tabi üreticiler toptan olarak bu fiyata veriyoruz. Asıl satıcılar olan marketler ve diğer iş yerleri köy yumurtasının tanesini 4.5-5 liraya satıyor. Eğer akaryakıt ve yem fiyatları sabit kalmazsa, yumurta fiyatları da zamlanmaya devam eder. Üretici olarak yumurtanın tanesini ucuza satarsak alan çok var ama bu bizi kurtarmıyor. Diğer türlü de alıcı zor bulunuyor. Üretici arada kaldığı  için şu an birçok kişi elindeki tavuk sayısını azaltmaya başladı. Böyle giderse bu sistem çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.” dedi.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-