eskort samsun

ÜNYENETHABER

ZİRAAT ODALARINDAN REKOLTE TEPKİSİ

ZİRAAT ODALARINDAN REKOLTE TEPKİSİ
26 Mayıs 2023 - 23:13

Ordu’da bir çok  Ziraat Odaları ve fındık ile alakalı STK’lar açıklanan Londra’daki kongrede açıklanan rekolte tahmininin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek büyük tepki gösterdi.

Londra’da bir araya gelen Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde Türkiye’nin 2023 yılı tahmini fındık rekoltesini 810 bin ton olarak açıkladılar. Bu tahmini yüksek bulan Ordu’daki birçok Ziraat Oda Başkanları rekolte tahmininin gerçeği yansıtmadığını belirterek tepkilerini dile getirdi.

Arslan Soydan: Bunu Kabul Etme Şansımız Yok

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, “Daha fındık dalda yeni büyürken, bahçeye girmeden ve hiçbir dayanağı olmadan açıklanan rekoltelere kamuoyunun itibar etmemesi gerekir.  Fındık sektörünün bütün temsilcilerinin katıldığı komisyonlar kurulur ve alanlarda bizzat bahçelerde ilçelerde dolaşılarak gerekli tespitler yapılır ve gerçek rekolte tahmini ortaya çıkar. Bugünlerde yapılan rekoltenin hiçbir geçerliliği yoktur. Sadece bunlar bir algı ve  spekülasyon üzerinden her yıl olduğu gibi bu tür açıklamalar  yapıyorlar. Bunu kabul etme şansımız yok. Üreticinin, kamuoyunun ve sektörün kafasını karıştırmaktan başka bir şey değil” dedi.

Atakan Akça: Kendilerine fırsat yaratmak istiyorlar

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “İhracatçı birlikleri tarafından açıklanan bu rekolte tahmini doğru bir yaklaşım değil.  Devletin resmi rekoltesi Temmuz ayının başı itibariyle Tarım İl Müdürlüğü’nde bütün fındık paydaşlarının içerisinde bulunduğu komisyon tarafından açıklanır. Bu komisyonun bahçelere birebir giderek tespit ettiği rekolte tahmini doğru bir rekoltedir.

Rekolteyi açıklayanlar ihracatçılardır ve özellikle Ferrero’nun kendisi ve Türkiye’deki işbirlikçilerinin organize ettiği bir rekolte çalışmasıdır. Bunun amacı her zaman kendilerine bir fırsat yaratmak ve kendi menfaatlerine bir durum ortaya koymak içindir. Londra’da yapılan toplantısında Türkiye rekoltesi 810.000 tonu olarak açıklandı Ayrıca 215.000 ton da geçen seneden bir stok olduğu açıklandı ve toplam bir milyon 25 bin ton rekolte tahmin ediliyor. Bu her sene piyasada bir dahaki senenin hem serbest piyasasını hem de taban fiyatını oluşturmak için yapılan manipülasyonlardır. 4 senedir yaptıkları rekolte tahminleri gördüğümüz kadarıyla tutmuyor zaten. Bu açıklamaları yapanları insafa davet ediyorum” diyerek açıkladı.

Osman Sarıkahraman: Doğru Değildir ve Kabul Edilemez

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Türkiye’de fındık rekolte tahmini resmi olarak Tarım Bakanlığı’nın fındık paydaşları ile oluşturduğu komisyonun açıkladığı rekoltedir. Başka bir kurumun rekolte tahmini açıklaması yasaktır. Hal böyleyken Türkiye’nin kabul edemeyeceği bir şekilde Londra’da Türkiye için böyle bir fındık rekolte açıklanması doğru değildir ve kabul edilemez. Bu tür açıklamalara itibar edemeyiz. Gerçek rekolte tahmini komisyonun açıklayacağı tahmindir” dedi.

Harun Saka: Fındığın Üzerinde Büyük Bir Oyun Var

Çaybaşı Ziraat Odası Başkanı Harun Saka, “Yüksek bir rekolte açıkladılar. Böyle bir rekolte olacağını düşünmüyorum. Bu açıklanan rekoltenin olma ihtimali gözükmüyor. Bizim bölgemiz olan orta kesimde fındık zayıf. Geçen senenin 4’te biri kadar fındık gözüküyor. Devletin açıklayacağı resmi rekolte geçerli bir rekoltedir. Fındığın üzerinde büyük bir oyun var” dedi.

Ahmet Kaya: Ziraat Odaları Olarak Kabul Etmiyoruz

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, “Bu seneki İhracatçılar Birliği’nin açıkladığı Türkiye Fındık rekolte tahminini Ziraat Odaları olarak yüksek görüyoruz ve kabul etmiyoruz. Tarım Bakanlığının komisyon ile hazırladığı tahminin en sağlıklı rekolte tahmini olduğunu düşünüyoruz. Biz Ziraat odaları olarak devletin açıklayacağı resmi rekolteyi kabul ediyoruz.

Akın Çalış: Fiyatı Baskılamak Amacıyla Yapılıyor

Gürgentepe Ziraat Odası Başkanı Akın Çalış, “Her zaman olduğu gibi masa başında hazırlanan bir rekolte. Sahadan haberi olan insanların ortaya koyduğu rakamlar bunlar. Fiyatı baskılamak amacıyla yapılıyor. Gerçek rekolte, Tarım İl Müdürlüklerimiz, Ziraat Odalarımız ve tüm paydaşların bir araya gelerek oluşturduğu rekolte komisyonunun açıkladığı rekolte tahmini oluyor” dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-