eskort samsun

ÜNYENETHABER

SARIKAHRAMAN “FINDIKTA DÖKÜLMELER REKOLTEYİ ETKİLER”

SARIKAHRAMAN “FINDIKTA DÖKÜLMELER REKOLTEYİ ETKİLER”
19 Temmuz 2023 - 18:59

Fındıkta dökülmelerin gözlemlendiğini söyleyen Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, aşırı sıcakların fındığı etkilediğini açıkladı.

Fındık hasadının yaklaştığı şu günlerde üreticiler fındık dallarındaki fındıkların olgunlaşmalarını bekliyor. Bahar aylarındaki aşırı yağışlardan dolayı fındık hasadından gecikme yaşanabileceği bildirilirken diğer taraftan da kimi yerlerde fındıklarda olgunlaşmadan dökülmeler gözlemleniyor.

“Aşırı Sıcaklar Fındığı Etkiledi”

Saha çalışmalarında aşırı sıcakların fındığı etkilediğinin gözlemlendiğini belirten Başkan Sarıkahraman, “ Ünye’de fındıkta dökülmeler var. Bizim de içinde bulunduğumuz bir grubun yaptığı rekolte tahmininin daha da aşağıya düşeceğini tahmin ediyorum. Kendimiz sahada yaptığımız çalışmalarda bunu bizzat gözlemledik. Hava şartları aşırı yağışların peşinden güneş açtıktan sonra aşırı sıcakların olması fındığı da etkiledi” açıklamalarında bulundu.

“Fındıkta Dökülmeler Var”

Fındıkta dökülmelerin olduğunu söyleyen Başkan Sarıkahraman, “Bu aşırı yağmurların peşinden aşırı kuraklık olmasından dolayı fındıkta dökülmeler gözlemliyoruz. Bu durum iklim değişikliğiyle birlikte olduğunu düşünüyorum. Bu durum doğal olarak da fındık rekoltesini olumsuz etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

“Hasat Başlangıcı Fazla Uzamaz”

Fındıkta hasat başlangıcının fazla uzamayacağını ifade eden Sarıkahraman, “Ben fındık hasadının çok uzayacağını tahmin etmiyorum. Ama bekleyip görmek lazım. Çünkü bu mevsimde, bugünlerde palaz fındıkların çok kızardığı gözükmemiştir. İlçemizde şuanda palaz fındık kızarmış durumda. Ama değişik bölgelerde geç olabilir” diyerek açıkladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-