eskort samsun

ÜNYENETHABER

BAŞKAN GÜDEK, ESNAFIN SORUNLARINI VE ÇÖZÜMLERİNİ ANLATTI

BAŞKAN GÜDEK, ESNAFIN SORUNLARINI VE ÇÖZÜMLERİNİ ANLATTI
24 Temmuz 2023 - 1:27

Ünye Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Harun Güdek, Son Nokta programına katıldı.

Her akşam saat 18.00’de Ünye’nin tek ulusal yayın yapan kanalı A52 TV’de izleyicilerle buluşan Son Nokta programında Yunus Zor’un konuğu olan Ünye Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Harun Güdek, yeni ekmek tarifeleri ile ilgili konuştu.

Ünye Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Harun Güdek;

Kendi Ürettiğimizi Tüketmemiz Lazım

Fırıncı esnafımız zaten ayakta durabilmek için gelip bizden zam istiyorlar. Ham madde ve asgari ücret yukarı çıktıkça bu durumdan onlarda rahatsızlar. 2 yıllık pandemi dönemi, ardından deprem ve sel felaketi oldu. Biz bu zorlu dönemlerde devamlı fırıncı esnafımızla dirsek temasındaydık. Sonra Ukrayna-Rusya savaşı çıktı ve biz anladık ki dünyanın %50’sinden fazlasının buğday ihtiyacını Ukrayna’nın sağlıyormuş. Bizim kendi ürettiğimizi tüketmemiz lazım. Buğdayı Ukrayna’dan, hayvanı Brezilya’dan alırsak, tarıma çiftçiye gerekli desteği vermezsek tabii ki de maliyetler her geçen gün daha da yukarı çıkar ve bunun önüne geçemeyiz. Ben gıda maddelerimizi dışarıdan temin etmemizi bir oda başkanı olarak kendime yediremiyorum. Çok güzel tarım arazilerimiz var, neden kendimiz üretmiyoruz? Bu konuları siyaset kurumunun çözmesi lazım.

Fırıncıların TMO’dan Çuval Başına Aldığı 200 TL Destek Kesildi

Ünye’de 4 tane esnaf odamız, 1 tane ticaret odamız var. Biz 5 odanın başkanları olarak son dönemdeki zamlardan hepimiz muzdaribiz. Asgari ücret belirlendikten sonra fırıncılarımız bunu kabullendiler ama TMO’nun fırıncılara vermiş olduğu çuval başına 200 TL destek birdenbire kesilince fırıncılarımız zora düştü.

Ekmeğe %34 Zam Geldi

Dün itibariyle Ünye’de yeni ekmek tarifesi uygulanmaya başlandı. Ordu genelinde ekmeğe %34 civarında zam geldi. Önce 400 gram ekmek 10 TL idi ama bu %34’lük zamı buna uyguladığımızda vatandaşın psikolojikmen bunalacağını tahmin ettik. Bu anlamda fiyatı sabit tutup gramajı düşürme kararına vardık. Şu anda 300 gram ekmeğimiz 10 TL’den satılıyor. 1 kilogram Trabzon ekmeği 35 TL’den, 250 gram çavdar ve kepekli ekmek de 10 TL’den satışa sunuluyor. Önceden ikili ve tekli ekmek satılıyordu. Şu anda tek tip ekmek modeli ile sadece 300 gram olarak satılıyor. Şu anda fırınlarımıza un çuvalının maliyeti 535 TL-545 tl arasında.

100 Gram Simit Ve Poğaça 10 TL

Ordu’da uygulanan simit fiyatını uyguluyoruz. 100 gram simit ve poğaça 10 TL’den satılacak. Bunun da tarifesini birkaç gün içinde dağıtacağız. Bu fiyatların en azından belirli bir süre sabit kalmasını temenni ediyorum.

Çırak problemi var

Berber, kasap, terzi ve özellikle fırın gibi mesleklerimizde şu anda ciddi bir çırak problemi var.  Ünye’de çıraklık eğitim merkezlerimiz var. Ben ailelere çocuklarını meslek edindirmek üzere çıraklık eğitim merkezlerine yollamalarını öneriyorum.

Çay Tiryakilerine Kötü Haber

Şu anda Ünye’de çay ocaklarındaki çay ücretimiz 5 TL. Ordu bölgemizde bazı ilçelerde 7 TL’den satılan yerler de var. Önümüzdeki günlerde maalesef çay fiyatlarında bir artış olacağını tahmin ediyorum.

Ticaret Erbabına ÖTV’siz Mazot Desteği Verilmeli

Ticaret erbabına çiftçinin de talebi olduğu gibi ÖTV ile alakalı piyasayı dengeleme açısından bir takım indirimler uygulanabilir. Mesela ticari araca ÖTV’siz belirli bir yakıt verilebilir. Eğer nakliye ile ilgili aşırı bir fiyatlandırma oluyorsa hükümetimiz bu konu ile ilgili destek sağlayabilir. Ticaret erbabına ÖTV’siz mazot desteği verilmeli. Nasıl ki özel yatlara ÖTV’siz mazot veriliyorsa asıl insanlarımızı ilgilendiren nakliye külfiyetini hafifletmek için bu konuda bir şeyler yapılabilir. Siyasetçilerle bir araya geldiğimizde biz hep bunu söylüyoruz.

Herkes Ayağını Yorganına Göre Uzatsın

Bankaların kredi vermesi şu anda durdurulmadı ama çok alt seviyelere indirildi. Esnaf kefalet tarafından verilen krediler şu anda açık ama bu Kredi de başvurudan sonra 3 ay kadar bir sürenin ardından esnafa veriliyor. Buradan esnaf kardeşlerime şunu söylüyorum, herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Şu anda bankalar ev, otomobil ya da ihtiyaç kredileri olsun hepsini  kısıtlamış durumda.

Esnafına Sahip Çık

Ulusal marketlerimizin yakın noktalara açılması bizim yerel esnafımızı olumsuz etkiliyor. Vatandaşımızın esnafına sahip çıkması gerekiyor. Biz bu konuda ‘esnafına sahip çık’ başla altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii ki ulusal marketlere de gidin ama yerel esnafa destekte bulunmayı da ihmal etmeyin. Ayrıca biliyorsunuz ki bizim pazar kültürümüz var. Lütfen sebze meyve alışverişinizi pazardan yapın. Esnafımıza sahip çıkalım.” Dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-