eskort samsun

ÜNYENETHABER

MAYDENİM’E TEPKİ BÜYÜYOR”KOT İLAÇLAMA NEDEN AÇIK?

MAYDENİM’E TEPKİ BÜYÜYOR”KOT İLAÇLAMA NEDEN AÇIK?
23 Temmuz 2023 - 10:25

ÜNYE ‘DE HALK MAYDENİM’E TEPKİLİ

 

Ordu’nun il olmaya unvanlı  aday ilçesi Ünye’nin Cevizdere mahallesinde dere yatağının hemen yanında buluna kot işleme fabrikasına karşı halkın tepkisi büyüyor.

 

Doğa katliamı  süreci nedeniyle mahalle sakinleri Çevre Dernekleri ile halk toplantılarına devam ediyor.

Yapılan istişareler dahilinde dava açma süreci hazırlıkları başlatıldı. Cevizdere köylülerinin zehir saçan fabrikayı istemediklerini duyurdukları  basın açıklamasının ardından çevre köylerden de geniş katılımın oldu.Fabrikanın çevre kirliği yarattığı ve zehirli atıkları tabiata saldığını iddia eden çevre sakinlerinin sert  açıklamaları dikkat çekti.

”DERNEK OLARAK TAKİPTEYİZ”

Türkiye Çevre ve İnsan Hakları platformu başkanı Cihan Çakır, araştırması gazeteci Yunus Zor’a konuyla ilgili bilgi verdi.Çakır;’’ Cevizdere köylülerinin zehir saçan fabrikayı istemediklerini ve şikâyetlerini kendilerine  ulaştırdıklarını ifade etti. Çakır,’’köylülerin iddiaları ölçüsünde süreç başlattık. Ellerinde bazı kanıtlı korkutucu sonuçlar var. Kot ilaçlama fabrikasının yağmur yağdığında ırmağa zehir bıraktığını ve en tehlikeli olan mavi çamur’u ise yasal olmayan yollardan gömdükleri iddiaları bize ulaştı. Köylüler MayDenim fabrikasının ana işletmeyi kapattığı ve yatırımın Ünye’den çektiğini ifade ettiler. Firmanın işletme kapatma kararına rağmen kot ilaçlama fabrikasını neden kapatmadığını araştırmamızı isteyen köylüler, bunun cevabının ise Ünye’den başka yerde buna izin verilmemesi olarak açıkladılar.Başka şehirlerde izin verilmeyen çok kadar tehlikeli fabrikaya için hak arayışında olacaklarını söylediler.Bizde doğanın ve canlıların tarafı olarak iddia ve belgeleri araştırmakla ve çözüm odaklı çalışmakla yükümlüyüz .Kimseye ön yargımız yok ama olayı takibe ve süreci işletmeye  devam edeceğiz.”dedi.

Türkiye Çevre ve İnsan Hakları Derneği başkan yardımcısı Cihan Çakır’dan yardım isteyen mahalle sakinleri hukuki süreç başlatılması için öncülük etmeleri talebinde bulundular.

Köylüler kendi aralarında iletişim ağı kurarak topraklarına ve sularına sahip çıkacaklarını vurgularken,aşağıda ki sorunun cevabını beklediklerini belirttiler.

”FİRMA ÜNYE’DE Kİ BÜYÜK İŞLETMEYİ KAPATIRKEN,KOT İLAÇLAMAYI NEDEN KAPATMADI?

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-