eskort samsun

ÜNYENETHABER

Arzanoğlu Fındık Fiyatı Hakkında Beklentileri Açıkladı!

Arzanoğlu Fındık Fiyatı Hakkında Beklentileri Açıkladı!
02 Ağustos 2023 - 0:40

Fındık hasadına sayılı günler kala üretici fındık taban fiyatının bir an önce açıklanmasını umut ederken, beklentiler ise 100 TL ve üzerinde.

2023 yılı fındık hasadı ile ilgili olarak TMO’nun alım yapması ve serbest piyasada rekabet oluşturması bekleniyor. Ağustos ayının ilk gününe belirsizlikle giren fındık üreticisi beklentilerini yüksek tutuyor.

A52 TV mikrofonuna konuşan Ersin Şahin Arzanoğlu şunları söyledi;

‘’ TMO’nun fiyat açıklaması konusunda beklenti içerisindeyiz. Bu hafta için Recep Tayyip Erdoğan’ın Ordu’ya geleceği ve fındık fiyatı ile ilgili açıklama yapacağı duyumlarını aldık ama kesin bir bilgiye sahip değiliz. Ordu, Ünye ve Karadeniz basın mensupları olsun herkes merak içinde bekliyor. Fındık yevmiyesi ve patoz yevmiyesinin ücretleri açıklandı ama fındık fiyatı hala açıklanmadı. 100 TL civarı bir fiyat beklentisi içerisindeyiz. Her şeyin fiyatı zamlandı leblebinin bile kilosu 80-100 TL arası bir fiyat olduğunu görüyoruz. 80-100 TL arası fiyatı olan leblebinin olduğu yerde neden fındık 100 TL gibi bir fiyata sahip olmasın.’’

 

2022 yılı hasadından da elde fındık olduğunu belirten Arzanoğlu, bu elde ki stokun fiyatı da etkileyeceğini dile getirerek şunları kaydetti;

 

‘’Geçen seneden kalan 150 bin tona yakın bir fındık var toprak mahsullerinde böyle olması bu işi bozuyor. Bu senenin rekoltesi 700 binin üzerinde köylünün elinde ise 100 bin tona yakın fındığın olduğunu söylüyorlar. 1 milyon kilo ağırlığında bir fındık rekoltesi ile sezona girilecek. Devlet bu fındığı alıyorum diyerek kota koyarsa da olmaz. Devlet kota koyduğu zaman 5 bin ton fındığı olan bir kişinin %10’luk bir fındığını alırsa bu sefer ise fındık fiyatlarında düşüş yaşanır. Bizim Ar-Ge’miz yok. Fındık da daha farklı mamuller elde etmeliyiz ki satmamız kolaylaşsın. Fabrikalar önce ki yıllarda fındığı kırıyor, içini ayırdıktan sonra numaralandırıp çuvallıyor ve ihraç ediyordu. Şimdi ise entegre tesislerimiz kuruldu. Entegre tesislerimiz fındığı kavuruyor, kıyıyor ve pastanede kullanacak hale getiriyor. Umuyoruz ileri de çikolata ile karıştırılacak. Ordu Belediyesinin yaptığı Çikolata Parkta farklı birçok çikolata üretiliyor. Fındık ile beraber yüksek bir fiyata satılabiliyor. Bu tarz şeyler gelişirse, farklı ürünler elde edilirse fındık daha da değerlenir.’’ İfadelerini kullandı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-