eskort samsun

ÜNYENETHABER

Uzmanlar Uyardı, Vakalar Artıyor!

Uzmanlar Uyardı, Vakalar Artıyor!
03 Ağustos 2023 - 16:54

Kavurucu sıcaklıkların yaşandığı yaz aylarında serinlemek isteyenler sahile akın ediyor. Kalabalığın yaşandığı plajlarda vatandaşlar hastalık kaparken, uzmanlar heryerin güvenli olmadığını belirterek, ‘o plajlara gitmeyin’ uyarısında bulundu.

Afrika ve çöl sıcakları derken Türkiye yandı kavruldu. Hal böyle olunca vatandaşların serinleme ihtiyacı da eskisinden çok daha fazla olmaya başladı. Bu sebeple de özellikle halk plajları dolup taştı. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz bu açıdan şanslı olsa da her plaj birbirinin aynı değil. Bazı plajlar hastalık riski taşırken, denizine girenler soluğu hastanede alıyor.

VAKALARDA ARTIŞ VAR

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının arttığı Trabzon’da, serinlemek amacıyla denize girenler için uzmanlardan uyarılar geldi. Özellikle kirli bölgelerde denize girilmesi ve yaylalarda kaynağı belirsiz suların tüketilmesinin, ishal vakalarında belirgin bir artışa neden olduğu görüldü. Bu durum, Trabzon’daki bazı hastanelerin acil servislerine gelen hasta sayısında artışa sebep oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Trabzon’da ishal vakalarının Mayıs ayına kıyasla Temmuz ayında üç kat arttığına dikkat çekerek, insanların kirli yerlerde denize girdiğini ve kaynağı belirsiz suları tükettiğini belirtti.

GÜVENİLİR OLMAYAN PLAJLARA GİRMEYİN

Prof. Dr. Yılmaz, şehir şebeke suyunun herhangi bir problem taşımadığını ifade ederken, deniz suyu örneklerinde de herhangi bir sorun tespit edilmediğini aktardı. Ancak vatandaşların resmi olarak “girilebilir” olarak belirlenen plajlarda değil de farklı ve güvenilir olmayan bölgelerde denize girdiklerini vurguladı.Bu durumun özellikle ishal vakalarını artırdığını dile getirdi. Ayrıca, köylerde ve yaylalarda kaynağı bilinmeyen suların tüketilmesiyle de ishal vakalarının arttığını söyledi.

YİYECEKLERE DİKKAT!

Yılmaz, ishal vakalarının sadece su kaynaklı olmadığını, özellikle yiyeceklerden kaynaklanan vakaların da yaygın olduğunu belirtti. Sıcak havalarda denize girme ve yiyeceklerin daha hızlı bozulma ihtimalinin artması nedeniyle dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti. Nüfus artışı ve turist sayısındaki artışın da etkisiyle ishal vakalarının daha yüksek olduğunu ifade etti.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-