eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ehliyet Sınavlarında Otomatik Vites Devri Başlıyor

Ehliyet Sınavlarında Otomatik Vites Devri Başlıyor
24 Kasım 2015 - 0:19

IMG_2663

Otomatik vites ehliyeti yürürlüğe giriyor. Yeni trafik yasasına göre otomatik vitesli araç kullanmak isteyenler direksiyon derslerinde ve direksiyon sınavında otomatik vites tercih edebilecek.

Yeni yılla beraber yürürlüğe girecek olan yeni trafik yasasıyla ehliyet çeşitleri ve ehliyet sınavları değişiyor.  Yeni ehliyet çeşitleri arasında bir de otomatik vites ehliyeti bulunuyor. Yeni yasaya göre otomatik vitese ayrı ehliyet verilecek.Yeni uygulama ile ilgili yeni sürücü adaylarını bilgilendirmek amaçlı açıklama yapan Yunus Emre Sürücü Kursu Müdürü Kenan Selim Argan konuşmasında şunları kaydetti;

“Karayolları Trafik Yönetmeliği geçen yaz başında değiştirildi. Bu kapsamda sürücü belgelerin sınıflarının ayrıştırılması ile alakalı Avrupa Birliği müktesebatı gereği Avrupa ülkelerinde uygulanan standartlar neyse bizim ülkemize de entegre edilmek istenilmesi suretiyle, ehliyet sınıflarında bir değişikliğe gidildi. Dolayısıyla 01.01.2016 tarihi itibariyle stajyerlik yasası yürürlüğe girmiş olacak.

Şuanda sürücü kurslarına kayıt olan sürücü adaylarımızın hepsi 2016 yılında ehliyetlerini alacaklarından dolayı bu arkadaşlarımız stajyer sürücülük dönem ile ilgili olan yasalar ne ise bu çerçevede değerlendirilecekler. Ülkemiz genelinde şuanda 11 sınıf ehliyet vardır.Avrupa Birliği müktesebatı gereği Avrupa Ülkelerindeki ehliyet sayısı 17 olduğu için, bizim ülkemizdeki ehliyet sayısı da orantılı bir şekilde 17’ye yükselecek.Dolayısıyla B sınıfında B,B1, A sınıfında A, A1 gibi sınıflar var.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilmediği gibi otomatik vitesli araç kullanmak bizim MTSK Yönetmeliği’nde ve bununla ilgili bir düzenleme yapılacak.Otomatik vitesli araçlarda eğitim alan kursiyerlerimiz bu araçlarla sınava girmek sureti ile ehliyetlerini alacaklar. Otomatik vitesli araç kullanma hakkına sahip olan arkadaşlarımızın manüel vitesli araç kullanmak istemeleri durumunda tekrardan sürücü kurslarında farklı derslerin sınavlarına girmek suretiyle bu ehliyetlerinde başarı göstermek kaydıyla o sertifika sınıfına ait ehliyeti de alarak normal vitesli araç kullanma hakkına sahip olacaklar. Bu tabi bayanlar tarafından bizzat beklenen ve özlenen bir uygulama olacak. Çünkü uzun yıllardan beri otomatik vitesli araç kullanma özlemi çeken sürücü adaylarımız vardı. İnanıyorum 2016 yılı itibari ile de onların ihtiyaçlarına cevap verilebilmiş olunacak. Otomatik vitesli araç kullanmayla alakalı bilmemiz gerekenler bunlardır.”

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-