eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ziraat Odaları Başkanlarından TMO’ya Çağrı

Ziraat Odaları Başkanlarından TMO’ya Çağrı
18 Eylül 2023 - 13:24

 

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınan fındığın serbest piyasa fiyatlarının altında kalması, TMO’ya fındık vermek için randevu alan üreticilerin randevularını iptal etmelerine neden oldu. Fiskobirlik, fiyat revizesi yaptı ancak TMO revize kararı aldıklarına dair henüz bir açıklama yapmadı. Ordu’daki Ziraat Odaları Başkanları, TMO’nun fındık taban fiyatını 100 liranın üzerine çıkarmasını ve üreticilere destek olmasını talep etmekte.

Ziraat Odaları Başkanlarından TMO’ya Çağrı: Fındık Fiyatı Acilen Revize Edilmelim

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fındık fiyatı Giresun kalite için kilogram başına 84 lira, levant kalite için kilogram başına 82 lira 50 kuruş olarak belirlenmişti.

Ancak son günlerde serbest piyasadaki fındık fiyatı artışı TMO’nun üreticiden aldığı fındık fiyatının üzerine çıktı. Bu durum TMO’ya fındık verecek olan üreticilerin randevularını iptal etmelerine yol açtı.

Fiskobirlik geçtiğimiz günlerde üreticiden alacağı fındık için fiyat revizesi gerçekleştirmişti. TMO’dan ise henüz fiyat değişikliği yapılacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Ordu’da Ulubey, Ünye ve Korgan Ziraat Odaları Başkanları TMO’ya çağrıda bulundu. Ziraat Odaları Başkanları TMO’nun en kısa zamanda fiyat revizesi yapması gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandılar;

“TMO Fındık Fiyatını 100 Liranın Üzerinde Bir Rakama Çıkarmalı”

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın;

“Bizim ilk başından beri ziraat odaları olarak zaten rakamımız belliydi. En 100 lira ve üzeri demiştik. Bunu da şöyle değerlendirmek lazım şuan da eski yevmiyeleri baz alırsak biliyorsunuz fındık fiyatları açıklanana kadar yevmiyeler 500 lira civarında konuşuluyordu TMO fındık fiyatını açıkladıktan sonra yevmiler 700 lira bandına çıktı bunun da ortalaması 120 lira. Fındık fiyatının 120 liraya revize edilmesi yönünde biz de görüş birliğindeyiz. Çiftçiler ile de yaptığımız istişareler de bu yönde. Serbest piyasa TMO piyasasının üzerine çıktı rekoltede ise ciddi anlamda düşüş var. Şahsi kanaatim şudur ki 550 bin tonlarda rekolte takılacaktır. Biliyorsunuz arz talep dengesine bağlı bir serbest piyasa gider. Buradaki talebi de karşılayamayacağımız için artık fındık hiç olmadığı kadar son yılların en üst seviyesinde değer kazanmıştır. Bunu da çiftçilerin fırsatına çevirmek lazım çünkü mazot, gübre gibi birçok alanda girdi maliyetleri yüzde 300 oranına çıktı. Bunun karşılığında geçtiğimiz günlerde de alan bazlı gelir desteği ve mazot ile gübre desteği fiyatları açıklandı. Alan bazlı gelir desteği yine hiç olmayacak bir şekilde absürt bir rakamla 170 lirada, sadece mazota ise 21 lira fark verilerek çiftçi mağdur bırakılmıştır. En azından serbest piyasada 100 lira gibi olan rakamın daha üzerinde bir rakam açıklayarak TMO çiftçinin destekçisi olabilir.”

“TMO’nun Derhal Fındık Taban Fiyatını Revize Etmesi Gerekmektedir”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman;

“Sezonun başında biz fındık taban fiyatının 100 liranın altında olmaması gerektiğinin uyarısında bulunmuştuk. Bugün gelmiş olduğumuz süreci başından tahmin ediyorduk. Şöyle ki doğa hareketleri artık fındık alanında güçlük yaratmaya başladı. Dolayısıyla rekoltenin bu denli olamayacağını rekolte araştırması yapanlara bizde serzenişlerde bulunduk. Bugün geldiğimiz nokta bunu doğruladı. Serbest piyasa fındığı devletin açıklamış olduğu 82,5 lirayı çok geride bırakarak 100 lira seviyesine geldi. Dolayısıyla daha önceki yıllarda Fiskobirlik’in yapmış olduğu kâr payı dağıtıyordu. TMO fındığa girdikten sonra rahatlama oldu ancak TMO zirai kurum olmaktan çıktı almış olduğu ürünü kârla satan bir kurum haline geldi. Öyleyse eğer burada etmiş olduğu kâr marjından üreticilere de kâr payı vermeli. Bugün üzerinde söyleyecek olursak yabancı alıcı fındığın yukarıya çıkış ivmesini indirmek amaçlı taban fiyatı veriyor sanki paralel bir taban fiyatı oluşturur gibi şiddetle onu da kınadığımızı söylemek isterim. TMO’nun buna karşı da derhal taban fiyatını revize etmesi gerekmektedir.”

“Rakamın En Az 100 Lira Olmasını Söylemiştik”

Korgan Ziraat Odası Başkanı Sinan Romanoğlu;

“Fındık fiyatlarının revize edilmesi üreticinin hem ihtiyacıdır hem de yararınadır normal serbest piyasada tüccarın almış olduğu rakamların üzerinde alınması devletin üreticinin yanında olduğunu gösterir. Daha önce ziraat odası başkanları olarak tavsiye edilen rakamı dip rakamı 100 lira olarak söylemiştik ama o zaman rekolte ile yapılan çalışmalarda düşme olacağı yani tam tahmin edilen rekolteye ulaşılamayacağını belirtmiştik. Malum aynı şekilde rekolte tahmin edilen rakamda olmadı biz tavsiye edilen rakamın en az 100 lira olmasını söylemiştik ama şuan da görüldüğünde tüccar 100 lira civarında fındık alıyor bence TMO tarafından 100 lira üzerinde bir güncelleme yapılması üreticinin yararına olur.”

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-