eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü İşitme Kaybına Dikkat Çekti

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü İşitme Kaybına Dikkat Çekti
18 Eylül 2023 - 17:05

18-24 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası münasebetiyle Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bilgilendirme yazısı yayınlandı.

“Bebeğinizin Sizi Duyduğundan Emin Misiniz?” isimli bilgilendirme yazısı ile 18-24 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftasında hem konu ile ilgili hizmetlerini hem de vatandaşlara konu ile ilgili bilgiler verildi.

Bebeğinizin Sizi Duyduğundan Emin Misiniz?

Ülkemizde her bin bebekten 2-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. İşitme kayıpları; enfeksiyonlar, travmalar ve ilerleyici işitme kaybı yapan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. İşitme sadece bebeklik döneminde değil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir. İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusta binde dokuza yükseldiği bildirilmektedir. Bu bebek ve çocuklarda işitme kaybı zamanında teşhis edilmez ve erken rehabilitasyon programlarına alınmazlarsa, psikolojik ve sosyal gelişimleri yetersiz olur ve ilerleyen yıllarda eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca yaşıtları olan çocuklardan geri kalırlar.

Bu kapsamda tüm yenidoğan bebekler hastaneden taburcu olmadan önce tarama protokolleri doğrultusunda işitme kaybı açısından taranmaktadır. Taramadan kalan bebekler ise referans merkezi dediğimiz ileri tanı ve tedavi merkezlerine sevk edilerek detaylı değerlendirmeleri yapılmaktadır. Böylece işitme kaybı olan bebekler erken zamanda tanılanarak tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine dahil edilmektedir. Çocuklar için de Okul Çağı İşitme Tarama Programı uygulanmakta olup ilkokul 1. sınıf öğrencileri belirlenen protokoller çerçevesinde okul ortamında, işitme taraması konusunda eğitimli sağlık personelleri tarafından taramaları odyometre cihazı ile yapılmaktadır. Taramadan kalan çocuklar ve risk faktörlü çocuklar ayrıntılı değerlendirme için 2./3. Basamak sağlık kuruluşuna yönlendirilmektedir.

İlimizde 9 yenidoğan İşitme Tarama Merkezi, 2 Referans Merkezi hizmet vermekte olup bebeklerin doğdukları hastanede taburculuk öncesi temel işitme tarama testleri yapılmakta, ilkokul birinci sınıfta okuyan çocuklarımıza da okul ortamlarında işitme tarama programları uygulanmaktadır. İlimizde 2022 yılında 7053 bebeğin, 7575 çocuğun işitme taraması yapılmıştır. Bu kapsamda 7 bebek ve 487 çocuğun bir üst basamağa sevki yapılmış, takip ve tedavileri gerçekleştirilmiştir.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-