eskort samsun

ÜNYENETHABER

ORDU”DAN BÜTÜN BÖLGEYE YAYILDI

ORDU”DAN BÜTÜN BÖLGEYE YAYILDI
18 Eylül 2023 - 22:54

Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin dikkat! Felaket Ordu’da başlayıp tüm bölgeye sıçradı! Bölge halkı yardım talep ediyor! Hayvan değil canavar… Bu canlıya karşı dikkatli olun…

Artvin’in Borçka ilçesinde görülen istilacı böcekler, bölgedeki tarım ürünlerine ciddi zararlar veriyor. Bölgedeki kahverengi kokarca böcekleri fındık, mısır, fasulye ve böğürtlen gibi bitkilerin suyunu emerek besleniyor. Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde yoğun şekilde görülen kahverengi kokarca böceği büyük verim kayıplarına neden oluyor.

BÜTÜN AVRUPA’YA YAYILDI

Ana vatanı Çin olan kahverengi kokarca böcekleri Çin’den bütün Avrupa’ya yayılmış durumda. Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Güreş köyü, kahverengi kokarca böceğinin (Halyomorpha halys) en yoğun görüldüğü bölgelerden biri haline geldi.

 

TARIM ÜRÜNLERİNE ZARAR VERİYOR

İstilacı böcekler, bölge halkının kabusu haline gelmiş durumda. Tarlalardaki bitkilerin suyunu emerek beslenen bu böcekler, özellikle fındık olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veriyor. Köylüler, uzun yıllardır böyle bir verim kaybı yaşamadıklarını belirterek yetkililerden yardım talep ediyor.

“İSTİLACI BÖCEKLER YAKAMIZI BIRAKMIYOR”

Kokarca böceklerinin sayısı oldukça fazla ve ormandan tarlaya, evden ahıra neredeyse her yerde görülebiliyor. Bu böcekler, yaydığı kötü kokuyla beraber tarım alanlarına da zarar veriyor. Bölgede tarımla uğraşan 103 yaşındaki Naciye Aydın, yaşadığı verim kaybının bu denli büyük olduğunu ilk defa gördüğünü dile getirdi. Zeki Aydın ise, “İlk defa mısır bahçemizde verim kaybını yaşıyoruz. Hayat şartları köylere dönüş zorladı ancak istilacı böcek yakamızı bırakmıyor. Ekinlerin kaldırılması ile evlere girmeye hazırlanan böcek, evlere girince insanlarda psikolojik etki yapıyor. Kışın evlerde saklanıp, durgun halde geçiriyorlar. Devlet büyüklerimiz buna bir önlem alsın” şeklinde konuştu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-